Export Greek news Special Report

Ελαιόλαδο: «Πονοκέφαλος» για τους καταναλωτές οι αυξημένες τιμές

Απαγορευτική μοιάζει να είναι η μέση τιμή του δοχείου ελαιόλαδου για τους Έλληνες καταναλωτές, με τις προβλέψεις να αναφέρουν πως οι ποσότητες που θα αγοραστούν αναμένεται να είναι μειωμένες μέχρι και 50%. Συγκεκριμένα η μέση τιμή του τενεκέ φαίνεται πως θα κυμανθεί στα 180 ευρώ, τιμή απαγορευτική για μεγάλη μερίδα καταναλωτών.

Οι λόγοι για αυτή την τεράστια άνοδο των τιμών είναι δύο. Η παραγωγή φέτος έχει μειωθεί κατά 70% εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής και των συνθηκών που επικρατούν, αλλά και λόγω των πυρκαγιών που υπήρξαν στις χώρες της Μεσογείου.

Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι πως το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς στην Ηλεία έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 120% σε σύγκριση με το 2021, φθάνοντας τα 9,25 ευρώ ανά λίτρο, σύμφωνα με τοπικούς ιδιοκτήτες ελαιοτριβείων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζομένων Καταναλωτών Ελλάδας, Απόστολος Ραυτόπουλος, το ελαιόλαδο από τα 6.95 ευρώ/ lt έφτασε στα 13.99 ευρώ.

Η πορεία των ανατιμήσεων

Σύμφωνα με τα στοιχεία, ένα δοχείο 16,5 lt στοίχιζε:

  • Φθινόπωρο 2021: 75€ – 80€ (4,50€ – 4,80€ / λίτρο),
  • Φθινόπωρο 2022: 90€ – 95€ (5,45€ – 5,75€ / λίτρο),
  • Ιούλιος 2023: 100€ – 105€ (6€ – 6,40€ / λίτρο),
  • Αύγουστος 2023: 157€ – 198€ (9,50€ – 12€ / λίτρο).

Παράλληλα σημαντικό είναι να αναφερθεί ότι το «πρώτο» λάδι νέας σοδειάς έφυγε από τους παραγωγούς με τιμή αυξημένη κατά 40% σε σχέση με τον περασμένο Αύγουστο δηλαδή μόλις δυο μήνες πριν φθάνοντας τα 13 ευρώ ανά λίτρο.

Στα 180 ευρώ θα φθάσει ο τενεκές

Σχεδόν στην τιμή των επωνύμων αναμένεται να κινηθεί και το χύμα ελαιόλαδο, καθώς το περυσινό πωλείται απευθείας από τους παραγωγούς από 9,40 ευρώ έως 10,60 ευρώ το λίτρο, ήτοι 160 ευρώ με 180 ευρώ ο τενεκές (από 60€ – 80€ τα προηγούμενα χρόνια), με τους καταναλωτές να μιλούν για αισχροκέρδεια.

Από την πλευρά τους, οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι έχουν συμπιέσει το περιθώριο κέρδους τους και πως η τιμή στο ράφι δεν ακολουθεί αντίστοιχη πορεία με την τιμή παραγωγού, ώστε να διατηρηθεί η κατανάλωση σε ικανοποιητικά επίπεδα.

Πτώση για την παραγωγή

Η φετινή ξηρασία σε όλες τις μεσογειακές χώρες λόγω της κλιματικής αλλαγής, αναμένεται να προκαλέσει μείωση της παραγωγής σε ποσοστό έως 43%, σύμφωνα με στοιχεία. Αυτό οφείλεται στην ξηρασία, που έπληξε όλες τις μεσογειακές χώρες και προκάλεσε ακαρπία.

Η Ελλάδα είναι η τρίτη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγός χώρα στον κόσμο, μετά την Ιταλία και την Ισπανία. Στο ελληνικό έδαφος καλλιεργούνται περισσότερα από 132 εκατ. ελαιόδεντρα, από τα οποία παράγονται σε χρονιές «κανονικές», περίπου 300.000 τόνοι ελαιόλαδου ετησίως, εκ των οποίων το 82% ανήκει στην κατηγορία «εξαιρετικά παρθένο». Περίπου η μισή από την ετήσια ελληνική παραγωγή ελαιόλαδου εξάγεται προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ευνοϊκή η τιμή για τους παραγωγούς

Εντωμεταξύ ο Διευθυντής της διεύθυνσης Γεωργίας της Κυπαρισσίας Αντώνης Παρασκευόπουλος, διευκρινίζει ακόμη πως δεν υπάρχουν και αποθέματα ελαιόλαδου, με αποτέλεσμα η ζήτηση να αυξάνεται και συνεπώς «διαγράφεται μια καλή χρονιά» για τους παραγωγούς.

Συμπεραίνει επίσης πως οι ανατιμήσεις δικαιολογούνται λόγω της μεγάλης πλέον ζήτησης, καθώς τυποποιητές από δίκτυα του εξωτερικού αγοράζουν ελαιόλαδο σε υψηλές τιμές ακόμα και αν έχουν ζημιά, προκειμένου να εξυπηρετήσουν συμβόλαια που «τρέχουν» και να μην χάσουν τους πελάτες τους.