Export World news

Κίνα: Ποια η πορεία των εξαγωγών και εισαγωγών της χώρας για τον Οκτώβριο;

Τον Οκτώβριο οι εξαγωγές της Κίνας σε δολάρια ΗΠΑ είχαν πτώση 6,4% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους. Αυτό ήταν χειρότερο από την πρόβλεψη των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, οι οποίοι περίμεναν πτώση 3,3%. Αντίθετα, οι εισαγωγές της Κίνας ανέβηκαν κατά 3%, όπως ανακοίνωσε η τελωνειακή υπηρεσία της χώρας.

Ωστόσο, οι εισαγωγές από τις ΗΠΑ έπεσαν κατά 3,7% τον Οκτώβριο σε σχέση με τον ίδιο μήνα του 2022, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο μεγάλων οικονομικών δυνάμεων σε εμπορικά και τεχνολογικά θέματα εντείνεται. Οι αναλυτές του Reuters είχαν εκτιμήσει πτώση 4,8% για τις εισαγωγές από τις ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές της Κίνας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν πάνω από 5%, ενώ οι εξαγωγές προς την Ένωση Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) αυξήθηκαν κατά 10,2%, σύμφωνα με το CNBC.

Οι εξαγωγές της Κίνας έχουν μειωθεί για έκτο μήνα συνεχόμενα. Τον Οκτώβριο οι πωλήσεις της Κίνας σε Νοτιοανατολική Ασία και Ευρωπαϊκή Ένωση έπεσαν με διψήφιο ρυθμό. Επίσης, οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν πάνω από 8% τον προηγούμενο μήνα.

Η ανάλυση των εισαγωγών και εξαγωγών της Κίνας

Σε επίπεδο προϊόντων, η Κίνα ανέβασε τις εισαγωγές αργού πετρελαίου (σε ποσότητα και σε αξία), ενώ μείωσε τις εισαγωγές σπάνιων γαιών. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι εξαγωγές παπουτσιών και παιχνιδιών έπεσαν, ενώ οι εξαγωγές smartphones και οικιακών συσκευών ανέβηκαν.

Επίσης, οι εξαγωγές αυτοκινήτων της Κίνας συνέχισαν να αυξάνονται με διψήφιο ρυθμό τον Οκτώβριο, αλλά με πιο αργή ταχύτητα από τους προηγούμενους μήνες. Να σημειωθεί ότι ο κινεζικός κολοσσός ηλεκτρικών οχημάτων BYD ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει το πρώτο του ευρωπαϊκό εργοστάσιο αυτοκινήτων στην Ουγγαρία, για να είναι κοντά σε μια από τις κύριες αγορές καταναλωτών. Τα κινεζικά οχήματα έχουν μεγάλη ζήτηση στην Ευρώπη, προκαλώντας την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να ξεκινήσει επίσημη έρευνα για αθέμιτο ανταγωνισμό από το Πεκίνο λόγω οικονομικών επιδοτήσεων και άλλων παρεμβάσεων στις αυτοκινητοβιομηχανίες.

Η ανάπτυξη του ΑΕΠ της Κίνας

Η αδύναμη παγκόσμια ζήτηση για κινεζικά προϊόντα και η αδύναμη εγχώρια ζήτηση έχουν επηρεάσει το συνολικό εμπόριο της Κίνας. Ωστόσο, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου ανακοίνωσε αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) κατά 4,9% το τρίτο τρίμηνο. Πρόκειται για επίδοση που βρίσκεται πολύ κοντά στον στόχο (5%) που έχει τεθεί για φέτος από το Πεκίνο.

Πάντως σε νεότερη ανακοίνωσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανέβασε προς τα πάνω την πρόβλεψή του για το κινεζικό ΑΕΠ, περιμένοντας ανάπτυξη της τάξεως του 5,4% για το 2023.