Export World news

Nestle: Οι άνθρωποι καταναλώνουν πλέον λιγότερα τρόφιμα και ποτά – Οι προκλήσεις του κλάδου

Η Nestle SA ανέφερε πως οι συνολικές ποσότητες τροφίμων και ποτών που πωλούνται παγκοσμίως μειώνονται από την αρχή του έτους, αναδεικνύοντας με τον τρόπο αυτό τις νέες προκλήσεις του κλάδου.

«Οι άνθρωποι καταναλώνουν λιγότερο, ή τρώνε λιγότερο ή σπαταλούν λιγότερο ή τρώνε περισσότερο εκτός σπιτιού», δήλωσε ο απερχόμενος οικονομικός διευθυντής Francois-Xavier Roger κατά τη διάρκεια συνεδρίου της Bernstein. «Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε αλλά δεν νομίζω ότι θα διαρκέσει πολύ» σημείωσε.

Οι μεγάλες εταιρείες αύξησαν τις πωλήσεις τους μέσω απότομων αυξήσεων των τιμών τα τελευταία τρίμηνα, ενώ πολλές υπέστησαν μειώσεις στους όγκους. Η Nestle δεν έχει αυξήσει πολύ τις τιμές από τις αρχές Απριλίου, δήλωσε ο Roger.

Οι Αμερικανοί καταναλωτές ήταν αρκετά ανθεκτικοί, αλλά με το τέλος των επιδοτήσεων από την Covid εποχή, αρχίζει να επηρεάζεται και η κατανάλωση, δήλωσε ο CFO. Όσον αφορά την αγορά της Κίνας η επιχείρηση της Nestle δεν ανέκαμψε τόσο γρήγορα όσο ανέμενε η εταιρεία.

Ο Roger δήλωσε ότι η Nestle είναι πιο αισιόδοξη για την Ευρώπη, καθώς το «πέπλο αβεβαιότητας» σχετικά με την πρόσβαση της Ευρώπης στην ενέργεια έχει υποχωρήσει σε σύγκριση με την ίδια εποχή πέρυσι.

Σχετικά με τις μετοχές της Nestle, αυτές έχουν υποχωρήσει περίπου 4% φέτος.

Η ελβετική εταιρεία, η οποία παράγει από τρόφιμα, μέχρι KitKat και κύβους ζωμού Maggi, έχει αναδιαμορφώσει το χαρτοφυλάκιο τροφίμων της, καθώς εξακολουθεί να είναι αισιόδοξη ότι οι καταναλωτές θα στραφούν σε μία πιο υγιεινή διατροφή. Η Nestle ανακοίνωσε πως έχει στόχο να αυξήσει τις πωλήσεις των πιο θρεπτικών προϊόντων της έως και κατά 25 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα (27 δισεκατομμύρια δολάρια) έως το 2030. Αυτό θα ήταν περίπου 50% περισσότερο από το επίπεδο του 2022.

Ο απερχόμενος CFO Francois-Xavier Roger, είναι βέβαιος ότι αφήνει τη Nestle σε καλή κατάσταση, καθώς κάνει το επόμενο “συναρπαστικό” βήμα στην καριέρα του, το οποίο δεν έχει ακόμη γνωστοποιηθεί

Είπε ότι η Nestle συνεχίζει να εξετάζει συμφωνίες, αλλά οι περισσότερες από αυτές που αξιολογεί η εταιρεία δεν είναι “must-haves”. Ο κατασκευαστής τροφίμων θα μπορούσε να κάνει μικρές εξαγορές που θα ενίσχυαν την αύξηση των κερδών, είπε.

Η Nestle πιθανόν να επανεξετάσει το πρόγραμμα επαναγοράς μετοχών της το επόμενο έτος, ανέφερε ο Roger.

Ερωτηθείς σχετικά με τη συμμετοχή της Nestle στη L’Oreal SA, ο Roger δήλωσε ότι η διατήρηση της συμμετοχής λίγο πάνω από το 20% επιτρέπει στην εταιρεία τροφίμων να συμπεριλάβει τα κέρδη της γαλλικής εταιρείας παραγωγής καλλυντικών στα στοιχεία της και ότι η μείωση κάτω από αυτό το όριο θα έπληττε τα κέρδη ανά μετοχή.