Educational What's New

«Συνταγογράφηση» φρούτων και λαχανικών το κλειδί για μία καλύτερη καρδιακή υγεία – Νέα έρευνα

Σε προγράμματα συνταγογράφησης προϊόντων συμμετείχαν άτομα τα οποία διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής νόσου. Οι συμμετέχοντες παρουσίασαν αξιοσημείωτα οφέλη όπως βελτιώση του δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), μειωμένη αρτηριακή πίεση και χαμηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα ενώ παράλληλα είχαν αυξήσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών ως μέρος μίας νέας έρευνας η οποία δημοσιεύθηκε στο Circulation: Cardiovascular Quality and Outcomes, ένα επιστημονικό περιοδικό της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Οι γιατροί που συμμετείχαν στο πρόγραμμα είχαν το δικαίωμα να συνταγογραφούν, πέρα από φάρμακα, φρέσκα φρούτα και λαχανικά στους ασθενείς οι οποίοι μπορούσαν να προμηθέυονται τα προϊόντα μέσω ηλεκτρονικών καρτών ή κουπονιών, είτε δωρεάν είτε με έκπτωση σε παντοπωλεία λιανικής ή σε τοπικούς παραγωγούς.

Τα άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα λάμβαναν κατά μέσο όρο 63 δολάρια τον μήνα για να αγοράσουν προϊόντα, ενώ παρακολούθησαν και σεμινάρια που αφορούσαν την υγιεινή διατροφή.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Kurt Hager από την Ιατρική Σχολή του UMass, υπογραμμίζει πώς αυτά τα προγράμματα βοηθούν τους ασθενείς να γνωρίσουν και προσθέσουν στην καθημερινότητά τους θρεπτικά τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων φρούτων και λαχανικών.

Αν και προηγούμενες έρευνες είχαν εξετάσει τα αποτελέσματα μικρών, ατομικών προγραμμάτων συνταγογράφησης προϊόντων, αυτή η έρευνα θεωρείται πως είναι η μεγαλύτερη μελέτη, συγκεντρώνοντας δεδομένα από εννέα προγράμματα στις ΗΠΑ για την αξιολόγηση των αποτελεσμάτων υγείας μετά από περίπου έξι μήνες.

Τι διαπιστώθηκε από την ανάλυση των δεδομένων της έρευνας:

  • Οι ενήλικες ανέφεραν ότι η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών αυξήθηκε κατά σχεδόν ένα φλιτζάνι την ημέρα (0,85 φλιτζάνια την ημέρα). Μεταξύ των παιδιών, η πρόσληψη φρούτων και λαχανικών αυξήθηκε κατά περίπου ένα τέταρτο του φλιτζανιού την ημέρα (0,26 φλιτζάνια την ημέρα).
  • Οι ενήλικες με υπέρταση κατά την έναρξη της μελέτης παρουσίασαν σημαντική μείωση της συστολικής αρτηριακής πίεσης και της διαστολικής αρτηριακής πίεσης. Τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα μειώθηκαν κατά 0,29 έως 0,58 ποσοστιαίες μονάδες στους ενήλικες με διαβήτη.
  • Ο ΔΜΣ βελτιώθηκε σημαντικά, με μείωση 0,52 kg/m2 στους ενήλικες με παχυσαρκία. Στα παιδιά, ωστόσο, ο ΔΜΣ δεν άλλαξε.
  • Ενήλικες και παιδιά ανέφεραν καλύτερη κατάσταση υγείας μετά τη συμμετοχή στο πρόγραμμα. Οι ενήλικες είχαν 62% περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν βελτιωμένη υγεία, ενώ τα παιδιά είχαν περισσότερες από διπλάσιες πιθανότητες να το κάνουν.
  • Συνολικά, οι συμμετέχοντες είχαν κατά ένα τρίτο λιγότερες πιθανότητες να αναφέρουν επισιτιστική ανασφάλεια μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων σε σύγκριση με πριν από τα προγράμματα.

«Γνωρίζουμε ότι η επισιτιστική ανασφάλεια επηρεάζει την υγεία με πολλούς τρόπους, συμπεριλαμβανομένης της συνολικής διατροφικής ποιότητας, αλλά και μέσω του στρες και του άγχους, της ψυχικής υγείας»  είπε ο Hager. «Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι οι συνταγές παραγωγής μπορεί να θέτουν μια σημαντική βάση για βελτιωμένη υγεία και ευεξία» ανέφερε.

Λεπτομέρειες της μελέτης:

  • Η ανάλυση περιλάμβανε 1.817 παιδιά και 2.064 ενήλικες που ήταν εγγεγραμμένοι σε ένα από τα εννέα προγράμματα συνταγογράφησης προϊόντων που λειτουργούσε ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός Wholesome Wave, μεταξύ 2014-2020. Τα προγράμματα χορηγήθηκαν σε 22 τοποθεσίες σε κοινότητες χαμηλού εισοδήματος σε 12 πολιτείες των ΗΠΑ.
  • Όλοι οι συμμετέχοντες διέτρεχαν κυρίως κίνδυνο για καρδιακή νόσο ή διαβήτη τύπου 2 και πολλοί ήταν από γειτονιές χαμηλού εισοδήματος.
  • Στην αρχή του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις υγείας και συμπλήρωση ερωτηματολογίων. Περισσότερα από τα μισά νοικοκυριά στη μελέτη ανέφεραν ότι αντιμετώπιζαν επισιτιστική ανασφάλεια.
  • Στο τέλος του προγράμματος, οι συμμετέχοντες ανέφεραν βελτιωμένη υγεία, μειωμένη αρτηριακή πίεση και ενισχυμένη διατροφική ασφάλεια μετά τη συμμετοχή τους σε αυτά τα προγράμματα.

«Αυτή η ανάλυση των προγραμμάτων συνταγογράφησης προϊόντων δείχνει τη δυνατότητα των επιδοτούμενων συνταγών προϊόντων για την αύξηση της κατανάλωσης φρούτων και λαχανικών, τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας και, ελπίζουμε, τη βελτίωση των υποκειμενικών και αντικειμενικών μέτρων υγείας» αναφέρει ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Εστιάζει επίσης στην Πρωτοβουλία Food Is Medicine, η οποία ξεκίνησε από την American Heart Association σε συνεργασία με το Rockefeller Foundation, η οποία υπόσχεται να υποστηρίξει αντίστοιχες έρευνες σχετικά τα οφέλη των προγραμμάτων συνταγογράφησης φρέσκων φρούτων και λαχανικών, με απώτερο σκοπό την καλύτερη διαχείριση χρόνιων ασθενειών αλλά και την πρόληψη.