Export World news

Κίνα: Ετοιμάζει «αντίποινα» στην ΕΕ αυξάνοντας τους δασμούς στις εισαγωγές

Οι κινεζικές αρχές μπορεί να επιβάλουν περισσότερους δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα και στο ευρωπαϊκό κονιάκ, ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, υπονοώντας πιθανά αντίποινα στην κίνηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αυξήσει τους δασμούς στα ηλεκτρικά οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα.

Σύμφωνα με ανάρτηση που έκανε την Πέμπτη στα social media ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας της Κίνας, μη κατονομαζόμενοι γνώστες της βιομηχανίας δήλωσαν ότι το Πεκίνο εξετάζει τη θέσπιση δασμών στις εισαγωγές αυτοκινήτων με κυβισμό κινητήρα άνω των 2,5 λίτρων.

Αυτή η εξέλιξη έρχεται σε μια περίοδο έντονων εμπορικών τριβών μεταξύ της Κίνας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς οι δυο πλευρές ανταγωνίζονται σε πολλούς τομείς της παγκόσμιας οικονομίας. Οι προτεινόμενοι δασμοί θα μπορούσαν να επηρεάσουν σημαντικά την ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία και τους παραγωγούς κονιάκ, που εξάγουν προϊόντα τους στην κινεζική αγορά.

Οι αναλυτές λένε ότι τέτοιες εισφορές θα έπλητταν πιθανότατα περισσότερο τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες. Ορισμένες από τις κορυφαίες αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας έχουν εκστρατεύσει κατά των σχεδιαζόμενων ευρωπαϊκών εισαγωγικών δασμών, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν την πρόσβαση στην κινεζική αγορά, μετέδωσε το Dow Jones Newswires.

Κάθε χρόνο εξάγονται από την Ευρώπη στην Κίνα επιβατικά αυτοκίνητα με κινητήρες άνω των 2,5 λίτρων αξίας περίπου 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπλήρωσε το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται πως την Τετάρτη η Κομισιόν ανακοίνωσε πρόσθετους δασμούς στα ηλεκτροκίνητα οχήματα που κατασκευάζονται στην Κίνα, ως απάντηση στις υπερβολικές επιδοτήσεις της κινεζικής κυβέρνησης που υπονομεύουν τον ανταγωνισμό. Οι δασμοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον επόμενο μήνα.

Οι κινεζικές αρχές αναμένεται επίσης να ανακοινώσουν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας πολύμηνης έρευνας αντιντάμπινγκ σχετικά με τις εισαγωγές μπράντι από την ΕΕ έως τα τέλη Αυγούστου, δήλωσε ανώνυμος εμπειρογνώμονας στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Κίνας.

Το Πεκίνο ξεκίνησε την έρευνα τον Ιανουάριο, η οποία επικεντρώθηκε στο γαλλικό κονιάκ. Η Γαλλία ήταν ένας από τους κύριους υποστηρικτές της έρευνας της ΕΕ για τα κινεζικά ηλεκτρικά αυτοκίνητα, επιδιώκοντας να προστατεύσει τις τοπικές αυτοκινητοβιομηχανίες.

Καθώς οι πωλήσεις μειώνονται σημαντικά σε άλλες αγορές, η Κίνα έχει γίνει βασικός προορισμός για τους κατασκευαστές κονιάκ, δήλωσε ο κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας.

Ξεχωριστά, η κρατικά υποστηριζόμενη Global Times ανέφερε την Πέμπτη ότι κινεζικές εταιρείες υπέβαλαν αίτημα στις αρχές να ξεκινήσουν έρευνα αντιντάμπινγκ για τις εισαγωγές χοιρινού κρέατος από την ΕΕ.

Λίγο περισσότερο από το ήμισυ των 1,55 εκατομμυρίων τόνων χοιρινού κρέατος που εισήγαγε η Κίνα το 2023 προήλθαν από την Ευρώπη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Η Ισπανία, η Γαλλία, η Δανία και η Ολλανδία είναι μεταξύ των σημαντικότερων προμηθευτών χοιρινού κρέατος στην Κίνα.

Τι ανακοίνωσε η Κομισιόν την προηγούμενη εβδομάδα – Η απογοήτευση της Κίνας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη ότι θα επιβάλει υψηλότερους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων, τα οποία θεωρεί ότι επωφελούνται από αθέμιτες επιδοτήσεις και αποτελούν απειλή οικονομικής ζημίας για τους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Κομισιόν επιβάλλει δασμό 38,1% στους παραγωγούς ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρία (BEV) που δεν συνεργάστηκαν με την έρευνά της και χαμηλότερο δασμό 21% στους κατασκευαστές αυτοκινήτων στην Ασιατική χώρα που συμμορφώθηκαν αλλά δεν υπήρξαν αντικείμενο δειγματοληψίας.

Ο κύριος κινεζικός παραγωγός των BEV, η BYD, επιβαρύνεται με δασμό 17,4%, ενώ η Geely επιβαρύνεται με δασμό 20%. Η ΕΕ επέβαλε επίσης δασμό 38,1% στη SAIC.

Δημοσίευμα των Financial Times νωρίτερα την Τετάρτη ανέφερε ότι η απόφαση της Κομισιόν έρχεται σε αντίθεση με τις προειδοποιήσεις από τη γερμανική κυβέρνηση, η οποία θεωρεί ότι η κίνηση αυτή μπορεί να πυροδοτήσει έναν δαπανηρό εμπορικό πόλεμο με την Κίνα.

Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου εξέφρασε την απογοήτευσή του για την απόφαση και τόνισε πως θα την αντικρούσει, υπογραμμίζοντας ότι η κίνηση της Κομισιόν θα επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις Κίνας-ΕΕ.