Export Export News Greek news

Μεγάλες αυξήσεις στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στο πεντάμηνο – Τι αναφέρουν τα επίσημα στοιχεία

Ζητήματα παράνομων «ελληνοποιήσεων» προϊόντων και της μειωμένης εγχώριας παραγωγής έρχονται στο προσκήνιο με βάση τα νέα στοιχεία που αφορούν στις εισαγωγές φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα κατά τους πρώτους πέντε μήνες του έτους.

Σύμφωνα με τα δεδομένα του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT-HELLAS), οι εισαγωγές φρούτων και λαχανικών παρουσίασαν σημαντική αύξηση της τάξης του 23,26% σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Πιο συγκεκριμένα, οι συνολικές εισαγωγές ανήλθαν στους 383.324 τόνους, σε σύγκριση με τους 310.979 τόνους που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.

Αυτή η σημαντική αύξηση στις εισαγωγές εγείρει ανησυχίες για το φαινόμενο των παράνομων «ελληνοποιήσεων», όπου εισαγόμενα προϊόντα παρουσιάζονται ως εγχώρια, υπονομεύοντας έτσι την τοπική παραγωγή και την αξιοπιστία των ελληνικών προϊόντων. Επιπλέον, η αυξημένη εξάρτηση από τις εισαγωγές υποδεικνύει προβλήματα στη βιωσιμότητα και την επάρκεια της εγχώριας γεωργικής παραγωγής, γεγονός που μπορεί να έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία και αγροτική ανάπτυξη.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία οι εισαγωγές του πενταμήνου στα κυριότερα προϊόντα διαμορφώθηκαν ως εξής:

Όπως ανέφερε ο ο Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων, Λαχανικών και Χυμών (INCOFRUIT-HELLAS) κ. Γιώργος Πολυχρονάκης: «Είναι απαραίτητο τα φρούτα και λαχανικά που προέρχονται από τρίτες χώρες, να πληρούν τις ίδιες ποιοτικές προδιαγραφές που απαιτούνται για τους παραγωγούς της ΕΕ, με ίσες συνθήκες εργασίας και ίδια χρήση φυτοπροστατευτικών προϊόντων. Οι ελληνικές ελεγκτικές αρχές θα πρέπει να πραγματοποιούν αυστηρούς ελέγχους για τήρηση των εμπορικών προδιαγραφών ποιότητας και μη ύπαρξης υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων στα εισαγόμενα προϊόντα στην ελληνική αγορά με παράλληλη διασφάλιση της μη “ελληνοποίησης” τους».