Export Special Report World news

Πώς το Brexit «έκοψε» 850 εκατ. λίρες από τις εξαγωγές της βιομηχανίας ομορφιάς της Βρετανίας

Σε μείωση των εξαγωγών προϊόντων ομορφιάς της Βρετανίας έχει οδηγήσει το Brexit. Σύμφωνα με την έκθεση κορυφαίου οργανισμού οικονομικών προβλέψεων η οποία ανατέθηκε από το Βρετανικό Συμβούλιο Ομορφιάς, η μείωση αγγίζει τα 850 εκατ. λίρες από προϊόντα που δεν φτάνουν πλέον στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η έρευνα ανέφερε πως οι τελωνειακές καθυστερήσεις και το αυξημένο κόστος του διασυνοριακού εμπορίου, έβαλαν φρένο στις πωλήσεις.

Η Oxford Economics, η οποία συνέταξε την έκθεση, συνέκρινε τις εξαγωγές προϊόντων ομορφιάς στην ΕΕ με εκείνες στον υπόλοιπο κόσμο και διαπίστωσε πτώση προς τις αγορές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ οι πωλήσεις παρέμειναν σταθερές αλλού. Οι μικρές επιχειρήσεις που αποτελούν μεγάλο μέρος του τομέα έχουν υποστεί «δυσανάλογα μεγάλη ζημιά» από τα εμπορικά εμπόδια, ενώ η μειωμένη διαθεσιμότητα εργαζομένων από την ΕΕ έχει προκαλέσει έλλειψη δεξιοτήτων, σύμφωνα με την έρευνα. Ο Covid-19 έχει επίσης επηρεάσει τον τομέα, αλλά η έκθεση, η οποία χρηματοδοτήθηκε από μάρκες όπως η L’Oréal και η Space NK, εντόπισε μια απόκλιση στις επιδόσεις των εξαγωγών προς την ΕΕ και τον υπόλοιπο κόσμο.

Οι βρετανικές εξαγωγές καλλυντικών και άλλων προϊόντων προσωπικής φροντίδας αυξάνονταν μεταξύ 2010 και 2016 (έτος της ψήφου για το Brexit), κατά 3,1% και 5,3% αντίστοιχα. Ωστόσο, οι εξαγωγές προς την ΕΕ μειώνονται έκτοτε. «Ο Covid δεν είναι το πρόβλημα, το Brexit είναι το πρόβλημα», δήλωσε στο Bloomberg η Millie Kendall, διευθύνουσα σύμβουλος του Βρετανικού Συμβουλίου Ομορφιάς. «Ο κόσμος έχει αποσυρθεί από τα εδάφη».

Μια έρευνα του Βρετανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, που δημοσιεύθηκε νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαπίστωσε ότι το 49% των εξαγωγέων του Ηνωμένου Βασιλείου δυσκολεύτηκαν να προσαρμοστούν στις αλλαγές που απαιτούνται για να συνεχίσουν να εξάγουν όπως έκαναν προηγουμένως, πριν από την εμπορική συμφωνία μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και ΕΕ.

Το BCC ανέφερε ότι η έρευνα σε 2.000 μικρούς και μεσαίους εξαγωγείς διαπίστωσε ότι οι μισοί δεν είδαν καμία αλλαγή τους τελευταίους τρεις μήνες, ενώ ένας στους τέσσερις ανέφερε μείωση. Οι εξαγωγές συνεχίζουν να μειώνονται για πολλές εταιρείες, καθώς η παγκόσμια οικονομία παραμένει υπό πίεση με τις εξαγωγές του Ηνωμένου Βασιλείου να είναι σε γενικές γραμμές στάσιμες μετά την πανδημία.

Ο κίνδυνος για την οικονομία της χώρας

Ο William Bain, επικεφαλής της εμπορικής πολιτικής της BCC, δήλωσε: «Η έκθεση είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για την οικονομία της χώρας. Η πραγματικότητα είναι ότι αν θέλουμε οι επιχειρήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου να ευδοκιμήσουν, πρέπει να εξάγουμε περισσότερο, είναι τόσο απλό. Αν θέλουμε να παραμείνουμε μια από τις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου, τότε χρειαζόμαστε περισσότερες επιχειρήσεις που πωλούν αγαθά και υπηρεσίες διεθνώς. Η πανδημία, η διαταραχή της αλυσίδας εφοδιασμού, το Brexit, τα μη δασμολογικά εμπορικά εμπόδια και οι παγκόσμιοι αντίθετοι άνεμοι έχουν καταστήσει αυτό πιο δύσκολο τα τελευταία χρόνια».