Export World news

Συμφωνία Ουκρανίας – Πολωνίας για εξαγωγές – Γιατί έμειναν εκτός τα σιτηρά

Οι αγρότες της Ουκρανίας και της Πολωνίας συμφώνησαν στην εξαγωγή ενός ευρέος φάσματος προϊόντων, στα οποία όμως δεν συμπεριλαμβάνονται τα σιτηρά.

Οι εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ουκρανίας και Πολωνίας συνεχίζονται όχι μόνο μεταξύ των κυβερνήσεων αλλά και σε επίπεδο γεωργικών ενώσεων.

Ως αποτέλεσμα, η Ουκρανία κατέληξε σε συμφωνία για την εξαγωγή κρέατος κοτόπουλου, αυγών, μελιού, ζάχαρης, μούρων και συμπυκνώματος μήλων, αλλά δεν υπογράφηκε μνημόνιο για τα σιτηρά, δήλωσε η επικεφαλής του Πανουκρανικού Αγροτικού Φόρουμ (UAF), Μαρία Ντιτούχ.

Ειδικότερα, τα εμπλεκόμενα μέρη κατέληξαν σε ένα κοινό όραμα σχετικά με τις ποσοστώσεις για την προμήθεια ουκρανικού κοτόπουλου και αυγών στην ΕΕ. Όσον αφορά το μέλι, η Πολωνία υποστηρίζει την πρωτοβουλία για την επιστροφή των ποσοστώσεων και την εξαίρεσή τους από το καθεστώς ελεύθερου εμπορίου στην ΕΕ.

Το θέμα της προμήθειας φρέσκων και κατεψυγμένων ουκρανικών σμέουρων στην ΕΕ και την Πολωνία τέθηκε ξεχωριστά. Τα σιτηρά, το σιτάρι, το καλαμπόκι, ο ηλίανθος και η ελαιοκράμβη δεν θα παραδίδονται στην Πολωνία και σε άλλες τέσσερις χώρες της ΕΕ, αλλά θα διέρχονται από αυτές κατά τη διαμετακόμιση.

Οι αγροτικές ενώσεις έφτασαν κοντά στην υπογραφή μνημονίου που προέβλεπε ότι μετά την εκπλήρωση των συμβάσεων που είχαν υπογραφεί προηγουμένως, η Ουκρανία δεν θα στέλνει πλέον σιτηρά μέσω της Πολωνίας με διαμετακόμιση. Ωστόσο, ο αναπληρωτής υπουργός Michal Kolodziejczak διέκοψε αυτό το στάδιο των διαπραγματεύσεων.