Export World news

Ρωσία: Γρίφος η διάρκεια της απαγόρευσης εξαγωγής καυσίμων

Κανένα χρονικό πλαίσιο δεν θέλει να θέσει η Ρωσία σχετικά με την απαγόρευση εξαγωγής καυσίμων που ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα και θα παραμείνει σε ισχύ για όσο χρονικό διάστημα είναι απαραίτητο ώστε να σταθεροποιηθούν οι τιμές και να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις στην εγχώρια αγορά, σύμφωνα με το Interfax, το οποίο επικαλέστηκε τον αναπληρωτή πρωθυπουργό Αλεξάντερ Νόβακ. Ένα άλλο πρακτορείο ειδήσεων, το TASS, επικαλέστηκε τον Νόβακ λέγοντας ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να αποτρέψει την αύξηση των τιμών την αντλία.

Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους κορυφαίους παραγωγούς πετρελαίου στον κόσμο, η Ρωσία έχει υποστεί ελλείψεις βενζίνης και ντίζελ τους τελευταίους μήνες, καθώς οι υψηλές τιμές εξαγωγής έκαναν πιο συμφέρουσα για τα διυλιστήρια την πώληση των προϊόντων τους στο εξωτερικό. Οι έμποροι ανέφεραν επίσης στρεβλώσεις μεταξύ των τιμών χονδρικής και λιανικής, καθώς και εμπλοκές στις υποδομές, όπως οι υπερφορτωμένοι σιδηρόδρομοι, ως παράγοντες πίσω από την κρίση καυσίμων.

Για να αντιμετωπίσει το ζήτημα, η Ρωσία εισήγαγε την απαγόρευση εξαγωγών βενζίνης και ντίζελ στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ λίγες ημέρες αργότερα τη χαλάρωσε επιτρέποντας τις διασυνοριακές προμήθειες ορισμένων καυσίμων, όπως τα καύσιμα πλοίων και το πετρέλαιο κίνησης με υψηλή περιεκτικότητα σε θείο.
Η απαγόρευση επηρέασε τις παγκόσμιες αγορές, ιδίως για το ντίζελ, του οποίου η Ρωσία ήταν ο κορυφαίος θαλάσσιος εξαγωγέας στον κόσμο μέχρι την εισαγωγή του μέτρου. Στο πλαίσιο των δυτικών κυρώσεων, η Ρωσία έχει εκτρέψει τις εξαγωγές ντίζελ προς τη Βραζιλία, την Τουρκία και ορισμένα κράτη της Αφρικής και του Κόλπου από την έναρξη της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Πότε θα γίνει η άρση της απαγόρευσης;

Οι προσδοκίες για τη διάρκεια της απαγόρευσης καυσίμων ποικίλλουν. Η JP Morgan δήλωσε ότι θα μπορούσε να διαρκέσει μερικές εβδομάδες μέχρι να ολοκληρωθεί η περίοδος συγκομιδής τον Οκτώβριο, ενώ η FGE Energy δήλωσε ότι η αναπλήρωση των αποθεμάτων βενζίνης της Ρωσίας θα μπορούσε να διαρκέσει έως και δύο μήνες.

«Ο βασικός μας στόχος είναι να διασφαλίσουμε ότι οι τιμές στα πρατήρια καυσίμων θα αυξάνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους σε επίπεδο όχι υψηλότερο από τον πληθωρισμό. Αυτό παρατηρήθηκε τα προηγούμενα χρόνια, και φέτος τίθεται επίσης το ίδιο καθήκον και για τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο Νόβακ, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

Οι τιμές της βενζίνης και του ντίζελ στη Ρωσία συνέχισαν να πέφτουν στο τοπικό χρηματιστήριο. Από την εισαγωγή της απαγόρευσης, οι τιμές της βενζίνης μειώθηκαν κατά σχεδόν 10%, ενώ οι τιμές του ντίζελ έπεσαν κατακόρυφα κατά 23%. Σύμφωνα με την κρατική στατιστική υπηρεσία Rosstat, από τις 25 Σεπτεμβρίου, οι λιανικές τιμές της βενζίνης στη Ρωσία είχαν αυξηθεί κατά 9,9% από το τέλος του 2022, ενώ η τιμή του ντίζελ αυξήθηκε κατά 11,3%.
Σημειώνεται πως ο ετήσιος πληθωρισμός της Ρωσίας διαμορφώνεται  στο 5,74%.