Exhibitions Exhibitions News

ISM Κολωνίας: Ολοκληρώθηκε με τεράστια επιτυχία η κορυφαία έκθεση γλυκών και σνακ

Την διεθνή αφετηρία της παγκόσμιας βιομηχανίας γλυκών και σνακ αποτέλεσε η φετινή ISM στην Κολωνία η οποία διεξήχθη μεταξύ 28 και 31 Ιανουαρίου.

Συνολικά 1.427 εκθέτες από 74 χώρες παρουσίασαν στην Κολωνία τις τρέχουσες τάσεις και τα νέα προϊόντα της βιομηχανίας γλυκών ενώ φιλοξένησε επίσης περίπου 30.000 εμπορικούς επισκέπτες από περισσότερες από 140 χώρες. Λόγω του διευρυμένου προγράμματος της εκδήλωσης, οι εκθέτες και οι εμπορικοί επισκέπτες είχαν τη δυνατότητα να γνωρίσουν όλο το φάσμα του κλάδου και να επωφεληθούν από πρόσθετες ευκαιρίες δικτύωσης.

«Η ISM δεν είναι μόνο μια επιχειρηματική πλατφόρμα, αλλά και ένα κεντρικό σημείο συνάντησης για καινοτομίες προϊόντων, μία ιδιαίτερη έκθεση με εξειδικευμένο πρόγραμμα και ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Δεν προωθεί μόνο τη συνεργασία μεταξύ των διαφόρων φορέων, αλλά μαζί με τον κλάδο επιτρέπει επίσης να ακολουθηθούν νέοι, πρωτοποριακοί δρόμοι. Για εμάς η θετική ανταπόκριση όλων των συμμετεχόντων επιβεβαιώνει ότι η συνήθης ημερομηνία του Ιανουαρίου είναι το βέλτιστο χρονικό σημείο για τη βιομηχανία γλυκών και σνακ», τόνισε ο Gerald Böse, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Koelnmesse.

«Οι τρέχουσες προκλήσεις, όπως οι αυξήσεις των τιμών των πρώτων υλών και της ενέργειας, καθώς και τα θέματα βιωσιμότητας και προστασίας του κλίματος, προσεγγίζονται ολιστικά στην ISM. Εδώ γίνεται φανερό ότι η έκθεση συμβάλλει σημαντικά στην ανταλλαγή απόψεων και στην ανάπτυξη λύσεων», πρόσθεσε ο Bastian Fassin, πρόεδρος της ομάδας εργασίας της Διεθνούς Έκθεσης Γλυκών και Μπισκότων (AISM). Η AISM είναι εταίρος και χορηγός του κλάδου της ISM.

Με ένα υψηλό ποσοστό άνω του 70%, υπήρξε ισχυρή παρουσία διεθνών εμπορικών επισκεπτών. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση από την Ευρώπη ήταν το Βέλγιο, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Ουκρανία. Πέραν της Ευρώπης, ιδιαίτερη αύξηση καταγράφηκε από την Κίνα, το Ισραήλ, την Ιαπωνία, τον Καναδά και τις ΗΠΑ.

Οι κορυφαίες εταιρείες της έκθεσης

Οι εταιρείες που συμμετείχαν στην έκθεση επεσήμαναν πάνω απ’ όλα την υψηλή ποιότητα του εμπορικού κοινού. Ο εμπορικός τομέας εκπροσωπήθηκε από τις ακόλουθες εταιρείες, μεταξύ άλλων τις Auchan, Ahold Delhaize, Coop, Edeka, Globus, ITM (Intermarché), Magnit, Mercadona, Metro, Migros Switzerland, Sainsbury’s και SPAR International από την Ευρώπη. Από χώρες εκτός Ευρώπης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι των ακόλουθων διεθνών κορυφαίων 100 αλυσίδων τροφίμων: Aeon Co, Costco Wholesale Corporation, CVS Health, E-Mart, JD.com, Kroger, Loblaw Companies Limited, Sino-Pacific, Walgreens και Walmart.

Οι νέες τάσεις και τα νέα προϊόντα 

Όσον αφορά τις τρέχουσες τάσεις, η ISM κατέδειξε ότι η ευαισθητοποίηση των καταναλωτών για την απόλαυση και την υγεία συνεχίζει να αυξάνεται. Δίνουν όλο και μεγαλύτερη αξία στα βιώσιμα συστατικά και την παραγωγή. Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης οι πιο υγιεινές επιλογές σνακ, όπως για παράδειγμα τα προϊόντα που είναι πλούσια σε πρωτεΐνες ή χαμηλά σε ζάχαρη. Τα βιώσιμα καλλιεργήσιμα, φυσικά συστατικά χρησιμοποιούνται επίσης όλο και συχνότερα από τους κατασκευαστές. Η ανακύκλωση των συστατικών είναι επίσης μια προοδευτική μέθοδος παραγωγής για τα γλυκά και τα σνακ. Η αναζήτηση νέων γεύσεων έρχεται επίσης όλο και περισσότερο στο επίκεντρο.

Η ISM σε αριθμούς

Στην ISM 2024 συμμετείχαν 1.427 προμηθευτές από 74 χώρες, το 88% των οποίων προέρχονταν από το εξωτερικό. Μεταξύ αυτών ήταν 172 Γερμανοί εκθέτες και 1.255 εκθέτες από το εξωτερικό. Περισσότεροι από 30.000 εμπορικοί επισκέπτες από περισσότερες από 140 χώρες παρακολούθησαν την ISM 2024, το ποσοστό των ξένων ήταν πάνω από 70%

Οι μεγάλοι νικητές

Τα ChoViva, Cacaofruit Bites και PEZ MyHead έπεισαν την κριτική επιτροπή.

Στη βιομηχανία γλυκών και σνακ οι καινοτομίες έπαιζαν πάντα καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη μοναδικών προϊόντων. Οι βραβευμένες εταιρείες στην ISM βασίζονται στον δημιουργικό πειραματισμό με νέα συστατικά, υφές και γεύσεις για να προσφέρουν στους πελάτες τους συναρπαστικές γευστικές εμπειρίες. Ταυτόχρονα, διεκδικούν καινοτόμες μεθόδους παραγωγής, φιλικές προς το περιβάλλον και εξαιρετικές συσκευασίες. Αυτή η προσέγγιση σημαίνει ότι συμβάλλουν όχι μόνο στην εξασφάλιση ότι τα προϊόντα τους είναι ελκυστικά, αλλά και πιο υγιεινά και βιώσιμα.

Η τελετή απονομής των βραβείων και η ανακοίνωση των κορυφαίων καινοτομιών πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2024.

Οι 3 κορυφαίες καινοτομίες του ISM 2024:

1. Planet A Foods GmbH με το πιο βιώσιμο εναλλακτικό κακάο “ChoViva” από τη Γερμανία

2. Gudrun Commercial NV με το “UPPA Cacaofruit Bites” από το Βέλγιο.

3. PEZ International GmbH με το “PEZ MyHead” από την Αυστρία.

Η εταιρεία από τη Γερμανία, Planet A Foods GmbH, ήρθε πρώτη με μια νέα εμπειρία σοκολάτας που δεν χρειάζεται καθόλου κακάο και η οποία βασίζεται σε μια φιλοκλιματική ιδέα. Η γεύση της είναι συγκρίσιμη με τη συμβατική σοκολάτα, αλλά έχει πολύ καλύτερο αποτύπωμα CO2. Η ChoViva ψηφίστηκε ως το πιο καινοτόμο, νέο προϊόν στο ISM 2024.

Τη δεύτερη θέση κατέλαβαν τα UPPA Cacaofruit Bites της Gudrun Commercial NV από το Βέλγιο, τα οποία ξεχώρισαν κυρίως λόγω της εξαιρετικής ποιότητας και του πολτού φρούτων που χρησιμοποιήθηκε. Τα “ανακυκλωμένα” Cacaofruit Bites, όπου ο πολτός των φρούτων ανακυκλώνεται, εξασφαλίζουν περίπου 30% εξοικονόμηση του υλικού που χρησιμοποιείται σε σύγκριση με το παρελθόν.

Η PEZ myHead από την Αυστρία κατέκτησε φέτος την τρίτη θέση και το προϊόν διεκδίκησε ιδιαίτερα από άποψη μάρκετινγκ λόγω του μοναδικού σχεδιασμού του. Η PEZ International GmbH βασίζεται στη δύναμη των παιδικών αναμνήσεων – με τα διανεμητικά για τα μικρά, ξινά ζαχαρωτά ζαχαρωτά που είναι γνωστά από τη δεκαετία του 1950.