Export World news

Πτώση 3,6% των γερμανικών εξαγωγών σημειώθηκε τον Μάιο

Οι γερμανικές εξαγωγές μειώθηκαν περισσότερο από το αναμενόμενο τον Μάιο, εξαιτίας της ασθενούς ζήτησης από την Κίνα, τις ΗΠΑ και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της ομοσπονδιακής στατιστικής υπηρεσίας.

Συγκεκριμένα, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3,6% τον Μάιο σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές, σε δημοσκόπηση του Reuters, προέβλεπαν μείωση μόλις 1,9%. Η μείωση αυτή αντανακλά τις ευρύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η γερμανική οικονομία, όπως οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες και οι γεωπολιτικές εντάσεις.

Το ισοζύγιο εξωτερικού εμπορίου παρουσίασε πλεόνασμα 24,9 δισ. ευρώ τον Μάιο, αυξημένο από τα 22,2 δισ. ευρώ τον Απρίλιο και τα 16,8 δισ. ευρώ τον Μάιο του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με το Reuters. Η αύξηση του πλεονάσματος οφείλεται κυρίως στη μεγαλύτερη πτώση των εισαγωγών, η οποία σημειώθηκε λόγω της μείωσης της εγχώριας ζήτησης και των υψηλών ενεργειακών τιμών.

Οι εξαγωγές προς τις χώρες της ΕΕ μειώθηκαν κατά 2,5% σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι εξαγωγές προς χώρες εκτός ΕΕ σημείωσαν πτώση 4,9%, ανέφερε η στατιστική υπηρεσία. Ειδικότερα, οι εξαγωγές προς την Κίνα μειώθηκαν κατά 5,7%, προς τις ΗΠΑ κατά 4,2% και προς τη Γαλλία κατά 3,1%, αντικατοπτρίζοντας την ευρύτερη μείωση της ζήτησης για γερμανικά προϊόντα στις μεγαλύτερες αγορές του κόσμου.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η πτώση των εξαγωγών θα συνεχιστεί τους επόμενους μήνες, αν δεν υπάρξει ανάκαμψη της παγκόσμιας ζήτησης και σταθεροποίηση των γεωπολιτικών συνθηκών. Η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει μέτρα στήριξης για την ενίσχυση των εξαγωγών και την προστασία της οικονομίας από περαιτέρω επιδείνωση.