Export Greek news

Γιατί καθυστερεί το «διαβατήριο» ώστε να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ ο ελληνικός γύρος και το κεμπάπ

«Κόκκινη» κάρτα έχουν βγάλει ΗΠΑ και Καναδάς στα ελληνικά προϊόντα κρέατος, όπως είναι ο γύρος και το κεμπάπ, από το 2010 ενώ αποτελεί απίστευτο πως όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει σταλεί στις εκεί υπηρεσίες ο φάκελος που θα άρει τα εμπόδια για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές.

Οι αρμόδιες αμερικανικές αρχές θεωρούν ότι η Ελλάδα δεν πληροί τα στάνταρ σε ότι αφορά τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των προϊόντων κρέατος. Και σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Στρατάκο, Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης: «Είναι μια διαδικασία που έχει κρατήσει πάνω από 14 χρόνια». Να σημειωθεί ότι ξεκίνησε από το 2010 με τη νόσο των τρελών αγελάδων.

Από την πλευρά του ο κ. Λευτέρης Γίτσας, Πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Κρέατος σημειώνει πως «έχουμε τις προϋποθέσεις πάνω από μια δεκαετία όμως κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να κάνει τον φάκελο και να τον στείλει».

Σύμφωνα δε με εμπόρους που δραστηριοποιούνται στην αγορά κρέατος, στην Ελλάδα σοβαρές προδιαγραφές ελέγχου των προϊόντων έχουν δύο με τρία εργοστάσια.

Αν και οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις αρμόδιες ελληνικές αρχές με τις αντίστοιχες των ΗΠΑ προκειμένου να αρθούν τα εμπόδια έχουν ξεκινήσει από το 2010, ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.

Πριν 10 μέρες οι ΗΠΑ απέστειλαν νέο έγγραφο προς το ελληνικό υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητώντας διευκρινίσεις και εγγυήσεις προκειμένου να άρουν τους περιορισμούς

Όπως σημειώνει ο κ. Στρατάκος:«Έρχονται να ελέγξουν όλη την παραγωγική διαδικασία από τον στάβλο, από το σφαγείο , την μεταποιητική βιομηχανία , τα σημεία αποθήκευσης, τα logistics τα οποία τηρούνται ούτως ώστε να φύγει το προϊόν από τη χώρα και να φτάσει στη χώρα που θα εξαχθεί εν προκειμένω τις ΗΠΑ».

Την ίδια ώρα ελληνικές βιομηχανίες που παράγουν και εμπορεύονται κυρίως ελληνικό γύρο και άλλα προϊόντα κρέατος περιμένουν την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων προκειμένου να επεκταθούν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού. «Η δική μας η πλευρά επιθυμεί να τελειώσει η διαδικασία αυτή το συντομότερο δυνατόν γιατί είμαστε αυτοί που επιθυμούμε να εξάγουμε», λέει χαρακτηριστικά ο κ. Στρατάκος.

Εκείνο που χρειάζεται η Ελλάδα είναι ένα πιστοποιητικό που θα βεβαιώνει ότι η χώρα έχει απαλλαγεί από κάποιες ζωονόσους. Ωστόσο κανείς δεν έχει στείλει τον σχετικό φάκελο για να αρθούν τα εμπόδια και να ξεκινήσουν οι εξαγωγές. Μάλιστα πέρυσι τον Μάιο που συνεδρίασε η Παγκόσμια Επιτροπή Υγείας των Ζώων, είχε υποβληθεί ο φάκελος, όμως η κατάθεση έγινε εκπρόθεσμα με αποτέλεσμα η Επιτροπή να μην τον ελέγξει και φυσικά δεν έβγαλε απόφαση.