Export Greek news

Άνοδος των ελληνικών εξαγωγών φυσικού αερίου

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα ο ΔΕΣΦΑ, για το πρώτο εξάμηνο του έτους, καταγράφεται μεν μείωση της εγχώριας κατανάλωσης φυσικού αερίου αλλά παράλληλα υπάρχει σημαντική αύξηση των εξαγωγών.

Η μείωση της κατανάλωσης του φυσικού αερίου στη χώρα μας οφείλεται κυρίως στην άνοδο των τιμών λόγω της ενεργειακής κρίσης αλλά και στον ήπιο χειμώνα που περάσαμε το 2022-2023. Παράλλλα η αύξηση των εξαγωγών έρχεται να επιβεβαιώσει τον ρόλο της Ελλάδας ως διαύλου εφοδιασμού της περιφερειακής αγοράς καθώς το ρωσικό φυσικό αέριο υποκαθίσταται κυρίως από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG – Liquified Natural Gas) που εισάγεται στη Ρεβυθούσα και εξάγεται μέσα από το ελληνικό σύστημα.

Ειδικότερα η κατανάλωση του φυσικού αερίου για το πρώτο εξάμηνο του 2023 ήταν μειωμένη κατά 21,74% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, ενώ οι εξαγωγές παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξεως του 15%. Κατά την ίδια περίοδο συνεχίστηκε η μείωση των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου στη χώρα (-45,85%) με αποτέλεσμα το μερίδιο της συγκεκριμένης πηγής εφοδιασμού να πέσει στο 21%. Στο 20% διαμορφώθηκε το μερίδιο του αγωγού ΤΑΡ (αέριο που προέρχαι από το Αζερμπαϊτζάν) ενώ πάνω από το 55% καλύφθηκε από υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG) μέσω της Ρεβυθούσας με βασικό προμηθευτή LNG τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ενώ ακολουθούν Ρωσία, Αίγυπτος, Αλγερία, Νορβηγία και η Ισπανία.

Όσον αφορά τις κατηγορίες καταναλωτών φυσικού αερίου, οι ηλεκτροπαραγωγοί συνεχίζουν να έχουν την «μερίδα του λέοντος» καθώς καταγράφουν τη μεγαλύτερη κατανάλωση, καλύπτοντας το 63,4% της εγχώριας ζήτησης. Αύξηση κατά 14,31%, σε σχέση με το α’ εξάμηνο του 2022, καταγράφηκε στην κατανάλωση από τις βιομηχανίες και τους σταθμούς ανεφοδιασμού οχημάτων. Η κατανάλωση από τα δίκτυα διανομής κατά το πρώτο εξάμηνο του 2023 κινήθηκε στο επίπεδο των 6,77 ΤWh, καλύπτοντας το 28,54% της συνολικής ζήτησης.