Enterprsise Greece Market Special Report

Έρευνα της ΕΥ δείχνει ισχυρή αισιοδοξία των επενδυτών σχετικά με την Ελλάδα

Το 40% των ερωτηθέντων στην έρευνα της ΕΥ για το 2023 Attractiveness Survey Greece σχεδίαζαν να επενδύσουν ή να επεκταθούν στη χώρα εντός του επόμενου έτους.

Η ελληνική κοινωνία έκανε σημαντικές θυσίες κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης της χώρας, δηλώνει ο κ. Γεώργιος Παπαδημητρίου, Country Managing Partner της ΕΥ στην Ελλάδα, η οποία παρέχει κορυφαίες υπηρεσίες διασφάλισης, φορολογίας, στρατηγικής και συναλλαγών, καθώς και συμβουλευτικές υπηρεσίες από τα γραφεία της στην Αθήνα, την Πάτρα και τη Θεσσαλονίκη.

«Ήταν μια επώδυνη μεταβατική περίοδος με πολλές μεταρρυθμίσεις. Πριν από μερικά χρόνια, για παράδειγμα, η ανεργία ήταν στο 28%- αυτό σήμαινε ότι σχεδόν σε κάθε νοικοκυριό υπήρχε ένα μέλος της οικογένειας που δεν είχε δουλειά. Σήμερα, βρισκόμαστε σε μια εντελώς διαφορετική πραγματικότητα και η ανεργία έχει επανέλθει σε επίπεδα σχεδόν προ της κρίσης», όπως αναφέρει στο Greece Report 2024 του Enterprise Greece .

Πολλές ελληνικές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν δυστυχώς να κλείσουν, αναφέρει ο κ. Παπαδημητρίου: «Ωστόσο, όσες άντεξαν βγήκαν από την κρίση όρθιες και επέδειξαν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα από τις ευρωπαϊκές ή παγκόσμιες αντίστοιχες επιχειρήσεις στις πρόσφατες αναταράξεις που προκάλεσαν η γεωπολιτική αστάθεια, η πανδημία, ο πληθωρισμός, η ενεργειακή κρίση και άλλες προκλήσεις».

 

Γιώργος Παπαδημητρίου, Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥ Ελλάδος. EY Markets και Accounts Leader για την περιοχή της Κεντρικής, Ανατολικής, Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας (CESA). πηγή: ey.com

 

Στις επιχειρήσεις αυτές προστέθηκαν έκτοτε πολυάριθμοι νέοι παίκτες που εμφανίστηκαν στην αγορά, ενώ οι εκτεταμένες ετήσιες έρευνες «Attractiveness Surveys» της ΕΥ, μέσω των οποίων η εταιρεία παρακολουθεί τη διάθεση των επενδυτών του ιδιωτικού τομέα για περισσότερες από δύο δεκαετίες, υποδεικνύουν ότι η Ελλάδα είναι πλέον μια πιο ελκυστική χώρα για επενδύσεις.

«Συνολικά, λαμβάνουμε θετικά σχόλια μέσω των ερευνών μας. Ένα από τα βασικά συμπεράσματα από τις πρόσφατες είναι ότι μια αυξανόμενη πλειοψηφία των ερωτηθέντων δηλώνει ότι η ελκυστικότητα της Ελλάδας ως επενδυτικού προορισμού βελτιώνεται σταθερά», αποκαλύπτει ο κ. Παπαδημητρίου.

«Το 2023, το 40% των επενδυτών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να επενδύσουν ή να επεκταθούν στην Ελλάδα εντός του επόμενου έτους και το 69% δήλωσαν ότι αναμένουν ότι η ελκυστικότητα της χώρας θα βελτιωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια. Ένα τόσο υψηλό ποσοστό δεν θα ήταν αξιοσημείωτο να το δούμε αμέσως μετά την κρίση, όταν ήταν φυσικό οι επενδυτές να αναμένουν βελτίωση, αλλά το να έχουμε σχεδόν επτά στους δέκα επενδυτές να πιστεύουν ότι υπάρχουν ακόμη πρόσθετες δυνατότητες τώρα είναι σημαντικό».

Αυτή η αυξανόμενη εμπιστοσύνη αντικατοπτρίζεται στο επίπεδο των άμεσων ξένων επενδύσεων (ΑΞΕ) που εισρέουν στη χώρα. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας, τα έργα ΑΞΕ που ανακοινώθηκαν στην Ελλάδα μόνο τα τελευταία τρία χρόνια αντιστοιχούν στο 35% του συνόλου των ΑΞΕ των τελευταίων 23 ετών. Πρόκειται για αξιοσημείωτη, εκθετική αύξηση της επενδυτικής δραστηριότητας», υποστηρίζει.

«Με βάση την πιο πρόσφατη Έρευνα Ελκυστικότητας της Ελλάδας, οι ΗΠΑ αντιπροσωπεύουν το 40% των άμεσων παραγωγικών επενδύσεων το 2023, από 23% το 2021, με τα μισά από αυτά τα σχέδια να σχετίζονται με λογισμικό ή υπηρεσίες πληροφορικής».

Ο κ. Παπαδημητρίου εξηγεί ότι η κυβέρνηση έχει λάβει πολλά μέτρα τα τελευταία δύο χρόνια που αποσκοπούν στη συνέχιση της υγιούς εισροής άμεσων ξένων επενδύσεων: «Αυτά περιλαμβάνουν τη θέσπιση ενός επίσημου πλαισίου για την επιτάχυνση και απλούστευση των λεγόμενων “στρατηγικών” ή “εμβληματικών” επενδύσεων, μια εξειδικευμένη διαδικασία για την ανάπτυξη γης και την αδειοδότηση αυτών των επενδύσεων και διάφορα νέα οικονομικά κίνητρα για επενδυτές στην Ελλάδα».

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί στην προώθηση του επενδυτικού κλίματος της χώρας μετά την οικονομική κρίση, η έρευνα EY Attractiveness Survey 2023 Greece δείχνει ότι οι επενδυτές θεωρούν ότι χρειάζονται ακόμη κάποιες βελτιώσεις. «Αυτές περιστρέφονται κυρίως γύρω από τρεις προτεραιότητες: τη βελτίωση του εκπαιδευτικού συστήματος και των δεξιοτήτων του εργατικού δυναμικού, τη μεταρρύθμιση της φορολογίας και την περαιτέρω αύξηση της στήριξης των τομέων υψηλής τεχνολογίας και της καινοτομίας”, σημειώνει, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση καταρτίζει σχέδια για να συμβάλει στην αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».

Ο κ. Παπαδημητρίου θα ενθαρρύνει τις αμερικανικές επιχειρήσεις και τους ιδιώτες να εξετάσουν τη χώρα ως προορισμό: «Οι ΗΠΑ και η Ελλάδα μοιράζονται κοινές αξίες και κοινά οράματα, βρισκόμαστε πάντα στην ίδια πλευρά της ιστορίας και η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είναι η καλύτερη που υπήρξε ποτέ αυτή τη στιγμή. Η ΕΥ θα χαρεί να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη είτε σε Αμερικανούς πολίτες που επιθυμούν να μετακομίσουν στην Ελλάδα για εργασία είτε σε Αμερικανούς επενδυτές που θα ήθελαν να αξιολογήσουν τις ευκαιρίες ανάπτυξης στη χώρα μας. Είμαστε σε ετοιμότητα για να βοηθήσουμε τόσο τους εργαζόμενους όσο και τις εταιρείες».