Export World news

Τέλος στην εξαγωγή πλαστικών σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ από την Ε.Ε

Νέους αυστηρότερους ελέγχους θέτουν οι νέοι κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες ενώ θα σταματήσουν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣA. Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε στην απαγόρευση από το 2026 εξαγωγής πλαστικών απορριμμάτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, δηλαδή τις αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και χώρες όπως η Τουρκία.

Η ανακοίνωσή της συμφωνίας έρχεται την ώρα που διπλωμάτες συναντώνται στο Ναϊρόμπι της Κένυας ώστε να καταλήξουν σε μια παγκόσμια συνθήκη για την πλαστική ρύπανση, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Όπως δήλωσε η Περνίλε Βάις, Δανή ευρωβουλευτής του ΕΛΚ και υπεύθυνη για την πρόταση: «η ΕΕ θα αναλάβει επιτέλους την ευθύνη για τα πλαστικά της απόβλητα απαγορεύοντας την εξαγωγή τους σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, τα απόβλητα είναι πόρος όταν διαχειρίζονται σωστά, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να προκαλούν βλάβη στο περιβάλλον ή στην ανθρώπινη υγεία».

Οι κανόνες, που πρέπει να εγκριθούν επίσημα από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε ισχύ, θέτουν αυστηρότερους ελέγχους στις εξαγωγές πλαστικών αποβλήτων προς τις πλούσιες χώρες και σταματούν εντελώς τις εξαγωγές σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ. Έπειτα από πέντε χρόνια, οι χώρες που επιθυμούν να εισάγουν πλαστικά απόβλητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να ζητήσουν από την Επιτροπή να άρει την απαγόρευση γι’ αυτές, εάν αποδείξουν ότι θα τα μεταχειριστούν σωστά.

Το μεγαλύτερο μέρος του πλαστικού που πετιέται στην Ευρώπη καίγεται και λιγότερο από το ένα τρίτο ανακυκλώνεται. Οι ακτιβιστές έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι ορισμένα πλαστικά απόβλητα που αποστέλλονται στο εξωτερικό για ανακύκλωση καταλήγουν σε χωματερές και υδάτινους δρόμους.

Η Lauren Weir, υπεύθυνη εκστρατείας από την Υπηρεσία Περιβαλλοντικών Ερευνών, δήλωσε: «Ενώ πρόκειται για βελτίωση των σημερινών δεσμεύσεων, τα αποδεικτικά στοιχεία για τις επιπτώσεις και την ανάγκη πλήρους απαγόρευσης των πλαστικών απορριμμάτων είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για ένα μήνυμα ότι η ΕΕ αρχίζει επιτέλους να αναλαμβάνει την ευθύνη του ρόλου της στην παγκόσμια κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την πλαστική ρύπανση».

Οι κανόνες συνεπάγονται πως ορισμένες μορφές μη πλαστικών αποβλήτων μπορούν ακόμη να μεταφέρονται σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ, εφόσον πληρούν ορισμένα κοινωνικά και περιβαλλοντικά κριτήρια.

Ο νόμος θα μπορούσε επίσης να οδηγήσει σε αύξηση των πλαστικών αποβλήτων που αποστέλλονται σε χώρες του ΟΟΣΑ, όπως η Τουρκία.

Ο Sedat Gündoğdu, ερευνητής μικροπλαστικών στο Πανεπιστήμιο Çukurova της Τουρκίας, ανέφερε σχετικά με το θέμα «Η απαγόρευση των εξαγωγών πλαστικών αποβλήτων σε χώρες εκτός ΟΟΣΑ είναι μια σημαντική απόφαση. Ωστόσο, είναι απογοητευτικό το γεγονός ότι δεν προβλέπεται πλήρης απαγόρευση των εξαγωγών -και ούτε καν απαγόρευση των επικίνδυνων και μικτών πλαστικών αποβλήτων- προς την Τουρκία, η οποία είναι ταυτόχρονα ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πλαστικών αποβλήτων στην ΕΕ και μέλος του ΟΟΣΑ».