Let's Talk

Πάνος Νικολάου: Nα αναδείξουμε τα προϊόντα της Protection σε παγκόσμιο επίπεδο

Στόχος της Protection –της ελληνικής βιομηχανίας υφασμάτων σκίασης- είναι η επέκταση σε νέες γεωγραφικές περιοχές «και να αναδείξουμε τα προϊόντα μας σε παγκόσμιο επίπεδο», όπως χαρακτηριστικά λέει στην συνέντευξη του στο Export Greece ο κ. Πάνος Νικολάου, CEO της εταιρείας.

Η εταιρεία που εξάγει ήδη σε Βαλκάνια και Ευρώπη, εστιάζει στην προστασία του περιβάλλοντος και για  αυτό το σκοπό, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Γερμανικό οίκο χημικών προϊόντων Rudolf Group, έχει αναπτύξει νέα υφάσματα σκίασης τεχνολογικά βασισμένα σε ανανεώσιμες και βιώσιμες πρώτες ύλες. Η καινοτομία των υφασμάτων  που παράγει έγκειται στο ότι δεν περιέχουν τα λεγόμενα «παντοτινά πλαστικά», τα λεγόμενα PFAS, που δεν αποβάλλονται και αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και τον άνθρωπο.

Ενώ και ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών της αναγκών σε ρεύμα καλύπτεται πλέον από ανανεώσιμη πηγή ενέργειας, καθώς έχει εγκαταστήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην μονάδα παραγωγής στα Οινόφυτα Βοιωτίας.

  • Πείτε μας δύο λόγια για την ιστορία της Protection.

Η εταιρεία PROTECTION έχει μια μακρά και επιτυχημένη πορεία στην Ελληνική βιομηχανία τεχνικών υφασμάτων σκίασης, η οποία ξεκίνησε το 1960. Ιδρύθηκε από τον Αριστείδη Νικολάου ο οποίος είχε ως όραμα τη δημιουργία μιας εταιρείας που θα ξεχωρίζει για την ποιότητα και την αξιοπιστία των προϊόντων της.
Από τότε μέχρι σήμερα, η νέα γενιά της οικογένειας Νικολάου συνεχίζει αυτό το όραμα με την ίδια αφοσίωση και ενθουσιασμό. Η δέσμευσή μας για συνεχή εξέλιξη και ευελιξία μας έχει επιτρέψει να ανταποκρινόμαστε στις ανάγκες των πελατών μας αποτελεσματικά.

Η PROTECTION έχει αναπτύξει σχέσεις με τους κορυφαίους οίκους πρώτων υλών σε Γερμανία, Ολλανδία και Ιταλία, ενώ από το 2001 έχει πιστοποιηθεί με ISO 9001:2015 για το σχεδιασμό και την παραγωγή των προϊόντων της και πλέον με ISO 14001:2015 για το σύστημα περιβαλλοντικής διαχείρισης της παραγωγής της. Παράλληλα, φροντίζει η σειρά των αδιάβροχων προϊόντων σκίασης εξωτερικών χώρων να παράγεται στην Ελλάδα, από τις ιδιόκτητες εγκαταστάσεις της στα Οινόφυτα και στις Αχαρνές.

  • Πόσο σημαντικό είναι για την Protection το περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Στην PROTECTION η ανάπτυξη νέων καινοτόμων προϊόντων συμβαδίζει με την ισχυρή περιβαλλοντική μας συνείδηση. Γι’ αυτό το σκοπό, σε συνεργασία με τον κορυφαίο Γερμανικό οίκο χημικών προϊόντων Rudolf Group, αναπτύξαμε νέα υφάσματα σκίασης τεχνολογικά βασισμένα σε ανανεώσιμες και βιώσιμες πρώτες ύλες. Χρησιμοποιώντας ως βάση υποπροϊόντα της βιομηχανίας τροφίμων εντελώς φυτικά και μη γεννετικά τροποποιημένα, συνδυασμένα με κατάλληλα πρόσθετα, καταφέραμε να προσφέρουμε στα υφάσματά μας υψηλές αδιαβροχοποιητικές ιδιότητες με τον πιο φυσικό τρόπο.

Η τεχνολογία αυτή εφαρμόζεται συγκεκριμένα στα προϊόντα Biotection, την πρώτη συλλογή βιώσιμων υφασμάτων σκίασης στην αγορά. Τα προϊόντα Biotection είναι η απόδειξη της αφοσίωσής μας στην αναζήτηση της βιωσιμότητας.

Επιπλέον, φροντίσαμε ένα μεγάλο μέρος των ενεργειακών μας αναγκών σε ρεύμα να καλύπτεται πλέον από ανενεώσιμη πηγή ενέργειας, εγκαθιστώντας πρόσφατα εξελιγμένο φωτοβολταϊκό πάρκο στην μονάδα παραγωγής μας.

Τέλος, μέσα από την παραγωγική μας εμπειρία και την τεχνολογικό εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού μας έχουμε επιτύχει την ελαχιστοποίηση κατανάλωσης φυσικών πόρων, δηλαδή νερού, στην παραγωγική μας διαδικασία.

  • Τι καινοτομίες φέρνουν τα προϊόντα Biotection στην αγορά;

Η ιστορία του Biotection δεν αφορά μόνο ένα προϊόν, αλλά είναι μια σειρά συνειδητών επιλογών και καινοτόμων εφαρμογών με στόχο το σεβασμό και την προστασία του πλανήτη για τις μελλοντικές γενιές. Επιλέγοντας ειδικές βιώσιμες πρώτες ύλες πετύχαμε ένα προϊόν ιδιαίτερα φιλικό για τον άνθρωπο και το περιβάλλον, εισάγοντας μια διεθνή καινοτομία. Το νέο ύφασμα φτιάχνεται από συνθετικές ίνες δίνοντας πνοή σε φαινομενικά άχρηστα υλικά. Επιλέγοντας ανακυκλωμένο πολυεστέρα μειώνουμε τη ζήτηση για παρθένους πόρους και συμβάλλουμε στον περιορισμό των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των πλαστικών απορριμμάτων. Ακόμα, η σπουδαία τεχνολογική καινοτομία των νέων αυτών υφασμάτων έγκειται στο ότι δεν περιέχουν τα λεγόμενα “παντοτινά πλαστικά”, τα λεγόμενα PFAS, μικροπλαστικά που έως τώρα αποτελούσαν απαραίτητο συστατικό των αδιάβροχων υφασμάτων, τα οποία όμως το περιβάλλον δεν μπορεί να τα αποβάλει και με αποτέλεσμα μακροπόθεσμα να αποτελούν κίνδυνο για το περιβάλλον και την υγεία των ανθρώπων. Οπότε μιλάμε για υφάσματα σκίασης όχι μόνο από ανακυκλωμένες πρώτες ύλες αλλά και ελεύθερα από PFAS.
Με τη σειρά Biotection απευθυνόμαστε τόσο σε επαγγελματίες όσο και σε ιδιώτες που αναζητούν ποιοτικές και φιλικές προς το περιβάλλον λύσεις σκίασης. Τα προϊόντα της σειράς είναι ιδανικά για χρήση σε εμπορικά καταστήματα, ξενοδοχεία, εστιατόρια, αλλά και σε οικιακούς χώρους.

  • Δραστηριοποιείστε στην αγορά περισσότερα από 60 χρόνια, ποιοι είναι σήμερα οι στόχοι σας για την επόμενη δεκαετία;

Στα μελλοντικά μας σχέδια περιλαμβάνεται η ενίσχυση της καινοτομίας και του R’n’D εισάγοντας στην αγορά νέα πρωτοποριακά προϊόντα που θα ανταποκρίνονται στις αυξανόμενες απαιτήσεις των πελατών μας για βιώσιμα και αποδοτικά υφάσματα σκίασης. Ταυτόχρονα, στοχεύουμε στην υιοθέτηση περισσότερων πράσινων πρακτικών παραγωγής για να επιτύχουμε περαιτέρω μείωση του ανθρακικού μας αποτυπώματος.
Έχοντας ήδη πολλές και επιτυχημένες συνεργασίες εντός κι εκτός συνόρων, στην επόμενη δεκαετία προσβλέπουμε στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας μας μέσω στρατηγικών συνεργασιών και εξαγωγών. Στόχος μας είναι να επεκταθούμε σε νέες γεωγραφικές περιοχές και να αναδείξουμε τα προϊόντα μας σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η εταιρεία μας φιλοδοξεί να παραμείνει ηγέτης στον τομέα των υφασμάτων σκίασης και να συνεχίσει να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας για το σπίτι και τον επαγγελματία.

  • Που βρίσκεται η παραγωγή του εργοστασίου σας ;

Στην πλήρως εξοπλισμένη, ιδιόκτητη και πρόσφατα εκσυγχρονισμένη βιομηχανική μονάδα μας στα Οινόφυτα Βοιωτίας, η εταιρεία είναι σε θέση να διαθέτει όλα τα στάδια παραγωγής από την ύφανση και την εκτύπωση έως την επίστρωση και το φινίρισμα των υφασμάτων. Στόχος της παραγωγής είναι ο διαρκής εκσυγχρονισμός στον μηχανολογικό εξοπλισμό για την αύξηση παραγωγικότητας με το βέλτιστο ποιοτικό αποτέλεσμα.

  • Τα προϊόντα της Protection εξάγονται και στο εξωτερικό και σε ποιες χώρες;

Σήμερα η εταιρεία έχει μπει δυναμικά στην εξωστρέφεια κι εξάγει τα προϊόντα της στα Βαλκάνια, σε χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου, με εξελισσόμενο ρυθμό. Παράλληλα, ερευνούμε συνεχώς νέες αγορές για την ενίσχυση της παρουσίας μας.

  • Τι ακριβώς είναι τα αυτοκαθαριζόμενα τεντόπανα;

Τα αυτοκαθαριζόμενα τεντόπανα είναι επεξεργασμένα με ειδική επίστρωση Teflon και αποτελούν τη νέα γενιά σχεδιασμού που προσφέρει υψηλή προστασία και ευκολία στη χρήση. Αυτή η τεχνολογία, που δημιουργεί την αδιαβροχία του υφάσματος, δεν επιτρέπει την εισχώρηση ρύπων, οι οποίοι ξεπλένονται με το νερό της βροχής. Τα εν λόγω προϊόντα είναι ιδανικά για χρήση σε κάθε καιρική συνθήκη.