Export World news

Ακτή Ελεφαντοστού: Στοπ στις εξαγωγές κακάο ενώ οι τιμές σπάνε τα ρεκόρ

H μεγαλύτερη παραγωγός κακάο στον κόσμο, η Ακτή Ελεφαντοστού, ανακοίνωσε πως σταματά την πώληση συμβολαίων για τις εξαγωγές του κακάο για την περίοδο 2023-2024, εξαιτίας των έντονων βροχοπτώσεων που έπληξαν την αφρικανική χώρα πλημμυρίζοντας αγροκτήματα το τελευταίο διάστημα.

Με τις τιμές του κακάο να βρίσκονται επί του παρόντος σε επίπεδα ρεκόρ λόγω των ανησυχιών για τις προμήθειες, η αναστολή των πωλήσεων θα αποτελέσει πλήγμα για τη χώρα, η οποία σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη εξαρτάται από το κακάο για το 40% των εσόδων της από τις εξαγωγές.

Ο Yves Brahima Kone, γενικός διευθυντής του Coffee and Cocoa Council (CCC) δήλωσε ότι οι πωλήσεις πριν από την αναστολή είχαν ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο τόνους. Ενώ όσον αφορά την συνολική προβλεπόμενη παραγωγή για την τρέχουσα περίοδο αυτή ήταν 2,2 εκατομμύρια τόνοι.

Η αναστολή αυτή αναμένεται να αποτελέσει ένα μεγάλο πρόβλημα και για τις μεγάλες εταιρείες commodities όπως η Cargill και η Olam αλλά και στις μεγάλες σοκολατοβιομηχανίες όπως οι Barry Callebaut, Hershey  και Nestle .

Σχετικά με την κύρια συγκομιδή κακάο, αυτή αναμένεται να ξεκινήσει να καταφθάνει στα λιμάνια για εξαγωγή από τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή του Συμβουλίου Καφέ και Κακάο (CCC) Yves Brahima Kone, ενώ δεν παρέλειψε να προσθέσει πως η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί σημαντικά.

Αξίζει να αναφέρουμε πως οι τιμές των προθεσμιακών συμβολαίων κακάο έφτασαν σε υψηλό 46 ετών τις τελευταίες εβδομάδες και σε άνοδο άνω του 27% από τον Ιανουάριο, ως αποτέλεσμα της αστάθειας που υπάρχει στην παραγωγή του κακάο.

«Αναμένουμε πολύ λιγότερο κακάο στο πρώτο μέρος της κύριας συγκομιδής σε σύγκριση με τη φετινή σεζόν. Ελπίζουμε ότι η παραγωγή από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο θα βοηθήσει στην εξισορρόπηση των ποσοτήτων κακάο, διαφορετικά θα υπάρξει πρόβλημα. Πριν από λίγες ημέρες σταματήσαμε τις πωλήσεις, επειδή δεν είμαστε σίγουροι ότι θα έχουμε αρκετές ποσότητες ώστε να καλύψουμε την ζήτηση» δήλωσε ο Κονέ.

Η κατάσταση στις χώρες-παραγωγούς κακάο
Η Ακτή Ελεφαντοστού βρίσκεται στη μέση της περιόδου των βροχών οι οποίες διαρκούν από τον Απρίλιο έως τον Νοέμβριο, με την καλλιέργεια του κακάο να έχει ως προαπαιτούμενο άφθονες βροχές τις οποίες διαδέχονται μεγάλες ηλιόλουστες περιόδους.

Ωστόσο, η Ακτή Ελεφαντοστού και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί κακάο, όπως η Γκάνα, η Νιγηρία και το Καμερούν, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 70% της παγκόσμιας παραγωγής, είδαν τις περιοχές τους να πλήττονται από ισχυρές τροπικές βροχοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες.

Πάρα πολλές φυτείες κακάο στις περιοχές καλλιέργειας της Ακτής Ελεφαντοστού, στα νοτιοδυτικά και νοτιοανατολικά, πλημμύρισαν από τις καταρρακτώδεις βροχές μεταξύ 15 Μαΐου και 10 Ιουλίου.

Στις 15 Μαΐου, τροπικές βροχές έπεφταν συνεχώς για οκτώ ώρες, με μία ένταση άνευ προηγουμένου, στην περιοχή Aboisso στη νοτιοανατολική Ακτή του Ελεφαντοστού, δήλωσαν αγρότες και κάτοικοι στο Reuters.

Οι έντονες βροχοπτώσεις «μαστίγωσαν» τα φυτά κακάο προκαλώντας σημαντική μείωση της κύριας συγκομιδής 2023-2024 που ξεκινά τον Οκτώβριο.

Αγρότες, μετρητές καρπών κακάο αλλά και εξαγωγείς με έδρα την Ακτή του Ελεφαντοστού, ανέφεραν στο Reuters ότι ανέμεναν σημαντική μείωση της παραγωγής κατά το πρώτο μέρος της κύριας συγκομιδής.