Export World news

Ρωσία: Άρση της απαγόρευσης για τις εξαγωγές βενζίνης – Τι συμβαίνει με το πετρέλαιο κίνησης;

Το τέλος στην απαγόρευση των εξαγωγών βενζίνης ανακοίνωσε στις 17 Νοεμβρίου η Ρωσία, καθώς το προσωρινό μέτρο κατάφερε να ενισχύσει τον εγχώριο εφοδιασμό και να μειώσει τις τοπικές τιμές στις αντλίες, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το υπουργείο Ενέργειας της χώρας.

Η κυβέρνηση εισήγαγε την απαγόρευση των εξαγωγών για τα προϊόντα βενζίνης Euro 5 στις 21 Σεπτεμβρίου σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει την άνοδο των ρωσικών τιμών καυσίμων.

Τους τελευταίους δύο μήνες τα ρωσικά διυλιστήρια εξασφάλισαν επαρκή εγχώριο εφοδιασμό διατηρώντας υψηλούς όγκους επεξεργασίας και δημιούργησαν πλεόνασμα αποθεμάτων βενζίνης, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωσή του. Ως αποτέλεσμα, οι τιμές spot στο ταμπλό του χρηματιστηρίου έχουν υποχωρήσει σημαντικά και τα αποθέματα ανέρχονται πλέον σε περίπου 2 εκατ. τόνους, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου. Οι έμποροι εικάζουν ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να πλησιάσει την αποθηκευτική της ικανότητα για το καύσιμο.

Η πρόσφατη ανακούφιση των τιμών ωθήθηκε από το τέλος της περιόδου αιχμής της οδήγησης και της σχετικής ζήτησης, ενώ τα διυλιστήρια που επέστρεψαν από τη φθινοπωρινή συντήρηση εισήγαγαν πρόσθετες προμήθειες στην αγορά.

Προκειμένου να μην αναγκαστούν τα διυλιστήρια να μειώσουν τη διακίνηση καθώς οι τιμές έχουν ψυχθεί, η κυβέρνηση αποφάσισε, ως εκ τούτου, να άρει την απαγόρευση, δήλωσε το υπουργείο.

Οι αρχές θα συνεχίσουν να παρακολουθούν τις τιμές και, εάν είναι απαραίτητο, το μέτρο της απαγόρευσης των εξαγωγών μπορεί να εφαρμοστεί εκ νέου, δήλωσε το υπουργείο.

Οι ρωσικές εξαγωγές βενζίνης ήταν συνήθως συντηρητικές, με μέσο όρο περίπου 300.000-500.000 εκατ. τόνους/μήνα. Αυξήθηκαν σε σχεδόν 1 εκατ. κ.μ./μήνα στις αρχές του έτους- ωστόσο, λόγω της εποχικά χαμηλής εγχώριας ζήτησης, και συνέβαλαν εν μέρει στις επακόλουθες ελλείψεις εγχώριας προσφοράς.

Ο Alexander Frolov, αναπληρωτής διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Ενέργειας της χώρας, δήλωσε στην κρατική υπηρεσία ειδήσεων TASS πως «περίπου το 10% της βενζίνης που παράγεται στη Ρωσία πηγαίνει τακτικά στην εξαγωγική αγορά, οπότε μιλάμε για 4 εκατομμύρια-5 εκατομμύρια κ.μ./έτος» ενώ πρόσθεσε πως η άρση της απαγόρευσης ήταν έγκαιρη, δεδομένης της υποχωρούσας ζήτησης.

Οι εξελίξεις με το πετρέλαιο κίνησης

Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodity Insights, η παραγωγή βενζίνης της Ρωσίας ξεπερνά σήμερα τα 40 εκατομμύρια μετρικούς τόνους/έτος μετά την αναβάθμιση των διυλιστηρίων, .

Τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν για πρώτη φορά ότι οι απαγορεύσεις εξαγωγής βενζίνης θα μπορούσαν να αρθούν από την περασμένη εβδομάδα, ενώ ορισμένοι υπέθεσαν ότι τα υπόλοιπα μέτρα που περιορίζουν τις εξαγωγές ντίζελ θα μπορούσαν να καταργηθούν.

Ωστόσο, δεν έγινε καμία αναφορά σε χαλαρά μέτρα για το ντίζελ και η ανακληθείσα απαγόρευση εξαγωγής βενζίνης αφήνει σε ισχύ τους συνεχιζόμενους ελέγχους που απαγορεύουν την εξαγωγή ντίζελ σε σιδηροδρομικά βαγόνια, μετά την άρση των ελέγχων στις θαλάσσιες εξαγωγές που παραδίδονται μέσω αγωγού στις αρχές Οκτωβρίου.

Οι επαναλαμβανόμενες ροές μέσω αγωγών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν την πλειονότητα της ρωσικής προσφοράς ντίζελ, εισήγαγαν περίπου 652.000 b/d εξαγωγών στην παγκόσμια αγορά τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Commodities at Sea.

Ωστόσο, οι ροές εξακολουθούν να βρίσκονται κάτω από τα προ της απαγόρευσης επίπεδα, τα οποία ανήλθαν σε 915.000 b/d τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία του CAS.