World news

6) Η Μόσχα αναμένει μεγάλο άλμα στα κέρδη από τις εξαγωγές ενέργειας με την άνοδο των τιμών το 2022

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ το Σάββατο δήλωσε ότι οι δυτικές κυρώσεις δεν θα έχουν καμία επίδραση στις εξαγωγές πετρελαίου της χώρας και προέβλεψε μεγάλο άλμα στα κέρδη από τις αποστολές ενέργειας φέτος.

“Λαμβάνοντας υπόψη το επίπεδο τιμών που έχει καθοριστεί ως αποτέλεσμα των πολιτικών της Δύσης, δεν έχουμε υποστεί δημοσιονομικές απώλειες”, ανέφερε το υπουργείο Εξωτερικών σε σερβοβόσνιο τηλεοπτικό σταθμό.

«Αντίθετα, φέτος θα αυξήσουμε σημαντικά τα κέρδη από την εξαγωγή των ενεργειακών μας πόρων».

Τη Δευτέρα, οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν κατ’ αρχήν να μειώσουν το 90% των εισαγωγών πετρελαίου από τη Ρωσία έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν στη συνέχεια.

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και προϊόντων στον κόσμο και η Ευρώπη εξαρτιόταν ιδιαίτερα από τα ρωσικά καύσιμα πριν από τη σύγκρουση Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Το πετρέλαιο, σε γενικές γραμμές, δεν υπόκειται σε πολιτική, υπάρχει ζήτηση για αυτό…έχουμε εναλλακτικές αγορές πωλήσεων, όπου ήδη αυξάνουμε τις πωλήσεις», είπε ο Λαβρόφ.

Η Ρωσία κοιτάζει την Ασία να αυξήσει τις αγορές και να γίνει η επόμενη μεγάλη αγορά της για να αναπληρώσει το χαμένο μερίδιο της στην Ευρώπη. Σύμφωνα με παρατηρητές της αγοράς, η Ινδία αγόρασε 11 εκατομμύρια βαρέλια αργού πετρελαίου από τη Ρωσία τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, και ο αριθμός αυτός εκτινάχθηκε στα 27 εκατομμύρια τον Απρίλιο και στα 21 εκατομμύρια τον Μάιο. Αυτή είναι μια έντονη αντίθεση από τα 12 εκατομμύρια βαρέλια που αγόρασε από τη Ρωσία για ολόκληρο το έτος 2021, σύμφωνα με στοιχεία της Kpler.

Επιπλέον, τα ρωσικά βαρέλια με έκπτωση πηγαίνουν στην Τουρκία, τη Γεωργία και ορισμένες αφρικανικές χώρες.

Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε επίσης να μειώσει την παραγωγή αργού για να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου ακόμη υψηλότερα. Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής εταιρείας πετρελαίου Lukoil, Leonid Fedun, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η χώρα θα πρέπει να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου έως και 30% για να ωθήσει τις τιμές υψηλότερα και να αποφύγει την πώληση βαρελιών με έκπτωση.