Let's Talk

Περιφέρεια Κ. Μακεδονίας: Με 12 επιχειρήσεις στη Summer Fancy – Tα νέα σχέδια για Ακαδημία Εξαγωγικής Δραστηριότητας

Στα πλαίσια της Summer Fancy Food Show 2024, η οποία ολοκληρώθηκε την Τρίτη 25 Ιουνίου, το ExportGreece βρέθηκε στο περίπτερο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και συνομίλησε με την κα Γλυκερία Καραλή, αναπληρώτρια προϊσταμένη Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Αλιείας και αναπληρώτρια προϊσταμένη Τμήματος προβολής αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τον κ. Κώστα Τερτιβανίδη, Γενικό Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και κτηνιατρικής της Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σχετικά με την συμμετοχή της Περιφέρειας στην έκθεση, τις προοπτικές για εξαγωγές, τις επόμενες εκθέσεις καθώς και για το νέο project της Ακαδημίας Εξαγωγικής Δραστηριότητας. 

  • Τι σας φέρνει στην Αμερική και στην Summer Fancy Food Show 2024;

(Κ.Τ) Βρισκόμαστε εδώ στη Summer Fancy Food Show 2024, με 12 μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις οι οποίες έχουν εξαγωγικό χαρακτήρα. Κάποιες από αυτές ήδη εξάγουν τα προϊόντα τους στην Αμερική και φυσικά κάποιες που ενδιαφέρονται να ενταχθούν σε αυτή την αγορά.

Θέλουμε να τους ενισχύσουμε στα πρώτα τους βήματα και μετά όταν τους δοθεί η ευκαιρία και εδραιωθούν στην αγορά, να συμμετέχουν πλέον και μόνοι τους πλέον-κάτι το οποίο είναι το ιδανικό για εμάς-.

  • Με ποιο κριτήριο επιλέχθηκαν αυτές οι 12 επιχειρήσεις;

(Κ.Τ) Πρέπει να έχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, πέρα από τα πολύ τυπικά όπως είναι η άδεια και κάποια πιστοποιητικά, πρέπει να έχουν όμως και το capacity, δηλαδή να έχουν τη δυνατότητα να μπορούν να εξάγουν. Για παράδειγμα μια πάρα πολύ μικρή επιχείρηση η οποία δεν έχει αυτή την δυνατότητα, δεν έχει τυποποιημένο προϊόν, δεν μπορεί να έρθει μαζί μας στην έκθεση.

Πρέπει να εξηγήσεις ότι για να ξεκινήσουν οι εξαγωγές πρέπει να γίνουν κάποια βήματα.

Θα ήθελα να σας πω ότι οι επιχειρήσεις πριν έρθουν εδώ πέρα, παρακολούθησαν εξατομικευμένα σεμινάρια για την ενημέρωση τους, για την παρουσία τους, για τις απαιτήσεις της αγοράς, πως πρέπει να προσεγγίσουν τα b2b.

  • Τα σεμινάρια γίνονται σε όσες επειδή μόνο στους συμμετέχοντες. Σκέφτεστε να το διευρύνετε λίγο περισσότερο αυτό;

Στα μελλοντικά σχέδια υπάρχει ως στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρειας και μια δημιουργία «Εξαγωγικής Ακαδημίας» που ουσιαστικά θα κάνει αυτό το πράγμα: Θα μαθαίνει πως να εξάγουμε και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς δεν υπάρχει αυτή η κουλτούρα σε πολλούς. Οπότε με το συγκεκριμένο τρόπο οι δρόμοι ανοίγουν πολύ πιο εύκολα.

  • Η περιφέρεια σε τι ποσοστό καλύπτει τα έξοδα των εκθετών;

(Κ.Τ) Περίπου τα ⅔, το οποίο είναι σημαντικό ποσοστό. Ανάλογα πάντα και με τη συμμετοχή ανάλογα με το περίπτερο, ανάλογα με την έκθεση. Πάντως προσπαθούμε να κάνουμε με βάση το μπάτζετ μας το καλύτερο δυνατό..

  • Η επόμενη έκθεση που έχετε στα πλάνα σας ;

(Κ.Τ)  Στο Ριάντ, στο Λονδίνο, στην EcoLife στην Σκανδιναβία. Γενικά έχουμε ένα πακέτο εκθέσεων οι οποίες ξεπερνούν τις 20 το χρόνο, στο οποίο συμμετέχουν επιχειρηματικές αποστολές.

  • Γίνεται κάποιο rotation στις επιχειρήσεις που συμμετέχουν;

(Κ.Τ)  Προσπαθούμε rotation. Φέτος για στην έκθεση που βρισκόμαστε τώρα είχαμε ένα μέρος για σταντ της Περιφέρειας, το οποίο το παραχωρήσαμε για να μπορέσουμε να φέρουμε όσο περισσότερους.

Θέλουμε να ανοίξουμε τη βεντάλια, να φέρουμε νέους εκθέτες και να δώσουμε προτεραιότητα σε κάποιον που δεν έχει έρθει ποτέ και έχει το capacity για να το κάνει.

  • Τι ακριβώς είναι αυτό που θα κάνετε για τις εξαγωγές; Πως θα εκπαιδεύσετε τον κόσμο να εξάγει;

(Γ.Κ) Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε και θα το κάνουμε το αμέσως επόμενο διάστημα μία «Ακαδημία Εξαγωγικής δραστηριότητας». Θα επιλέξουμε κάποιες χώρες στόχους θα εκπαιδεύσουμε τους επιχειρηματίες που θα συμμετέχουν στις εκθέσεις και θα είναι διάρκειας 18 μηνών

Επίσης παράλληλα με την Ακαδημία, ετοιμάζεται και το Παρατηρητήριο Εξωτερικής Δραστηριότητας. Το Παρατηρητήριο ουσιαστικά θα αναλύει όλα τα δεδομένα έτσι ώστε να ξέρουμε πού βρισκόμαστε και να ξέρουμε πια είναι η στόχευσή μας.

Θα καταγράφει όλες τις εξαγωγές των προϊόντων και θα έχουμε δεδομένα ανά πάσα ώρα και στιγμή και θα είναι ένα εργαλείο που θα χρησιμοποιούμε για να κάνουμε τα επόμενα μας βήματα.

  • Ποιοι μπορούν να συμμετέχουν στην Ακαδημία;

(Γ.Κ)  Η συμμετοχή είναι ανοικτή αλλά θα τεθούν κάποια κριτήρια. Καθώς κάθε αγορά δεν έχει τις ίδιες ιδιαιτερότητες και πρέπει να γνωρίζουμε από πριν που θα είμαστε, να επικοινωνούμε το προφίλ της επιχείρησής μας, όσο το δυνατόν καλύτερα μήνες πριν κλείνουμε τα ραντεβού μας. Θέλει πάρα πολλή δουλειά, πάρα πολλή δουλειά και αυτό θέλουμε να κάνουμε το επόμενο διάστημα.

Πέρα από τη συμμετοχή μας σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις στον κόσμο, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας θα διοργανώνει πάρα πολλές επιχειρηματικές αποστολές στο επόμενο μέλλον. Πρώτος σταθμός είναι η Ινδία.  Την άνοιξη σχεδιάζουμε νέους προορισμούς, θα σας ανακοινώσουμε το επόμενο διάστημα οι επιχειρηματικές αποστολές θεωρούμε ότι είναι πιο στοχευμένες και όταν γίνονται συνδυαστικά και με τη συμμετοχή σε έκθεση δίνουν μια ιδιαίτερη δυναμική στη συμμετοχή των επιχειρήσεων που συμμετέχουν με την περιφέρεια.