Export World news

Σε ύφεση οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας – Τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία

Ηπιότερη πτώση από το αναμενόμενο παρουσίασαν οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας για τον Σεπτέμβριο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς και των αναλυτών. Η μικρή αυτή πτώση τον Σεπτέμβριο, αναπτέρωσε τις ελπίδες της αγοράς για ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι υπερπόντιες πωλήσεις της τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της Ασίας μειώθηκαν κατά 4,4% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα στα 54,66 δισ. δολάρια, όπως έδειξαν τα εμπορικά στοιχεία την Κυριακή, έναντι απώλειας 8,3% τον Αύγουστο και πτώσης 9,1% που προέβλεπε έρευνα του Reuters μεταξύ οικονομολόγων.

Ήταν ο δωδέκατος συνεχόμενος μήνας μείωσης των εξαγωγών, αλλά ο μικρότερος στο σερί. Η μείωση των αποστολών με προορισμό την Κίνα υποχώρησε στο 17,6%, η πιο αργή των τελευταίων 11 μηνών, ενώ οι εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν κατά 8,5% και εκείνες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση κατά 6,5%.

Κατά 13,6% οι εξαγωγές ημιαγωγών υποχώρησαν 

Οι εξαγωγές ημιαγωγών υποχώρησαν κατά 13,6%, η πιο αργή πτώση του τελευταίου έτους. Οι εξαγωγές αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 9,5%, οι εξαγωγές μηχανημάτων αυξήθηκαν κατά 9,8% και οι εξαγωγές πλοίων σημείωσαν άλμα κατά 15,4%.

Ο υπουργός Εμπορίου Bang Moon-kyu δήλωσε ότι οι εξαγωγές συνεχίζουν να βελτιώνονται και ότι βρίσκονται πλέον στο «σημείο καμπής» για τη μετάβαση στην ανάπτυξη. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 16,5% στα 50,96 δισ. δολάρια, επίσης ηπιότερα από την πτώση 22,8% τον προηγούμενο μήνα και τη μέση πρόβλεψη 17,6%.

Ως αποτέλεσμα, η χώρα εμφάνισε εμπορικό πλεόνασμα 3,70 δισ. δολαρίων τον Σεπτέμβριο. Ήταν ο τέταρτος συνεχόμενος μήνας πλεονάσματος και ο μεγαλύτερος από τον Σεπτέμβριο του 2021.