World news

9) Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία συμφωνούν τριετή παράταση της Συμφωνίας Κινητικότητας Υπηρεσιών

Μετά από εντατικές συζητήσεις, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία συμφώνησαν σήμερα να επεκτείνουν τη Συμφωνία Κινητικότητας Υπηρεσιών. Η συμφωνία, η οποία ισχύει από τις αρχές του 2021, είχε μια μεταμορφωτική επίδραση στην ικανότητα των εταιρειών να παρέχουν υπηρεσίες η μία στις χώρες της άλλης, επιτρέποντας στους υπαλλήλους να εργάζονται εύκολα και στις δύο πολιτείες.

Η επέκταση της συμφωνίας σημαίνει ότι οι επαγγελματίες του Ηνωμένου Βασιλείου – από λογιστές και δικηγόρους μέχρι διαφημιστικά δημιουργικά – μπορούν να συνεχίσουν να ταξιδεύουν και να δραστηριοποιούνται ελεύθερα στην Ελβετία για έως και 90 ημέρες το χρόνο χωρίς να χρειάζονται άδεια.

Η Ελβετία είναι η έκτη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, αξίας άνω των 12 δισεκατομμυρίων λιρών σε εξαγωγές πέρυσι. Οι «άλλες επιχειρηματικές υπηρεσίες», συμπεριλαμβανομένων των λογιστικών, αρχιτεκτονικών και νομικών υπηρεσιών αποτελούσαν την πλειοψηφία αυτών, αξίας 6,5 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες αντιστοιχούσαν σε 1,9 δισεκατομμύρια £.

Η SMA θα μετατραπεί για άλλα τρία χρόνια, παρέχοντας στις βρετανικές και ελβετικές εταιρείες ευπρόσδεκτη βεβαιότητα. Η μετακίνηση ειδικευμένων ανθρώπων μεταξύ των χωρών είναι ζωτικής σημασίας για τις εξαγωγές υπηρεσιών, διευκολύνοντας την παράδοση έργων και συνομιλίες πρόσωπο με πρόσωπο που βοηθούν στην απόκτηση νέων πελατών και στην επίτευξη συμφωνιών.

Οι δύο χώρες συμφώνησαν επίσης να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις το επόμενο έτος για μια νέα συμφωνία ελεύθερου εμπορίου, η οποία θα θεσπίσει μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για την κινητικότητα των υπηρεσιών και θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο το εμπόριο μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, το 2023.

Ο υπουργός Εμπορίου, Κέμι Μπαντένος, δήλωσε:

Οι οικονομίες του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας είναι και οι δύο ισχυρές δυνάμεις των υπηρεσιών και είναι στενά ευθυγραμμισμένες. Η σημερινή συμφωνία είναι win-win και για τις δύο πλευρές. Από τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες στο Εδιμβούργο έως την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο στην Ουαλία, η συμφωνία διασφαλίζει ότι οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου αξιοποιούν τις τεράστιες ευκαιρίες που προσφέρονται.

Αυτό είναι μόνο η αρχή. Είμαι ενθουσιασμένος που θα ξεκινήσω διαπραγματεύσεις για μια φιλόδοξη, μελλοντική εμπορική συμφωνία με την Ελβετία, η οποία θα ενισχύσει την ήδη απίστευτα ισχυρή εμπορική μας σχέση, αξίας 39 δισεκατομμυρίων λιρών πέρυσι.

Η Ελβετία είναι παγκόσμιος ηγέτης στην καινοτομία και βρίσκεται στην κορυφή του Παγκόσμιου Δείκτη Καινοτομίας για δώδεκα συνεχή χρόνια. Προσφέρει τεράστιες ευκαιρίες για εταιρείες σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο, οι οποίες εξάγουν ήδη δισεκατομμύρια σε υπηρεσίες εκεί κάθε χρόνο. Η Σκωτία, η πατρίδα της ακμάζουσας σκηνής των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών του Εδιμβούργου, εξήγαγε πάνω από 700 εκατομμύρια £ σε υπηρεσίες στην Ελβετία το 2020, ενώ η Ουαλία, με το κέντρο ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, εξήγαγε 175 εκατομμύρια £.

Ο Rain Newton-Smith, επικεφαλής οικονομολόγος στη Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας, δήλωσε:

Οι επιχειρήσεις σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο θα καλωσορίσουν τη σημερινή επέκταση της Συμφωνίας Κινητικότητας Υπηρεσιών, όπως ζητήθηκε από το Συμβούλιο Εμπορίου Υπηρεσιών. Με τέσσερις στις πέντε θέσεις εργασίας στο Ηνωμένο Βασίλειο στον τομέα των υπηρεσιών, η ικανότητα εργασίας στην Ελβετία είναι εξαιρετικά επωφελής για τις εταιρείες που συναλλάσσονται με την 7η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου. Οι επιχειρήσεις θα ελπίζουν ότι αυτό θα δώσει κρίσιμη δυναμική καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία προετοιμάζονται να διαπραγματευτούν μια ενισχυμένη ΣΕΣ.

Η συμπροεδρία του CBI στο Διμερές Συμβούλιο Εμπορίου και Επενδύσεων Ηνωμένου Βασιλείου-Ελβετίας θα αποτελέσει ένα σημαντικό φόρουμ για τις εταιρείες για να συζητήσουν τρόπους περαιτέρω απελευθέρωσης νέων και συναρπαστικών εμπορικών ευκαιριών με την Ελβετία.

Ο Πρόεδρος Πολιτικής της City of London Corporation, Chris Hayward, δήλωσε:

Η επέκταση της συμφωνίας κινητικότητας υπηρεσιών είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτη. Η πρόσβαση στα καλύτερα ταλέντα του κόσμου και η ικανότητα μεταφοράς εργατικού δυναμικού υψηλής ειδίκευσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας είναι υψίστης σημασίας για τον τομέα των χρηματοοικονομικών και επαγγελματικών υπηρεσιών.

Το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελβετία είναι τα δύο μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά κέντρα στην Ευρώπη, πράγμα που σημαίνει ότι η ενίσχυση της εμπορικής σχέσης των υπηρεσιών μας αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για τον κλάδο. Κοιτάζοντας το μέλλον, ελπίζουμε να δούμε τη συμφωνία κινητικότητας να επεκτείνεται, να ενσωματώνεται και να τεκμηριώνεται στο μέλλον στο πλαίσιο μιας συνολικής Συμφωνίας Ελεύθερου Εμπορίου.