Export Special Report World news

Κλιματική αλλαγή και El Niño οδηγούν τις παγκόσμιες εξαγωγές βατόμουρων σε αρνητικό ρεκόρ

H τρέχουσα σεζόν μπορεί να είναι η πρώτη στην ιστορία που ο όγκος του παγκόσμιου εμπορίου των φρέσκων βατόμουρων μπορεί να μειωθεί, αναφέρουν οι αναλυτές της EastFruit. Πριν από 4 με 5 χρόνια, κανείς δεν θα μπορούσε να φανταστεί μια τέτοια εξέλιξη καθώς νέες φυτείες δημιουργούνταν σε όλο τον κόσμο και τα βατόμουρα κέρδιζαν νέους φίλους σε όλες τις γωνιές του πλανήτη.

Τι συνέβη και γιατί θα μπορούσε το παγκόσμιο εμπόριο βατόμουρου να μειωθεί την περίοδο 2023 – 2024; Ίσως η ζήτηση για το μούρο έχει αρχίσει να μειώνεται; Οι ειδικοί της αγοράς πιστεύουν πως όχι καθώς η ζήτηση για τα βατόμουρα παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα. Ο βασικότερος λόγος για την -πιθανή- μείωση του παγκόσμιου εμπορίου βατόμουρων είναι η μείωση της παραγωγής στη χώρα – παγκόσμιο ηγέτη των εξαγωγών, το Περού.

Δεδομένου ότι το Περού αντιπροσωπεύει περίπου το 30% του συνόλου των παγκόσμιων εξαγωγών βατόμουρων, η μείωση της παραγωγής στη χώρα αυτή δεν θα μπορούσε παρά να επηρεάσει το παγκόσμιο εμπόριο.

Οι αναλυτές της EastFruit περιέγραψαν λεπτομερώς τους λόγους της πτώσης της παραγωγής στο Περού. Η κλιματική αλλαγή και το φυσικό φαινόμενο El Niño, οδήγησε σε ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες του αέρα της χώρας κατά τη διάρκεια της ανθοφορίας των βατόμουρων, γεγονός που με τη σειρά του επηρέασε αρνητικά τις αποδόσεις τους.

«Οι τιμές χονδρικής πώλησης βατόμουρων σε όλο τον κόσμο είναι τώρα σε ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα. Σε πολλές χώρες, η τιμή των βατόμουρων διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2022. Φυσικά, αυτό έχει επίσης αρνητικό αντίκτυπο στην κατανάλωση μύρτιλων, καθώς οι καταναλωτές έχουν ήδη συνηθίσει σε σχετικά σταθερές τιμές για αυτό το μούρο σχεδόν όλο το χρόνο», λέει ο Andriy Yarmak, οικονομολόγος στο επενδυτικό κέντρο του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO).

Τα σενάρια για το μέλλον

Σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα, η μείωση των εξαγωγών βατόμουρου από το Περού θα μπορούσε να στηρίξει τους παραγωγούς σε άλλες χώρες όπου η κερδοφορία της παραγωγής έχει μειωθεί ετησίως. Συγκεκριμένα, η μείωση των εξαγωγών από το Περού βοήθησε εν μέρει στη διάσωση της περιόδου βατόμουρου στην Ουκρανία, όπου οι τιμές του μούρου αυξήθηκαν απότομα και απροσδόκητα τον Σεπτέμβριο του 2023.

«Δεν αποκλείω ότι η νέα σεζόν βατόμουρου στο βόρειο ημισφαίριο μπορεί επίσης να ξεκινήσει με αρκετά υψηλές τιμές, γεγονός που θα επιτρέψει στους προμηθευτές αυτών των μούρων από το Μεξικό, το Μαρόκο και την Ισπανία να λάβουν καλά ποσοστά κέρδους από την αγορά. Αλλά το αν οι τιμές θα παραμείνουν σχετικά υψηλές μέχρι να εισέλθουν στην αγορά βατόμουρα από την Πολωνία και την Ουκρανία είναι ακόμη δύσκολο να προβλεφθεί. Ωστόσο, ένα τέτοιο σενάριο φαίνεται επίσης πολύ πιθανό τώρα», συνοψίζει ο Andriy Yarmak.