Export World news

Μαρόκο: «Πρωταγωνιστής» στις εξαγωγές σπαραγγιών – Νέο ρεκόρ για το 2024

Το Μαρόκο είναι έτοιμο να ξεπεράσει το δικό του ρεκόρ στις εξαγωγές φρέσκων σπαραγγιών για τέταρτη συνεχή σεζόν. Είναι αξιοσημείωτο ότι η χώρα έχει ήδη εξάγει μεγαλύτερο όγκο σπαραγγιών κατά τους πρώτους μήνες της τρέχουσας περιόδου (έως τον Μάρτιο του 2024) από ό,τι σε αντίστοιχες περιόδους προηγούμενων ετών.

Μεταξύ Νοεμβρίου 2022 και Μαρτίου 2024, οι Μαροκινοί εξαγωγείς έχουν πραγματοποιήσει με επιτυχία την αποστολή 320 τόνων σπαραγγιών, ξεπερνώντας τον αριθμό των 260 τόνων της προηγούμενης σεζόν για το ίδιο χρονικό διάστημα. Με τρεις μήνες να απομένουν για την τρέχουσα εξαγωγική περίοδο, το Μαρόκο είναι σε θέση να επιτύχει ένα νέο ρεκόρ στις αποστολές σπαραγγιών, σύμφωνα με την EastFruit.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μαρόκο ενισχύει σταθερά τις εξαγωγές φρέσκων σπαραγγιών τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι οι συνολικές ποσότητες παραμένουν μέτριες. Επιπλέον, η περίοδος εφοδιασμού για τα μαροκινά σπαράγγια επεκτείνεται σταδιακά. Ενώ τα μέγιστα επίπεδα παραδοσιακά επιτυγχάνονταν μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, τα τελευταία δύο χρόνια παρατηρήθηκαν σταθερά υψηλά ποσοστά πωλήσεων μέχρι το τέλος Μαΐου.

Το Μαρόκο στοχεύει κατά κύριο λόγο στην αγορά της ΕΕ για τις εξαγωγές σπαραγγιών, αξιοποιώντας την πρώιμη έναρξη της εποχής του για να αποκτήσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Η Ισπανία ξεχωρίζει ως ο κύριος εισαγωγέας μαροκινών σπαραγγιών, αξιοποιώντας τα για εγχώρια χρήση και επανεξάγοντας τα σε άλλα έθνη.

Αυτή τη σεζόν, ωστόσο, το εξαγωγικό τοπίο για τα μαροκινά σπαράγγια έχει αλλάξει, με το Βέλγιο να αναδεικνύεται ως ο κύριος αποδέκτης πάνω από τις μισές αποστολές. Η Ισπανία αντιπροσωπεύει άλλο ένα τρίτο των εξαγωγών, ενώ μικρότερες ποσότητες έχουν διανεμηθεί στη Γαλλία, την Ολλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Το Μαρόκο διερευνά επίσης εναλλακτικές αγορές στη Μέση Ανατολή για τα σπαράγγια του. Αν και οι εξαγωγές προς την περιοχή αυτή παραμένουν σχετικά μέτριες, έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος. Για παράδειγμα, περίπου 100 kg σπαραγγιών στάλθηκαν στο Μπαχρέιν την περίοδο 2021/22 και παρόμοια ποσότητα στο Κατάρ την περίοδο 2022/23. Την τρέχουσα περίοδο το Μαρόκο εξήγαγε 1,7 τόνους σπαραγγιών στην Ιορδανία.