Export News

8) Ινδία: συμφωνία για εξαγωγές 6 εκατομμύρια τόνων ζάχαρης το 2022-2023

Η Ινδία ενέκρινε το Σάββατο την εξαγωγή 6 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης το 2022/23, σύμφωνα με τις προσδοκίες της αγοράς για την πρώτη δόση του έτους.

Η Ινδία εξήγαγε ιστορικό υψηλό άνω των 11 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης το 2021/22 και η βιομηχανία περίμενε ότι το Νέο Δελχί φέτος θα επιτρέψει εξαγωγές 8 έως 9 εκατομμυρίων τόνων σε δύο δόσεις.

Η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ζάχαρης στον κόσμο και ο δεύτερος μεγαλύτερος εξαγωγέας.

Το Νέο Δελχί έχει διαθέσει 6 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης στα εργοστάσια με βάση την παραγωγή τους τα τελευταία τρία χρόνια, ανέφερε η κυβέρνηση σε ανακοίνωση.

Οι αξιωματούχοι του κλάδου περίμεναν ότι η κυβέρνηση θα επιτρέψει 5 έως 6 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης σε μια πρώτη δόση και άλλους 2 έως 3 εκατομμύρια τόνους σε μια δεύτερη δόση με βάση την παραγωγή ζάχαρης.

Η ειδοποίηση που εκδόθηκε το Σάββατο δεν διευκρίνισε εάν η κυβέρνηση θα επιτρέψει μια δεύτερη δόση, αλλά εμπορικές και κυβερνητικές πηγές είπαν ότι πιθανότατα θα το κάνει καθώς η παραγωγή της χώρας πρόκειται να φτάσει σε υψηλό επίπεδο για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.

Η Ινδία αναμένεται να παράγει περίπου 36,5 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης, δήλωσε κορυφαίος φορέας της βιομηχανίας τον περασμένο μήνα.

“Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, η κυβέρνηση διαβεβαίωσε τη βιομηχανία ότι θα επιτρέψει τις εξαγωγές στη δεύτερη δόση. Γι’ αυτό η κυβέρνηση ζήτησε από τα εργοστάσια να εξάγουν ζάχαρη πριν από το τέλος Μαΐου”, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του κλάδου.

Οι μύλοι πρέπει να εξάγουν την ποσόστωση που έχει κατανεμηθεί είτε οι ίδιοι είτε μέσω εμπορικών εξαγωγέων ή διυλιστηρίων πριν από τις 31 Μαΐου 2023, ανέφερε η κοινοποίηση.

Προβλέποντας άδεια εξαγωγής 5 έως 6 εκατομμυρίων τόνων ζάχαρης αυτή τη σεζόν, οι έμποροι έχουν ήδη αρχίσει να υπογράφουν εξαγωγικές συμφωνίες.

«Η ινδική ζάχαρη πηγαίνει σε πολλές χώρες της Ασίας, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο Praful Vithalani, πρόεδρος του All India Sugar Trade Association.

«Λόγω των γρήγορων εξαγωγών μέχρι στιγμής, φαίνεται ότι τα ελαιοτριβεία θα μπορούν να εξάγουν 6 εκατομμύρια τόνους ζάχαρης μέχρι τη στιγμή που οι προμήθειες της Βραζιλίας θα βγουν στην παγκόσμια αγορά», είπε.

Praful Vithalani, Πρόεδρος του All India Sugar Trade Association