Export World news

Νότια Αφρική: Αργό ξεκίνημα για τις εξαγωγές βατόμουρων της χώρας

Αρκετά ικανοποιημένοι δηλώνουν οι εξαγωγείς βατόμουρων από τη Νότια Αφρική, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή της σεζόν έχουν αναφέρει ισχυρές πωλήσεις, αν και υπάρχει μία μικρή απογοήτευση καθώς άργησε η έναρξη της παραγωγής. Ο κλάδος έχει ως στόχο να εξάγει περίπου 25.000 τόνους την τρέχουσα περίοδο. 

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει ο ο Brent Walsh, διευθύνων σύμβουλο της Berries ZA, μετά από ένα μουδιασμένο ξεκίνημα υπάρχουν τώρα ενθαρρυντικά σημάδια ενώ παράλληλα υπάρχει τώρα μια στροφή σε περισσότερες θαλάσσιες εξαγωγές. Αξίζει να αναφέρουμε πως ο κύριος όγκος των εξαγωγών πραγματοποιείται μέσω αεροπλάνων.

«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα εξελιχθεί η σεζόν, αλλά οι παραγωγοί και οι εξαγωγείς εμμένουν στην πρόβλεψή μας για τη σεζόν των 25.000 τόνων, δεδομένης της εξαιρετικής κατάστασης των βατόμουρων της Νότιας Αφρικής», σημείωσε ο Walsh.

«Είμαστε ελαφρώς πίσω για αυτή την εποχή της σεζόν. Ο συνεχιζόμενος κρύος και υγρός καιρός στο Δυτικό Ακρωτήριο, όπου παράγεται πάνω από το 70% των βατόμουρων της Νότιας Αφρικής, ανέβαλε την κύρια φάση της συγκομιδής κατά μερικές εβδομάδες. Οι ποσότητες δεν επηρεάστηκαν και τα μούρα παραμένουν ανέπαφα στους θάμνους περιμένοντας την τελική φάση της συγκομιδής» συνέχισε ο Walsh.

«Λόγω της έλλειψης βατόμουρων στις αγορές που εξάγουμε έχουμε δει πολύ καλές τιμές στην αρχή της περιόδου. Βέβαια, αναμένουμε ότι θα εξασθενήσουν καθώς θα φτάνουμε στις εβδομάδες της κύριας συγκομιδής αλλά είμαστε βέβαιοι ότι η φετινή διατίμηση θα προσφέρει κάποια ανακούφιση στους καλλιεργητές βατόμουρων σε όλη τη χώρα μετά τις σημαντικές επιπτώσεις της απεργίας της Transnet τον Οκτώβριο του 2022.

Οι πρώτες ποσότητες κατευθύνθηκαν κυρίως προς τις αγορές της Μέσης Ανατολής. «Θα δούμε αυτή τη στροφή προς μεγαλύτερους όγκους που κατευθύνονται σε πιο παραδοσιακές αγορές όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογράμμισε. «Η μεταγενέστερη περίοδος ήταν υπεύθυνη για τις χαμηλότερες αποστολές προς τις παραδοσιακές αγορές μέχρι στιγμής αυτή τη σεζόν».

Ο Walsh επιβεβαίωσε επίσης ότι η Νότια Αφρική επιθυμεί να αυξήσει την παρουσία της στις αγορές της Ανατολής.

«Σίγουρα θα πιέσουμε για την πρόσβασή μας στην αγορά της Κίνας το συντομότερο δυνατό, καθώς οι αγορές της Ανατολικής Ασίας κρύβουν πολλές ευκαιρίες για τα βατόμουρα της Ν. Αφρικής»

Η ζήτηση για τα νοτιοαφρικανικά βατόμουρα επιβεβαιώθηκε κατά τη διάρκεια της Asia Fruit Logistica στο Χονγκ Κονγκ από διάφορους ενδιαφερόμενους φορείς στην Ανατολή. «Συνεργαζόμαστε επίσης στενά με την Ινδία για την δυνατότητα εξαγωγής στη χώρα καθώς αυτό θα αποτελέσει ευκαιρία για πρόσθετη ανάπτυξη της αγοράς», σημείωσε ο Walsh.