Export World news

ΗΠΑ: Μείωση του εμπορικού ελλείμματος 2,5% τον Ιούνιο

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ σε αγαθά μειώθηκε κατά 2,5% τον Ιούνιο, διαμορφώνοντας το συνολικό έλλειμμα στα 96,8 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,3 δισ. δολάρια, φτάνοντας τα 172,3 δισ. δολάρια, ενώ οι εισαγωγές ενισχύθηκαν κατά 1,7 δισ. δολάρια, ανέρχοντας στα 269,2 δισ. δολάρια.

Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Econoday, προέβλεπαν μείωση του ελλείμματος στα 98 δισ. δολάρια, από τα 99,4 δισ. δολάρια που είχαν καταγραφεί τον προηγούμενο μήνα.

Τα στοιχεία έδειξαν επίσης αύξηση των αποθεμάτων χονδρικής κατά 0,2%, ενώ τα αποθέματα λιανικής σημείωσαν άνοδο 0,7%. Χωρίς τα αυτοκίνητα, τα αποθέματα αυξήθηκαν κατά 0,2%.

Επιπλέον, η αύξηση των εξαγωγών αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των βιομηχανικών προϊόντων και των γεωργικών αγαθών, ενώ η αύξηση των εισαγωγών συνδέεται με την ενισχυμένη ζήτηση για καταναλωτικά αγαθά και εξοπλισμό. Οι αναλυτές σημειώνουν ότι τα αποτελέσματα αυτά αντανακλούν μια σταδιακή ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα και τις γεωπολιτικές εντάσεις