Export Greek news

Φέτα: Αυξάνονται οι ελληνικές εξαγωγές προς την Ιταλία

Στη συνεχή αύξηση των ελληνικών εξαγωγών φέτας προς την Ιταλία στέκεται η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου Il Sole 24 Ore σε σχετικό άρθρο της.

«Οι πωλήσεις της αγγίζουν συνολικά τα εβδομήντα τέσσερα εκατ. ευρώ και αυξάνονται διαρκώς, ενώ τα περισσότερα, υπόλοιπα φρέσκια τυριά, συνεχίζουν να χάνουν έδαφος. Στα ιταλικά σούπερ μάρκετ, πλέον, πωλούνται ποσότητες φέτας τρεις φορές μεγαλύτερες σε σχέση με τα υπόλοιπα τυριά από πρόβειο γάλα», γράφει η εφημερίδα.

«Επί του συνόλου των εξαγωγών, η Ιταλία απορροφά το 11%, αλλά το ποσοστό αυτό, χρόνο με το χρόνο αυξάνεται. Μια καθόλου απογοητευτική επίδοση, για ένα προϊόν το οποίο, μέχρι πριν από λίγα χρόνια ήταν άγνωστό ή το πολύ πολύ έμοιαζε με ένα είδος αναμνηστικού των διακοπών στην Ελλάδα», προσθέτει η Sole.

Σε «διαφορετικές» συνταγές

Η ιταλική εφημερίδα, τέλος, υπογραμμίζει ότι το παραδοσιακό τυρί δεν χρησιμοποιείται, πλέον, μόνον στη γνωστή χωριάτικη σαλάτα, αλλά και σε πιο «ψαγμένες» συνταγές, όπως, για παράδειγμα, στα μακαρόνια στο φούρνο, τα οποία κερδίζουν όλο και περισσότερους θιασώτες στο διαδίκτυο.

Υπενθυμίζεται πως οι εξαγωγές φέτας σημείωσαν ρεκόρ το 2022, σύμφωνα με υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης που έγιναν γνωστά κατά την Γενική Συνέλευση της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Φέτας. Συγκεκριμένα οι εξαγωγές φέτας το 2022 έφτασαν τα 605 εκατομμύρια ευρώ έναντι 388 εκατομμυρίων ευρώ το 2019.