Export World news

Αίγυπτος: Σπάει ρεκόρ στις εξαγωγές φρούτων και λαχανικών προς Γερμανία

Η Αίγυπτος πέτυχε ρεκόρ εξαγωγών φρέσκων, κατεψυγμένων και αποξηραμένων λαχανικών και φρούτων στη Γερμανία το 2023, σύμφωνα με την EastFruit. Οι Γερμανοί εισαγωγείς αγόρασαν περισσότερους από 190 χιλιάδες τόνους αιγυπτιακών προϊόντων, γεγονός που συνιστά αύξηση 25% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι αιγυπτιακές εξαγωγές στη γερμανική αγορά αποτελούνταν κυρίως από πέντε προϊόντα – πατάτες, κατεψυγμένες φράουλες, σταφύλια, κρεμμύδια και πορτοκάλια. Αυτά αντιπροσώπευαν περίπου το 85% του συνολικού όγκου. Επιπλέον, καθένα από αυτά τα προϊόντα σημείωσε σημαντική αύξηση των εξαγωγών σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Για παράδειγμα, οι εξαγωγές πατάτας από την Αίγυπτο στη Γερμανία αυξήθηκαν κατά 17% σε 65 χιλιάδες τόνους, οι εξαγωγές σταφυλιών αυξήθηκαν κατά 50% σε 21 χιλιάδες τόνους και οι εξαγωγές κρεμμυδιών και πορτοκαλιών υπερδιπλασιάστηκαν σε 16 χιλιάδες τόνους και 10 χιλιάδες τόνους αντίστοιχα. Εν τω μεταξύ, οι εξαγωγές κατεψυγμένης φράουλας από την Αίγυπτο παρέμειναν σχετικά σταθερές σε περίπου 50 χιλιάδες τόνους.

Η Αίγυπτος ήταν ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές λαχανικών και φρούτων στη Γερμανία, αλλά η κατάταξή της διέφερε ανάλογα με το προϊόν. Στον τομέα των κατεψυγμένων φραουλών, η Αίγυπτος κυριαρχούσε στη γερμανική αγορά με μερίδιο αγοράς σχεδόν τα δύο τρίτα. Στα τμήματα της πατάτας και των κρεμμυδιών, η Αίγυπτος ήταν ο κορυφαίος προμηθευτής εκτός ΕΕ, αλλά υστερούσε έναντι της Ολλανδίας και της Γαλλίας για τις πατάτες και της Ολλανδίας και της Ισπανίας για τα κρεμμύδια. Στα τμήματα των σταφυλιών και των πορτοκαλιών, η Αίγυπτος κατέλαβε την πέμπτη θέση μετά την Ισπανία, τη Νότια Αφρική και ορισμένες άλλες χώρες.

Άλλα λιγότερο σημαντικά προϊόντα που εξήγαγε η Αίγυπτος στη Γερμανία ήταν οι γλυκοπατάτες, τα αποξηραμένα κρεμμύδια και άλλα λαχανικά, τα πράσα, τα κατεψυγμένα λαχανικά, οι φρέσκες φράουλες, τα μανταρίνια, το σκόρδο, το μάνγκο κ.λπ.