Export News

Τουρκία: Πλάνα εξαγωγών στο Ιράκ άνω των 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων

Τουρκία στοχεύει να φτάσει τα 16 δισεκατομμύρια δολάρια σε εξαγωγές προς το Ιράκ το 2023 για να τη βάλει στη δεύτερη θέση στην κατάταξη των χωρών στις οποίες πραγματοποιεί τις υψηλότερες πωλήσεις, δήλωσε την Κυριακή ο Πρόεδρος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Εξωτερικών Οικονομικών Σχέσεων (DEİK) Τουρκίας-Ιράκ Χαλίτ Ακάρ.

Ο Acar είπε στο Anadolu Agency (AA) ότι οι σχέσεις Τουρκίας-Ιράκ προοδεύουν και οι εξαγωγές στη χώρα αυξάνονται μέρα με τη μέρα. Μοιράζοντας ότι 12,6 δισεκατομμύρια δολάρια εξήχθησαν στο Ιράκ τους 11 μήνες του τρέχοντος έτους, ο Acar είπε ότι ενώ το Ιράκ ήταν το πέμπτο στη λίστα των χωρών με τις υψηλότερες εξαγωγές το 2021, ανήλθε στην τρίτη θέση φέτος.

Δηλώνοντας ότι οι υψηλότερες εξαγωγές στο Ιράκ έγιναν από την Κωνσταντινούπολη με 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια, το Γκαζιαντέπ με 1,8 δισεκατομμύρια δολάρια και το Μαρντίν με 833 εκατομμύρια δολάρια, ο Ακάρ είπε: «Στόχεύουμε να εξάγουμε πάνω από 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το τέλος του 2022».

«Πέρυσι πραγματοποιήσαμε εξαγωγές 11,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Όταν το δούμε από το έτος, βλέπουμε μια αύξηση 25%».

Δηλώνοντας ότι προϊόντα όπως δημητριακά, όσπρια, ελαιούχοι σπόροι, χημικά, χαρτί και δασοκομικά υλικά, έπιπλα και χάλυβας εξάγονται στο Ιράκ, ο Acar είπε: «Υπάρχουν μεγάλες ευκαιρίες στο Ιράκ. Μια νέα κυβέρνηση σχηματίστηκε πριν από περίπου 1,5 μήνα. Η σημερινή κυβέρνηση σχεδιάζει να επενδύσει σε πολλούς τομείς και ελπίζω ότι η Τουρκία θα λάβει σίγουρα μερίδιο σε αυτούς τους τομείς».

Είπε ότι η Türkiye έχει υψηλά πρότυπα παραγωγής και έχει εταιρείες που έχουν αποδείξει την επιτυχία τους στους τομείς που δραστηριοποιούνται, ένας από αυτούς είναι ο κατασκευαστικός τομέας.

Υπάρχουν πολλά έργα που μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο Τούρκοι εργολάβοι στο Ιράκ, είπε, αναφέροντας τον ηλεκτρισμό, τη μαζική στέγαση, τη γεωργική άρδευση και υποδομές, τις ανωδομές και τα έργα μεταφοράς ως παραδείγματα εκτός από την κατασκευαστική περιοχή της Οργανωμένης Βιομηχανικής Ζώνης της Μοσούλης, τα κέντρα υγείας ή το σχολείο συμβαλλόμενος.

Ένας προϋπολογισμός περίπου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων έχει διατεθεί για αυτά τα έργα, είπε ο Acar, τονίζοντας ότι «οι Τούρκοι επιχειρηματίες πρέπει να επωφεληθούν από αυτόν τον προϋπολογισμό».

«Το Ιράκ είναι τόσο μακροχρόνιος φίλος όσο και γειτονική χώρα μας. Όσο θερμότερες σχέσεις έχουμε μεταξύ των δύο χωρών, τόσο περισσότερο επωφελείται το εμπόριο μας από αυτό», πρόσθεσε.