Export Export News

Φρούτα και λαχανικά: Ρεκόρ στις ποσότητες εξαγωγής και πτώση των τιμών

Ανοδικά κινήθηκαν οι εξαγωγές αγγουριών, τοματών, πιπεριών, ωστόσο οι τιμές ήταν μειωμένες. Επίσης ρεκόρ σημείωσαν οι εξαγωγές φράουλας, πορτοκαλιών και μανταρινιών.

Συγκεκριμένα, τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Φρούτων και Λαχανικών Incofruit Hellas δείχνουν πως οι τελικές εξαγωγές αγγουριών την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022 – Ιουνίου 2023 κατέγραψαν ρεκόρ ανόδου κατά 33,3% και ανήλθαν σε 66.392 τόνους έναντι 49.788 τόνους την περίοδο 2021/22. Ωστόσο η τιμή κινήθηκε πτωτικά και όπως σχολίασε ο ειδικός σύμβουλος του Incofruit Hellas Γιώργος Πολυχρονάκης «η ελπίδα ότι ο καλοκαιρινός καιρός θα ωφελούσε την τιμή του αγγουριού δεν επιβεβαιώθηκε. Η μέση τιμή είναι μειωμένη έναντι της προηγούμενης εβδομάδος».

Οι εξαγωγές τοματών το πρώτο εξάμηνο του 2023  ανήλθαν σε 30.598 τόνους (από 24.378 τόνους το ίδιο διάστημα πέρυσι) καταγράφοντας άνοδο 25%, όμως οι τιμές πιέστηκαν καθώς «ο ζεστός καλοκαιρινός καιρός δεν έχει βοηθήσει τις τιμές της ντομάτας. Οι μέσες τιμές έπεσαν» σημειώνει ο κ. Πολυχρονάκης.

Με ρυθμούς ρεκόρ κινήθηκαν και οι εξαγωγές πιπεριών από την αρχή του χρόνου και διαμορφώθηκαν στους 14.826 τόνους (έναντι 12.550 τόνους το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι) σημειώνοντας άνοδο 18,1%, με την τιμή όμως να έχει μειωθεί δραστικά.

Στα φρούτα, οι εξαγωγές φράουλας, που ουσιαστικά τερματίσθηκαν,  από την αρχή του χρόνου μέχρι τέλος Ιουνίου ανήλθαν σε 75.847 τόνους (από  70.353 τόνους το ίδιο διάστημα του 2022) καταγράφοντας άνοδο 7,8% και ρεκόρ εξαγωγής για άλλη μια χρονιά. Αύξηση 30,5% σημείωσε η εξαγωγή πορτοκαλιών στους 337.006 τόνους και 28,7% των μανταρινιών (με 154.958 τόνους) καταγράφοντας νέα ρεκόρ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές μήλων την περίοδο Σεπτεμβρίου 2022- Ιουνίου 2023  ανήλθαν σε 67.561 τ. έναντι 64.096 τόνων την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

Ίδια η εικόνα και στις εξαγωγές ακτινιδίων που διαμορφώθηκαν στους σε 202.819 τόνους  το διάστημα Σεπτεμβρίου 2022- Ιουνίου 2023, από 197.637 τόνους την αντίστοιχη περσυνή περίοδο.

Σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη: «Εφίσταται η προσοχή και ευθύνη των αρμόδιων ελεγκτικών υπηρεσιών στην εντατικοποίηση των ελέγχων, για την αποφυγή των φαινομένων διακίνησης από «Έλληνες, Ιταλούς και βαλκάνιους εμπόρους» ατυποποίητων προϊόντων (κατ ευθείαν από τον αγρό), κυρίως προς τις γειτονικές αγορές και την τρέχουσα εμπορική περίοδο (χωρίς να πληρούν ακόμη τις κατάλληλες απαιτήσεις και την σήμανση ότι είναι ελληνικό προϊόν που προβλέπεται από την ενωσιακή και εθνική νομοθεσία) για να μην πληγεί η φήμη των προϊόντων μας.  Δεν πλήττεται μόνο η φήμη των προϊόντων από την πώληση κατευθείαν από το χωράφι, αλλά χάνεται  η προστιθέμενη υπεραξία από την διαλογή  και συσκευασία, και  πλήττονται από τον αθέμιτο ανταγωνισμό  οι υγιείς και οι καθόλα νόμιμες επιχειρήσεις και συνεταιρισμοί» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Και ακόμα επισημαίνει πως: «είναι αναγκαία η  στήριξη των αγροτών μας από την Πολιτεία προκειμένου να αντιμετωπίσουν τα αυξημένα κόστη παραγωγής για να μην πληγεί η ανταγωνιστικότητα τους, όπως  και η επίλυση, έστω και με προσωρινά μέτρα, του προβλήματος των εργατών γης, αλλά και της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, άλλως θα οδηγηθούν σε μερική εγκατάλειψη καλλιεργειών».

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΑ ΦΡΟΥΤΑ

Στα εαρινά τώρα φρούτα και λαχανικά, η συγκομιδή και η εξαγωγή,  σύμφωνα με τα στοιχεία των Ελλήνων εξαγωγέων:

  • Πτώση σε καρπούζια, κεράσια  και πεπόνια. Ειδικότερα οι  μέχρι σήμερα ποσότητες ανέρχονται σε 101.867.τόνους καρπούζια (έναντι 122.384 πέρσι) -16,8%, και 1.509 τόνους πεπόνια (έναντι 3.554 τ.)   -57,5%, κερασιών 13.880 τ. (έναντι 19.578 τ.) -29,1%.
  • Αντίθετα στα βερίκοκα 16.366 τόνοι (έναντι 12.340 τ.) +32,6%, ροδάκινα 13.083 τόνοι (έναντι 12.933 τ.) + 1,2%, και νεκταρίνια 9.712 τ. (έναντι 8.596 τα) +13%. Να σημειωθεί ότι η  ζήτηση για ροδάκινα και νεκταρίνια είναι μεγάλη.

«Καθώς η εμπορική περίοδος εξελίσσεται,  η κατάσταση διορθώνεται ελαφρώς, η ζήτηση ανέβηκε και θα ανεβαίνει όλο και πιο ψηλά, μαζί αυξάνει  και η προσφορά από τις παραγωγικές χώρες, με τις τιμές κυρίως των ροδάκινων να πιέζονται από την προσφορά των ισπανικών» σχολιάζει ο κ. Πολυχρονάκης.

ΚΕΡΑΣΙΑ

Όπως σημειώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων, η εμπορική περίοδος κερασιών 2023 συνεχίζεται με υψηλότερες τιμές από ό,τι το 2022 λόγω της πτώσης της προσφοράς σε διάφορες ευρωπαϊκές περιοχές παραγωγής και λόγω των καιρικών επιπτώσεων.  Η ζήτηση ήταν πολύ υψηλότερη από την προσφορά, γεγονός που έχει οδηγήσει σε μεγάλη ένταση στις ευρωπαϊκές αγορές μέχρι στιγμής.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μέρος των προς συγκομιδή αυτού του φρούτου ποσοτήτων,. Επιπλέον, η Τουρκία εστίασε λίγο περισσότερο στις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ρωσίας και η Χώρα μας δεν είχε αρκετό προϊόν για να καλύψει όλη τη ζήτηση της Ευρώπης.

ΚΑΡΠΟΥΖΙΑ

Πάνω από 30% -σε ορισμένες περιοχές- είναι η πτώση στις καλλιέργειες καρπουζιών. Με την εικόνα με μην διαφοροποιείται και σε άλλες περιοχές καλλιέργειας στην Ευρώπη. Ο καιρός μέχρι στιγμής ήταν δυσμενής για την καλλιέργεια και πολλών άλλων καλοκαιρινών φρούτων.

Τις επόμενες δύο εβδομάδες η εμπορική περίοδος καρπουζιών θα φτάσει στο αποκορύφωμά της και αν παραμείνει ζεστός ο καιρός, η κατανάλωση θα παραμείνει υψηλή και οι τιμές σταθερές. Ωστόσο, σύντομα θα δούμε τις τιμές να μειώνονται ελαφρώς, κάτι που συμβαίνει κάθε χρόνο όταν η σεζόν έχει ξεκινήσει καλά. Αναμένεται επίσης να βελτιωθούν οι εξαγωγές στην Ευρώπη, καθώς οι ποσότητες που συγκομίζονται αυξάνονται σταδιακά γιατί μέχρι τώρα η ιδιαίτερη ζήτηση της εγχώριας αγοράς και οι  τιμές δεν ήταν ανταγωνιστικές στις τιμές των ευρωπαϊκών καταναλωτικών αγορών με συνέπεια την μειωμένη ροή των εξαγωγών τους.