Export World news

Ισπανία: Ετήσια αύξηση 9% για τις εισαγωγές λαχανικών

Οι εισαγωγές φρέσκων φρούτων και λαχανικών στην Ισπανία αυξήθηκαν κατά 6% σε όγκο και κατά 16% σε αξία κατά τους πρώτους τέσσερις μήνες του έτους, σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Τμήμα Τελωνείων και Ειδικών Φόρων της Φορολογικής Υπηρεσίας, τα οποία επεξεργάστηκε η Fepex, ο όγκος των εισαγωγών ανήλθε σε 1,5 εκατομμύρια τόνους, ενώ η αξία ανήλθε σε 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.

Αυτά τα δεδομένα επιβεβαιώνουν τη συνεχιζόμενη ανοδική τάση των εισαγωγών που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τη Fepex.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Fruitnet, οι εισαγωγές λαχανικών από τον Ιανουάριο έως τον Απρίλιο του 2024 έφτασαν τους 840.842 τόνους, παρουσιάζοντας ετήσια αύξηση 9%, ενώ η αξία τους αυξήθηκε κατά 17% φτάνοντας τα 641,9 εκατομμύρια ευρώ. Οι πατάτες αντιπροσώπευαν το 65% του όγκου των εισαγόμενων λαχανικών και το 41% της αξίας, με 548.000 τόνους και 264 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.

Στον τομέα των φρούτων, οι εισαγωγές έφτασαν τους 730.265 τόνους, αυξημένες κατά 3,6% σε σύγκριση με το πρώτο τετράμηνο του 2023, με αξία 1,16 δισεκατομμύρια ευρώ, αυξημένη κατά 15%. Οι μπανάνες ήταν η κατηγορία φρούτων με τις περισσότερες εισαγωγές, ακολουθούμενες από τα μήλα, τα αβοκάντο, τα πορτοκάλια και τους ανανάδες.

Η Fepex ανέφερε ότι τα στατιστικά στοιχεία μέχρι τον Απρίλιο καταδεικνύουν τον δυναμισμό της ισπανικής αγοράς εισαγωγών για τα περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Ωστόσο, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των εισαγωγών σε προϊόντα που έχουν παραδοσιακά ισχυρή εγχώρια παραγωγή.