Export World news

Πράσινος χρυσός: Το Μαρόκο ετοιμάζεται να σπάσει κάθε ρεκόρ εξαγωγής αβοκάντο

Ο τομέας παραγωγής και εξαγωγής αβοκάντο από το Μαρόκο βρίσκεται σε ανοδική πορεία, ενισχύοντας σταθερά τον εμπορικό όγκο και δημιουργώντας αυξανόμενα κέρδη σε συνάλλαγμα για τη χώρα. Η σεζόν 2023/24 είναι έτοιμη να συνεχίσει προς αυτή την κατεύθυνση, με τις προβλέψεις να δείχνουν ένα πιθανό νέο υψηλό στις εξαγωγές αβοκάντο

Μεταξύ Ιουλίου 2023 και Ιανουαρίου 2024, το Μαρόκο πέτυχε ένα ορόσημο εξάγοντας σχεδόν 40.000 τόνους αβοκάντο, αξίας 120 εκατομμυρίων δολαρίων, σημειώνοντας νέο ρεκόρ για την περίοδο αυτή. Με τέσσερις ακόμη μήνες να απομένουν – καθώς τον Ιούνιο συνήθως παρατηρείται ύφεση στις εξαγωγές – ακόμη και αν τα στοιχεία για την περίοδο Φεβρουαρίου-Μαΐου 2024 υποχωρήσουν στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών, ο συνολικός αριθμός των εξαγωγών για την περίοδο 2023/24 αναμένεται να είναι πρωτοφανής. Τα προκαταρκτικά στοιχεία της Μαροκινής Ένωσης Αβοκάντο επιβεβαιώνουν αυτό, υποδηλώνοντας ότι οι εξαγωγές θα μπορούσαν πράγματι να ξεπεράσουν τους 60.000 τόνους για ολόκληρη την περίοδο.

Η αύξηση της συγκομιδής αβοκάντο της χώρας κατά 20% το 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, συμβάλλει σημαντικά σε αυτή την αύξηση, χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες και τις διευρυμένες καλλιεργητικές εκτάσεις. Ωστόσο, οι συνεχιζόμενες προκλήσεις, όπως οι συνεχείς ξηρασίες, η λειψυδρία και η διακοπή των κρατικών επιδοτήσεων άρδευσης για νέες φυτείες, αποτελούν πιεστικά ζητήματα που ενδέχεται να επηρεάσουν τις μελλοντικές εξαγωγές, όπως αναφέρει η EastFruit.

Η εξαγωγική αγορά αβοκάντο του Μαρόκου αντιμετωπίζει επί του παρόντος έναν περιορισμό λόγω της εξάρτησής της από μια «ομάδα προορισμών». Παρά την αύξηση της προσφοράς, οι μαροκινοί εξαγωγείς στοχεύουν κυρίως σε τέσσερα κράτη της ΕΕ – Ισπανία, Γαλλία, Ολλανδία και Γερμανία – με τα τρία πρώτα να επανεξάγουν σημαντικά μαροκινά αβοκάντο. Ο πέμπτος μεγαλύτερος εισαγωγέας, το Ηνωμένο Βασίλειο, βρίσκεται εκτός ΕΕ.

Ενώ η διαφοροποίηση της μαροκινής εξαγωγικής αγοράς βρίσκεται σε εξέλιξη, προχωράει αργά. Οι εποχιακές διακυμάνσεις βλέπουν τις εξαγωγές αβοκάντο σε χώρες εκτός των πέντε μεγαλύτερων εισαγωγέων να κυμαίνονται από 700 έως 1.900 τόνους. Μια αξιοσημείωτη εξέλιξη είναι η εισαγωγή μαροκινών αβοκάντο τύπου Hass σε νέες αγορές, όπως η Γεωργία, όπου έκαναν το ντεμπούτο τους τον Μάρτιο μέσω απευθείας αποστολών.