Press Room

DEFEA 2023 – Η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων πελατών εξαγωγών για το MBDA

Η πρόσφατη σύμβαση που υπέγραψε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για ναυτικές και αεροπορικές πλατφόρμες έφερε μαζί τους μια σημαντική δραστηριότητα για την MBDA, την ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων, βάζοντας την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών πελατών της.

Με τους πυραύλους MBDA να εξοπλίζουν τις ελληνικές φρεγάτες FDI και τα μαχητικά αεροσκάφη Rafale, η MBDA εξετάζει με ενδιαφέρον την έκβαση της προσφοράς για νέες κορβέτες για το Ελληνικό Ναυτικό. Οι δύο βασικοί παίκτες που αγωνίζονται για αυτό το συμβόλαιο είναι η Naval Group και η Fincantieri, αντίστοιχα με τις κορβέτες Gowind και FCx30. Αυτό που έχει ήδη διαπιστωθεί είναι ότι και οι δύο λύσεις θα δουν το τμήμα πυραύλων κατά πλοίων να απονέμεται στην έκδοση la test του πυραύλου Exocet.

Αυτό που παραμένει ακόμη υπό συζήτηση φαίνεται το τμήμα αεράμυνας. Εδώ η MBDA προτείνει δύο διαφορετικές λύσεις, μία βασισμένη στο CAMM ER και μία στο VL MICA. Ωστόσο, σε αυτόν τον τομέα η MBDA έχει έναν ανταγωνιστή, με τη μορφή της Raytheon’s Evolved Sea Sparrow, η οποία εξοπλίζει ήδη τις τέσσερις φρεγάτες Meko 200HN (κλάση Hydra), ενώ η αρχική Sea Sparrow εξοπλίζει τις εννέα φρεγάτες Kortenaer (κλάσης Elli). Όσον αφορά τα νέα FDI (κλάση Kimon) αυτά θα είναι οπλισμένα με 32 πυραύλους Aster 30 B1.

Ο προτιμώμενος πλειοδότης για τις τρεις νέες κορβέτες θα πρέπει να ανακοινωθεί σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, μετά τις ελληνικές πολιτικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τις 21 Μαΐου.

Μιλώντας για το FCx30, η MBDA Ιταλίας εξετάζει μια διαμόρφωση ιταλικού προσανατολισμού που βασίζεται σε αντιαεροπορική άμυνα Aster/CAMM ER και λύσεις κατά πλοίων Marte ER/Teseo Mk2/E που θα προταθούν ως πακέτο για την εξαγωγική αγορά.

Η MBDA εξετάζει επίσης με ενδιαφέρον ορισμένες περαιτέρω ναυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα, που προέρχονται από προγράμματα αναβάθμισης παλαιότερων πλατφορμών.

Μετάβαση σε πυραύλους που εκτοξεύονται από αέρα, κατά τη διάρκεια της DEFEA, η MBDA ανακοίνωσε την υπογραφή σύμβασης με το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών για την ανακαίνιση μέσης διάρκειας ζωής των πυραύλων SCALP (Système de Croisière Autonome à Longue Porte, αυτόνομο σύστημα κρουαζιέρας μεγάλου βεληνεκούς) σε υπηρεσία με την Hellenic Air. Δύναμη στα μαχητικά Mirage 2000-5 και Rafale. Οι πρώτοι πύραυλοι ήταν μέρος της παραγγελίας για το Mirage 2000-5, το πρώτο αεροσκάφος που τέθηκε σε υπηρεσία το 2004, ενώ μια άλλη παρτίδα ήταν μέρος του πακέτου όπλων για παραγγελίες Rafale που υπογράφηκαν το 2021 και το 2022. Αυτή η σύμβαση ανακαίνισης περιλαμβάνει την προμήθεια προϊόντων σχεδιασμού αποστολής, συντήρηση και τεχνική βοήθεια. Αυτή η αναβάθμιση θα παρατείνει την επιχειρησιακή υπεροχή του SCALP έναντι μελλοντικών απειλών.

Σήμερα η MBDA θεωρεί την Ελλάδα μεταξύ των κορυφαίων εξαγωγικών πελατών της και ως εκ τούτου την 3η Ημέρα της DEFEA η ευρωπαϊκή εταιρεία πυραύλων εγκαινίασε επίσημα το νέο της μόνιμο γραφείο στην Αθήνα. «Μέσω αυτής της μόνιμης παρουσίας του MBDA στην Αθήνα, σκοπεύουμε να αυξήσουμε τις τοπικές μας επενδύσεις στην Ελλάδα και να συνεργαστούμε με ελληνικά ιδρύματα για να συνεχίσουμε να παρέχουμε βασικές κυρίαρχες ικανότητες που παρέχουν τις καλύτερες λύσεις για την κάλυψη των απαιτήσεων του πελάτη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων» , Eric Ο Béranger, Διευθύνων Σύμβουλος της MBDA είπε στην τελετή. Η Ελλάδα ήταν ο πρώτος πελάτης για τον πύραυλο Exocet το 1968, σχέση μεταξύ των προκατόχων οντοτήτων της σημερινής MBDA και της Αθήνας που χρονολογείται ως εκ τούτου πάνω από μισό αιώνα.