Educational FYI What's New

Εγχειρίδιο εξαγωγών: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η ενίσχυση διασυνοριακού εμπορίου και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας είναι ο κύριος στόχος του «Εγχειριδίου οδηγιών και μελέτης περιπτώσεων απαλλαγής από τον ΦΠΑ κατά τη διαδικασία της εξαγωγής» της ΑΑΔΕ.

Το εγχειρίδιο αποσκοπεί στη συγκέντρωση και καταγραφή, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, των σημαντικότερων θεμάτων αρμοδιότητας των Τελωνειακών υπηρεσιών, που αφορούν τη διαδικασία απαλλαγής από τον ΦΠΑ κατά την εξαγωγή και αρμόδια για την σύνταξη του ήταν η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων και Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης (Γ.Δ.Τ. & Ε.Φ.Κ.).

Πρόκειται για ένα χρηστικό οδηγό στον οποίο καταγράφονται, με συνοπτικό και κατανοητό τρόπο, όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι εμπλεκόμενοι γενικότερα, καθώς και ειδικότερα, τόσο οι οικονομικοί φορείς του δημοσίου, όσο και οι συναλλασσόμενοι εξαγωγείς.

Συγκεκριμένα παρέχεται όληε εκείνη η κρίσιμη ενημέρωση για τα προπαρασκευαστικά βήματα, εφόσον σχεδιάζουν να πραγματοποιήσουν εξαγωγές. Και ακόμα εισάγονται έννοιες του τελωνειακού καθεστώτος, των διαδικασιών και της διασάφησης εξαγωγής.

Όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ: Η παροχή υπηρεσιών υψηλού επιπέδου αποτελεί σημείο αναφοράς για την Τελωνειακή υπηρεσία, η οποία, με την εφαρμογή εκσυγχρονισμένων και απλουστευμένων διαδικασιών, σε συνοχή με την κείμενη εθνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία και τις διεθνείς πρακτικές, έχει ως κύριο άξονα προσανατολισμού της την ενίσχυση του διασυνοριακού εμπορίου και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας. Για το λόγο αυτό, οι τελωνειακές υπηρεσίες καταβάλουν κάθε προσπάθεια για να συμβάλλουν στην ανάπτυξη των επενδύσεων και εν γένει στον εξαγωγικό προσανατολισμό των ελληνικών επιχειρήσεων.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά το εγχειρίδιο εξαγωγών ΕΔΩ: