World news

12) Η Τανζανία διπλασιάζει το κόστος της άδειας εξαγωγής στα σύνορα με την Κένυα

Η Τανζανία έχει διπλασιάσει το κόστος των αδειών εξαγωγής κατά 93%, γεγονός που είναι πιθανό να πυροδοτήσει εμπορική διαμάχη μεταξύ του Ναϊρόμπι και του Νταρ ες Σαλάμ.

Οι αρχές στην Τανζανία αύξησαν το κόστος για τη λήψη αδειών εξαγωγής από τις προηγούμενες 27.000 Sh ανά φορτηγό σε 52.000, σύμφωνα με συνοριακούς αξιωματούχους.

Η κίνηση προκάλεσε τεράστιο σάλο φορτηγών που μετακινήθηκαν προς την Κένυα την περασμένη εβδομάδα, καθώς έμποροι και φορτηγατζήδες ακινητοποιήθηκαν από τη νέα απαίτηση.

Ένας αξιωματικός από την Αρχή Εσόδων της Κένυας KRA είπε ότι η Τανζανία αύξησε τις χρεώσεις που επιβάλλει στην άδεια εξαγωγής σε 52.000 Sh ανά φορτηγό, προκαλώντας σύγχυση στα σύνορα, αλλά οι δραστηριότητες επανέρχονται σιγά σιγά στο φυσιολογικό, καθώς δεν έχει εξουσιοδότηση να μιλήσει στα μέσα ενημέρωσης .

Εκατοντάδες φορτηγά έμειναν ακινητοποιημένα στα σύνορα όλη την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι ιδιοκτήτες φορτηγών ενημέρωσαν τις άδειες εξαγωγής τους για να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις. Οι αξιωματούχοι του Γραφείου Προτύπων Kebs της Κένυας είπαν στην Business Daily ότι ξεκίνησαν εκ νέου την εκκαθάριση φορτηγών την περασμένη εβδομάδα.

Έχουμε δει πολλά φορτηγά να κινούνται από την Τανζανία στην Κένυα. Η κανονική ροή των φορτηγών κερδίζει σιγά σιγά δυναμική, σύμφωνα με αξιωματούχο της Kebs.

Η νέα οδηγία πρόκειται να πλήξει τους μυλωνάδες που κάνουν τραπεζικές συναλλαγές στην Τανζανία για εισαγωγές καλαμποκιού για να καλύψουν την τρέχουσα έλλειψη στη χώρα. Είναι πιθανό ότι θα πυροδοτήσει έναν ακόμη γύρο εμπορικού πολέμου μεταξύ της Κένυας και της Τανζανίας ένα χρόνο αφότου οι δύο χώρες έλυσαν τις διαφορές τους που είχαν αρνητικό αντίκτυπο στο διασυνοριακό εμπόριο.

Από το έτος 2019 η ροή αγαθών πέρα ​​από τα κοινά σύνορα έχει επιβραδυνθεί λόγω των μακροχρόνιων εμπορικών διαφορών.

Το 2020, η Τανζανία είχε επιβάλει εισαγωγικό δασμό 25 τοις εκατό στα ζαχαροπλαστεία της Κένυας, συμπεριλαμβανομένων χυμού, παγωτού, σοκολάτας, γλυκών και τσίχλες, υποστηρίζοντας ότι η Κένυα είχε μηδενικές εισαγωγές βιομηχανικής ζάχαρης για την παραγωγή τους.

Η Κένυα απαγόρευσε στα τουριστικά φορτηγά της Τανζανίας να έχουν πρόσβαση στο Εθνικό Καταφύγιο Maasai Mara, υποστηρίζοντας ότι η Τανζανία είχε απαγορεύσει στους χειριστές της Κένυας την πρόσβαση στο Εθνικό Πάρκο Serengeti.

Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους, η Τανζανία εισήγαγε νέα πρότυπα επαλήθευσης ποιότητας για προϊόντα της Κένυας, τα οποία κλιμάκωσαν τις εμπορικές διαμάχες.

Αυτές οι διαφορές επιλύθηκαν όταν ο νέος πρόεδρος της Τανζανίας Samia Suluhu επισκέφθηκε το Ναϊρόμπι πέρυσι για μια διμερή συνάντηση με τον Κενυάτη ομόλογό του Uhuru Kenyatta.