Export World news

Ελβετία: Μεγάλη πτώση για τις εξαγωγές ρολογιών τον Μάρτιο

Οι μηνιαίες εξαγωγές ελβετικών ρολογιών σημείωσαν τη μεγαλύτερη πτώση από το 2020 τον Μάρτιο, λόγω της αιφνίδιας μείωσης της ζήτησης για premium και πολυτελή ρολόγια σε βασικές αγορές, όπως η Κίνα και το Χονγκ Κονγκ.

Οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 16% σε αξία τον Μάρτιο, φθάνοντας τα 2 δισεκατομμύρια ελβετικά φράγκα, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Ελβετικής Βιομηχανίας Ρολογιών.

Οι αποστολές στην Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά για τα ελβετικά ρολόγια, υποχώρησαν κατά 42%, μειώνοντας τα επίπεδα σε σχέση με τον Μάρτιο του 2020, όταν ο κλάδος επλήγη από το lockdown λόγω της πανδημίας. Οι αποστολές στο Χονγκ Κονγκ μειώθηκαν κατά 44%.

O Jean-Philippe Bertschy, αναλυτής της Vontobel στην Ελβετία ανέφερε πως «η αρνητική τάση είναι ακόμη χειρότερη από ό,τι περιμέναμε και η πτώση στην Κίνα είναι πραγματικά ανησυχητική και πιθανώς δείχνει ότι τα αποθέματα στην περιοχή ήταν για άλλη μια φορά πολύ υψηλά».

Μόλις ανακοινώθηκαν τα στοιχεία, η μετοχή της Swatch Group (Omega και Longines), έπεσε σε νέο χαμηλό 52 εβδομάδων σημειώνοντας πτώση περίπου 1%. Η μετοχή της Richemont, της ιδιοκτήτριας των Vacheron Constantin and Cartier, υποχώρησαν επίσης περίπου 1%.

Η μεγάλη και απότομη πτώση των εξαγωγών τονίζει την παγκόσμια μείωση της ζήτησης για ελβετικά ρολόγια, τα οποία γνώρισαν μια άνευ προηγουμένου έκρηξη που ξεκίνησε το 2021 και διήρκεσε μέχρι τα μέσα του 2023. Τα υψηλότερα επιτόκια, η ασταθής οικονομική ανάπτυξη και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις έχουν ωθήσει τους αγοραστές να επανεξετάσουν το ενδεχόμενο να αγοράσουν ακριβά ρολόγια.

Μειωμένη η ζήτηση 

Η Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ρολογιών που αποστέλλονται από την Ελβετία τον Μάρτιο μειώθηκε κατά 25% (σε 1,1 εκατομμύρια μονάδες) με τους πωλητές λιανικής απέσυραν τις παραγγελίες τους. Οι αποστολές στις ΗΠΑ, οι οποίες ξεπέρασαν την Κίνα ως η κορυφαία αγορά ελβετικών ρολογιών το 2021, μειώθηκαν κατά 6,5% τον Μάρτιο.

Μειώσεις παρατηρήθηκαν σε όλες τις κατηγορίες τιμών, με τις αποστολές ρολογιών άνω των 3.000 φράγκων – που αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 80% των εξαγωγικών αξιών – μειώθηκαν κατά περίπου 10% σε αξία. Οι εξαγωγές ρολογιών με τιμή μεταξύ 500 φράγκων και 3.000 φράγκων μειώθηκαν κατά 38%.

Επιπλέον μέχρι και η χαμηλότερη κατηγορία, τα ρολόγια με τιμή κάτω των 200 φράγκων σημείωσαν πτώση 19% τον Μάρτιο σε σχέση με το την αντίστοιχη περίοδο το 2023.