Export World news

Ρωσία: Έτοιμη να απομακρύνει όλους τους εξαγωγικούς περιορισμούς στα καύσιμα

Eντολή να αρχίζουν να προετοιμάζονται για την ολοκληρωτική απομάκρυνση όλων των υπολειπόμενων περιορισμών στις εξαγωγές ντίζελ και βενζίνης έλαβαν οι παραγωγοί καυσίμων της Ρωσία. Η Ρωσία, ο μεγαλύτερος εξαγωγέας ντίζελ μέσω θαλάσσης στον κόσμο, είχε απαγορεύσει τις εξαγωγές καυσίμων στις 21 Σεπτεμβρίου για να αντιμετωπίσει την υψηλή εσωτερική ζήτηση και την έλλειψη προμηθειών.

Η κυβέρνηση έβαλε «στοπ» τους περιορισμούς στις 6 Οκτωβρίου, επιτρέποντας την εξαγωγή ντίζελ μέσω αγωγού, αλλά διατήρησε τα μέτρα για τις εξαγωγές βενζίνης. Απαγορεύονται επίσης οι παραδόσεις βενζίνης στο εξωτερικό με φορτηγά και τρένα. Ο υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ, είπε την Τετάρτη ότι η Ρωσία εξετάζει τη δυνατότητα να άρει την απαγόρευση εξαγωγής ορισμένων τύπων βενζίνης.

«Ενημέρωσαν τους παραγωγούς ότι οι εξαγωγές θα ελευθερωθούν από την επόμενη εβδομάδα», είπε στο Reuters μια πηγή από μια ρωσική εταιρεία πετρελαίου, η οποία ζήτησε να μην αναφερθεί το όνομά της, λόγω της ευαίσθητης φύσης των αποφάσεων. Μια άλλη πηγή του κλάδου είπε ότι η απαγόρευση θα αρθεί την επόμενη εβδομάδα. «Μας υποσχέθηκαν να άρουν την απαγόρευση εξαγωγών την επόμενη εβδομάδα. Βάσει αυτής της υπόσχεσης, έχουμε καταρτίσει ένα πρόγραμμα εξαγωγών και ένα σχέδιο για τη διύλιση», είπε η πηγή, η οποία ζήτησε επίσης να μην αποκαλυφθεί το όνομά της. Το ρωσικό υπουργείο Ενέργειας δεν έχει ακόμα επιβεβαιώσει επίσημα την είδηση.

Το ντίζελ είναι το κύριο προϊόν πετρελαίου που εξάγει η Ρωσία, με περίπου 35 εκατ. τόνους το προηγούμενο έτος. Σχεδόν το 75% αυτού μεταφέρθηκε μέσω αγωγού. Η Ρωσία εξήγαγε επίσης 4,8 εκατομμύρια τόνους βενζίνης το 2022.

Μια άλλη πηγή της εταιρείας είπε στο Reuters ότι υπήρχε πλεόνασμα βενζίνης λόγω των περιορισμών. «Είναι χαμηλή περίοδος τώρα, δεν μπορούμε να πουλήσουμε τόσο πολύ στην εσωτερική αγορά», είπε. Αξιωματούχοι έχουν πει ότι η απαγόρευση θα αρθεί όταν η εσωτερική αγορά ισορροπήσει. Οι αναλυτές περίμεναν ότι οι περιορισμοί θα καταργηθούν μετά το τέλος της πρόσφατης σοδειάς σιτηρών.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ δήλωσε πως η Ρωσία θα συνεχίσει μια πρόσθετη εθελοντική μείωση της προσφοράς κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα από τις εξαγωγές αργού πετρελαίου και προϊόντων πετρελαίου της μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, όπως είχε προαναγγείλει.