Export World news

Ταϊλάνδη: Αύξηση των εξαγωγών για πρώτη φορά μετά από 10 μήνες

Οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης για τον Αύγουστο αυξήθηκαν κατά 2,6% σε ετήσια βάση, για πρώτη φορά μετά από συνεχόμενη πτώση η οποία διήρκησε 10 μήνες, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο μόνιμος γραμματέας Εμπορίου της χώρας, Kirati Ratchano.

Το ίδιο διάστημα, οι εισαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 12,8% .

Κατά τους πρώτους οκτώ μήνες του τρέχοντος έτους, οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης έφθασαν περίπου τα 6,38 τρισεκατομμύρια μπατ (σχεδόν 187,6 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ), μειωμένες κατά 4,5% σε ετήσια βάση, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν επίσης κατά 5,7%.

Σύμφωνα με τον Kirati, η ανάκαμψη οφείλεται στην αύξηση των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων κατά 4,2%, για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές της σε κατεψυγμένα και αποξηραμένα φρούτα αυξήθηκαν κατά 99,8%, στο ρύζι κατά 10%, στα κονσερβοποιημένα και μεταποιημένα λαχανικά κατά 26,5%, στα γαλακτοκομικά προϊόντα κατά 13,2%, στα κατεψυγμένα και αποξηραμένα λαχανικά κατά 22,8%.

Τον Αύγουστο, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων της Ταϊλάνδης αυξήθηκαν κατά 2,5% για πρώτη φορά σε τρεις μήνες, συμπεριλαμβανομένων των εξαγωγών αυτοκινήτων, αξεσουάρ και ανταλλακτικών κατά 5,2%, ηλεκτρικών κυκλωμάτων κατά 39,8%, μηχανημάτων και εξαρτημάτων κατά 6,4%, τηλεφώνων και αξεσουάρ κατά 36,9%, ημιαγωγών και τρανζίστορ κατά 74,5% και μετασχηματιστών και αξεσουάρ κατά 59,1%.

Οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης προς τις βασικές αγορές της αυξήθηκαν τον Αύγουστο κατά 2,3%, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης κατά 21,7% προς τις ΗΠΑ, 15,7% προς την Ιαπωνία και 1,9% προς την Κίνα. Ωστόσο, οι εξαγωγές της προς την ASEAN, την Ευρωπαϊκή Ένωση και την CLMV (Καμπότζη, Λάος, Μιανμάρ και Βιετνάμ) μειώθηκαν κατά 1,5%, 11,6% και 21,3% αντίστοιχα.

Ο Kirati δήλωσε ότι οι εξαγωγές της Ταϊλάνδης τον Σεπτέμβριο και το τελευταίο τρίμηνο του έτους αναμένεται να ανακάμψουν..