Export World news

Κίνα: Πτώση για τις εξαγωγές τον Μάρτιο – Τι αναφέρουν τα στοιχεία

Οι κινεζικές εξαγωγές σημείωσαν πτώση 7,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο του 2024, καταδεικνύοντας ότι η διεθνής επιβράδυνση είναι πιο σοβαρή από ό,τι προβλεπόταν. Αυτή η πτώση αντιστρέφει την αύξηση 5,6% που είχαν καταγράψει τον προηγούμενο μήνα και υπερβαίνει κατά πολύ τις εκτιμήσεις που προέβλεπαν μια πτώση 3%. Το ποσό των εξαγωγών ανήλθε στα 279,68 δισεκατομμύρια δολάρια.

Τα στοιχεία υπογραμμίζουν την άνιση ανάκαμψη στη χώρα και διαψεύδουν τις ελπίδες ότι η παγκόσμια ζήτηση θα συνεχίσει να συμβάλλει στην ανάπτυξη της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Η μείωση των εξαγωγών προήλθε επίσης με υψηλότερο αποτέλεσμα βάσης τον Μάρτιο του περασμένου έτους, όταν η χώρα σημείωσε ισχυρή ανάπτυξη 10%. Στο πρώτο τρίμηνο, οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 1,5% σε ετήσια βάση, φτάνοντας τα 807,50 δισ. δολάρια.

Μεταξύ των εμπορικών εταίρων, οι σωρευτικές εξαγωγές για το πρώτο τρίμηνο ήταν σημαντικά χαμηλότερες σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (-5,7%), Νότια Κορέα (-9,8%) και Αυστραλία (-8,9%), και συρρικνώθηκαν σε μικρότερο βαθμό με τις Ηνωμένες Πολιτείες (-1,3%). Από την άλλη πλευρά, οι εξαγωγές προς τις χώρες του ASEAN αυξήθηκαν κατά 4,1%, καθώς η μεγάλη αύξηση των εξαγωγών προς το Βιετνάμ (18,5%) αντιστάθμισε τη μείωση στη Σιγκαπούρη (-7,2%) και τις Φιλιππίνες (-14,4%).