Export News

Οι εξαγωγές της Κίνας καταρρέουν, αλλά οι εξαγωγές αυτοκινήτων παραμένουν ισχυρές

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές της Κίνας συρρικνώθηκαν με πιο απότομους ρυθμούς τον Νοέμβριο, καθώς η εξωτερική ζήτηση συνέχισε να αποδυναμώνεται και η επιδείνωση της επιδημίας Covid διέκοψε την παραγωγή και μείωσε τη ζήτηση στο εσωτερικό.

Οι εξαγωγές σε δολάριο μειώθηκαν σχεδόν 9% τον Νοέμβριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η Γενική Διοίκηση Τελωνείων — η μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν το εμπόριο επλήγη από το πρώτο lockdown Covid.

Η αξία των εξαγωγών μειώθηκε στα 296 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτό ήταν το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο, όταν το lockdown της Σαγκάης έκλεισε εργοστάσια, έκλεισε τους δρόμους και εμπόδισε τις εταιρείες να τοποθετούν αγαθά στα πλοία.

Η ύφεση έρχεται σε μια περίοδο που οι εξαγωγές θα αυξάνονταν κανονικά έντονα ενόψει της περιόδου των Χριστουγέννων και των εορτών στο εξωτερικό. Η μείωση των εισαγωγών διευρύνθηκε επίσης στο 10,6%, αφήνοντας ένα μικρότερο εμπορικό πλεόνασμα 69,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον περασμένο μήνα, έδειξαν τα στοιχεία.

«Η αποδυνάμωση της εγχώριας και ξένης ζήτησης, οι διαταραχές του Covid και η αυξανόμενη βάση σύγκρισης οδηγούν σε μια τέλεια αλλά αναμενόμενη καταιγίδα στις εξαγωγές και τις εισαγωγές της Κίνας», δήλωσε ο Bruce Pang, επικεφαλής οικονομολόγος και επικεφαλής έρευνας για την Ευρύτερη Κίνα στην Jones Lang LaSalle Inc.

Η επιδείνωση των εμπορικών επιδόσεων υπονομεύει έναν ισχυρό πυλώνα της οικονομίας της Κίνας τα τελευταία δύο χρόνια. Οι αυξήσεις ρεκόρ στις εξαγωγές παρείχαν στις κινεζικές επιχειρήσεις σταθερή ζήτηση, ακόμη και όταν οι εγχώριες δαπάνες δυσκολεύονταν λόγω της κατάρρευσης των κατοικιών από πέρυσι και στη συνέχεια αυξάνοντας τα κρούσματα Covid και τα lockdown φέτος.

Η κυβέρνηση προσπαθεί τώρα να χαλαρώσει την πολιτική Covid Zero για να μειώσει τον αντίκτυπό της στην οικονομία, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουν περισσότερα κίνητρα. Το Πολιτικό Γραφείο, το κορυφαίο όργανο λήψης αποφάσεων του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος,  δήλωσε  ότι θα επιδιώξει μια οικονομική ανάκαμψη το επόμενο έτος, δεσμευόμενος να διατηρήσει ενεργή τη δημοσιονομική πολιτική και τα νομισματικά εργαλεία στοχευμένα και «ισχυρά», σύμφωνα με την τελευταία συνεδρίασή του την Τετάρτη.

Η αβεβαιότητα σχετικά με το πόσο οι καθαρές εξαγωγές θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη το επόμενο έτος είναι ο λόγος που το Πολιτικό Γραφείο «δεσμεύτηκε να επικεντρωθεί στην επέκταση της εγχώριας ζήτησης και να παίξει πλήρως τον θεμελιώδη ρόλο της κατανάλωσης και τον βασικό ρόλο των επενδύσεων», είπε ο Pang.

Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ και την Κίνα είχαν μια ασταθή Τετάρτη, αλλά ενισχύθηκαν το απόγευμα λόγω της περαιτέρω χαλάρωσης των κανόνων Covid Zero που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο δείκτης Hang Seng σημείωσε άνοδο 1,4% στις 1:32 μ.μ. Ο δείκτης αναφοράς στην ξηρά CSI 300 σημείωσε άνοδο 0,7%, μετά από προηγούμενες απώλειες.

Αδύναμη ζήτηση

Η πτώση της ζήτησης στο εξωτερικό είναι πιθανό να συνεχιστεί τουλάχιστον τους επόμενους μήνες, με λίγες ενδείξεις ανάκαμψης της παγκόσμιας ζήτησης. Ο Ιανουάριος είναι ένας ιστορικά αδύναμος μήνας λόγω της περιόδου διακοπών της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς, η οποία κλείνει τις περισσότερες κινεζικές εταιρείες για εβδομάδες.

«Αναμένουμε ότι οι όγκοι των εξαγωγών με εμπορευματοκιβώτια θα παραμείνουν υπό πίεση μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2023 τουλάχιστον», δήλωσε ο Daniel Richards, αναπληρωτής διευθυντής στη ναυτιλιακή εταιρεία συμβούλων Maritime Strategies International Ltd.

Αν και «θα υπάρξει πιθανώς μια εποχική άνοδος» το πρώτο μισό του Ιανουαρίου πριν από το κλείσιμο των εορτών, είπε, αυτό είναι απίθανο να είναι ισχυρό από τα ιστορικά πρότυπα.

Οι παραγγελίες στην Guangzhou GL Supply Chain Co. – που κατασκευάζει τα πάντα, από εργαλεία κηπουρικής έως τσάντες αποθήκευσης με θέμα τα Χριστούγεννα – έχουν μειωθεί τους τελευταίους τρεις μήνες περίπου 20% σε σύγκριση με πέρυσι, σύμφωνα με τον Chen Zijian, διευθυντή πωλήσεων στην εταιρεία. Η εταιρεία εξάγει κυρίως σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Αν και αυτό το ποσοστό είναι καλύτερο από την πτώση των παραγγελιών κατά 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι προοπτικές δεν είναι ισχυρές.

«Εάν οι τιμές καταναλωτή συνεχίσουν να παραμένουν τόσο υψηλές στις δυτικές χώρες, θα είναι ακόμα πολύ δύσκολο για εμάς γιατί παράγουμε μη βασικά προϊόντα», είπε αυτόν τον μήνα. Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης  ανέφεραν  ότι η ταχεία συρρίκνωση των παραγγελιών ωθεί πολλά κινεζικά εργοστάσια να κλείσουν νωρίτερα από το συνηθισμένο ενόψει της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς.

Ορισμένοι προμηθευτές της Shaoxing Gaobu Tourism Products Co. – εξαγωγέας ομπρελών παραλίας και σκηνών – έχουν ήδη αφήσει τους εργαζόμενους να πάνε σπίτι τους για αυτές τις διακοπές στα τέλη Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Lian Xuji.

«Ο αριθμός των παραγγελιών που ελήφθησαν φέτος είναι ασύγκριτος με τα επίπεδα των δύο τελευταίων ετών», πρόσθεσε ο Lian, αναφέροντας τον αυξανόμενο ανταγωνισμό από άλλες χώρες παραγωγής. Η Νοτιοανατολική Ασία επιστρέφει ήδη στην κανονικότητα μετά την πανδημία, δίνοντας ώθηση στα εργοστάσια σε αυτές τις χώρες.

Οι κινεζικές εταιρείες, εν τω μεταξύ, αντιμετώπισαν επίσης δυσκολίες να παραμείνουν ανοιχτές καθώς ο Covid εξαπλώνεται και οι τοπικές κυβερνήσεις προσπαθούν να διαχειριστούν τη μετάβαση από το Covid Zero στην  ξαφνική  έμφαση στη χαλάρωση και το άνοιγμα. Οι κατασκευαστές αυτοκινήτων, κινητών τηλεφώνων και βιομηχανικών προϊόντων χρειάστηκε να σταματήσουν ή να επιβραδύνουν την παραγωγή για να αντιμετωπίσουν τις διακοπές του εργατικού δυναμικού και της αλυσίδας εφοδιασμού.

Έκρηξη εξαγωγών αυτοκινήτων

Τους πρώτους έντεκα μήνες του έτους, οι εξαγωγές οικιακών συσκευών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από πέρυσι, κατά 12,6%, σύμφωνα με την  ανάλυση  που έδωσε η τελωνειακή αρχή. Παρά την πτώση των συνολικών εξαγωγών, οι εξερχόμενες αποστολές αυτοκινήτων και σασί εξακολουθούσαν να είναι ισχυρές, σημειώνοντας αύξηση 73,1% την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου σε ετήσια βάση. Άλμα σημείωσαν και οι εξαγωγές σπάνιων γαιών, αυξημένες κατά 68,7% από πέρυσι την περίοδο Ιανουαρίου-Νοεμβρίου.

Η πτώση της ζήτησης έχει φανεί ξεκάθαρα στην πτώση του κόστους αποστολής αγαθών από την Κίνα, όπου οι τιμές επανήλθαν στο επίπεδο των μέσων του 2020, προτού εκτοξευθούν λόγω της αύξησης των εξαγωγών και των μπερδεμένων αλυσίδων εφοδιασμού του τελευταίου δύο χρόνια.

«Περιμένω ότι οι εξαγωγές θα παραμείνουν αδύναμες τους επόμενους μήνες καθώς η Κίνα περνά από μια ανώμαλη διαδικασία επαναλειτουργίας», δήλωσε ο Zhang Zhiwei, πρόεδρος και επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management. «Καθώς η παγκόσμια ζήτηση εξασθενεί το 2023, η Κίνα θα πρέπει να βασίζεται περισσότερο στην εγχώρια ζήτηση».

Η οικονομία της Κίνας πιθανότατα επιβραδύνθηκε τον Νοέμβριο λόγω επιδείνωσης της επιδημίας του Covid, έδειξε ένα σύνολο  πρώιμων δεικτών που  παρακολουθεί το Bloomberg, και αυτό μπορεί να συνεχιστεί και αυτόν τον μήνα, εάν συνεχιστούν οι διαταραχές στην κίνηση και την παραγωγή. Οι οικονομολόγοι βλέπουν τώρα την οικονομία να αναπτύσσεται μόλις κατά 3,2% φέτος, ενώ η απότομη πτώση των εισαγωγών δείχνει ότι η εγχώρια ζήτηση παραμένει ασθενής.