World news

6) Οι προβλέψεις για τις εξαγωγές γαλλικού σιταριού μειώθηκαν ξανά καθώς οι υψηλές τιμές περιορίζουν τη ζήτηση

Το αγροτικό γραφείο FranceAgriMer εξέδωσε ανακοίνωση για τις εξαγωγές γαλλικού μαλακού σιταριού εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης αυτή τη σεζόν για τρίτο συνεχόμενο μήνα, λέγοντας ότι οι υψηλές τιμές λόγω του πολέμου στην Ουκρανία περιόρισαν τη διεθνή ζήτηση.

Οι γαλλικές εξαγωγές μαλακού σίτου σε προορισμούς εκτός ΕΕ την περίοδο 2021/22 που λήγει στις 30 Ιουνίου αναμένονται τώρα σε 9,1 εκατομμύρια τόνους, από 9,25 εκατομμύρια που προβλεπόταν τον Μάιο, δήλωσε η FranceAgriMer σε μια ενημέρωση προσφοράς και ζήτησης δημητριακών.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού σιταριού εκτινάχθηκαν σε υψηλό ρεκόρ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η οποία έχει μπλοκάρει εκατομμύρια τόνους σιτηρών. Οι τιμές έχουν υποχωρήσει αλλά παραμένουν σχεδόν στο διπλάσιο επίπεδο πριν από ένα χρόνο.

“Έχουμε ανταγωνιστικές τιμές, αλλά παραμένουν αποτρεπτικές για τους αγοραστές”, δήλωσε ο Marc Zribi, επικεφαλής της μονάδας σιτηρών της FranceAgriMer, σχετικά με τις γαλλικές εξαγωγές.

Το Μαρόκο, του οποίου η σοδειά επλήγη από την ξηρασία, αποδεικνύεται εξαίρεση με τη σταθερή ζήτηση για γαλλικό σιτάρι, είπε στους δημοσιογράφους.

Εξαγωγές μαλακού σίτου

Η αναλυτής Strategie Grains μείωσε απότομα την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές μαλακού σίτου στην ΕΕ την Πέμπτη, επικαλούμενη επίσης την επιβράδυνση της ζήτησης από τις αυξημένες τιμές.

Ωστόσο, οι έμποροι αναμένουν ότι το σιτάρι της ΕΕ θα έχει μεγάλη ζήτηση την ερχόμενη σεζόν 2022/23, με τη διαθεσιμότητα των ουκρανικών προμηθειών να είναι αβέβαιη παρά τις συνομιλίες για το άνοιγμα εκ νέου των λιμανιών της χώρας.

Η FranceAgriMer διατήρησε την πρόβλεψή της για τις εξαγωγές γαλλικού μαλακού σίτου εντός της ΕΕ των 27 χωρών αμετάβλητη στους 8,0 εκατομμύρια τόνους.

Διατήρησε επίσης την πρόβλεψή της για τα γαλλικά αποθέματα μαλακού σιταριού σταθερή στους 3,2 εκατομμύρια τόνους στο τέλος της σεζόν, με τις μειωμένες προοπτικές για εξαγωγές εκτός ΕΕ να αντισταθμίζονται από μια αναθεώρηση προς τα κάτω στην προσφορά συγκομιδής.

Προοπτικές Θερινής Συγκομιδής

Για τη συγκομιδή του φετινού καλοκαιριού, οι βροχές και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες τις τελευταίες ημέρες έφεραν ανακούφιση για τις καλλιέργειες μετά από μια ξηρή άνοιξη και οι ζημιές από τις καταιγίδες το περασμένο Σαββατοκύριακο πιστεύεται ότι ήταν πολύ τοπικές, δήλωσε η Catherine Cauchard, επικεφαλής της υπηρεσίας παρακολούθησης καλλιεργειών της FranceAgriMer.

Τα προβλεπόμενα αποθέματα αραβοσίτου (καλαμποκιού) το 2021/22 αυξήθηκαν σε 2,6 εκατομμύρια τόνους από 2,2 εκατομμύρια, καθώς το γραφείο αναθεώρησε την προσφορά και μείωσε την προβλεπόμενη ζήτηση για ζωοτροφές.

Το χειρότερο ξέσπασμα της γρίπης των πτηνών στη Γαλλία και οι ευρύτερες δυσκολίες στον κτηνοτροφικό τομέα έχουν μειώσει τη ζήτηση ζωοτροφών.

Τα προβλεπόμενα αποθέματα κριθαριού αυξήθηκαν σε 1,4 εκατομμύρια τόνους από 1,3 εκατομμύρια τον περασμένο μήνα, αντανακλώντας περικοπές στις αναμενόμενες εξαγωγές και στη ζήτηση ζωοτροφών, έδειξαν τα στοιχεία της FranceAgriMer.