Export News

7) Η Ρωσία γίνεται ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου στην Κίνα

Η Ρωσία έχει γίνει ο μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας, καθώς η χώρα πούλησε αργό πετρέλαιο με έκπτωση στο Πεκίνο εν μέσω κυρώσεων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, ανέφεραν τα μέσα ενημέρωσης.

Οι εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 55 τοις εκατό από πέρυσι σε επίπεδο ρεκόρ τον Μάιο, εκτοπίζοντας τη Σαουδική Αραβία ως τον μεγαλύτερο προμηθευτή της Κίνας, ανέφερε το BBC.

Η Κίνα αύξησε τις αγορές ρωσικού πετρελαίου παρά τη μείωση της ζήτησης από τους περιορισμούς του Covid και την επιβράδυνση της οικονομίας.

Κινεζικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένου του κρατικού κολοσσού διύλισης Sinopec και της κρατικής Zhenhua Oil, αύξησαν τις αγορές τους σε ρωσικό αργό τους τελευταίους μήνες αφού τους προσφέρθηκαν μεγάλες εκπτώσεις καθώς οι αγοραστές στην Ευρώπη και οι ΗΠΑ απέφευγαν τη ρωσική ενέργεια σύμφωνα με τις κυρώσεις για τον πόλεμο στην Ουκρανία. ανέφερε το BBC.

Οι εισαγωγές στην Κίνα, οι οποίες περιλαμβάνουν προμήθειες που διοχετεύονται μέσω του αγωγού Ανατολικής Σιβηρίας στον Ειρηνικό Ωκεανό και αποστολές μέσω θαλάσσης, ανήλθαν συνολικά σε σχεδόν 8,42 εκατομμύρια τόνους τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία της κινεζικής Γενικής Διοίκησης Τελωνείων.

Αυτό ώθησε τη Σαουδική Αραβία – πρώην μεγαλύτερη πηγή αργού πετρελαίου της Κίνας – στη δεύτερη θέση με 7,82 εκατομμύρια τόνους.

Τον Μάρτιο, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο δήλωσαν ότι θα απαγορεύσουν το ρωσικό πετρέλαιο, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για να τερματίσει την εξάρτησή της από το ρωσικό αέριο, καθώς η Δύση εντείνει την οικονομική απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

Τότε, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε ότι η κίνηση στόχευε «την κύρια αρτηρία της ρωσικής οικονομίας».

Οι εξαγωγές ενέργειας αποτελούν ζωτική πηγή εσόδων για τη Ρωσία, αλλά η κίνηση είναι επίσης πιθανό να επηρεάσει τους δυτικούς καταναλωτές.

Την περασμένη εβδομάδα, μια έκθεση ανέφερε ότι η Ρωσία κέρδισε σχεδόν 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων τις πρώτες 100 ημέρες της εισβολής της χώρας στην Ουκρανία, παρά την πτώση των εξαγωγών τον Μάιο, ανέφερε το BBC.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποτελούσε το 61 τοις εκατό αυτών των εισαγωγών, αξίας περίπου 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Συνολικά, οι εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου μειώνονται και τα έσοδα της Μόσχας από τις πωλήσεις ενέργειας έχουν επίσης μειωθεί από το ανώτατο όριο του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων την ημέρα τον Μάρτιο.