Export Greek news

ΣΕΠΕΕ: Μικρή αύξηση για τις εξαγωγές ένδυσης – κλωστοϋφαντουργίας – Αναλυτικά τα στοιχεία

Αύξηση 1,7% στις εξαγωγές της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας καταγράφηκε τον Απρίλιο του 2024, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πλεκτικής-Ετοίμου Ενδύματος (ΣΕΠΕΕ).

Συνολικά, τον Απρίλιο του 2024, η αξία των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας ανήλθε σε 150 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 147 εκατομμυρίων ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Η αύξηση αυτή αποδίδεται κυρίως στην άνοδο των εξαγωγών ενδυμάτων, οι οποίες αυξήθηκαν κατά 7,7%, φτάνοντας σε αξία τα 70 εκατομμύρια ευρώ.

Σημειώθηκε επίσης αύξηση 1,6% στις εξαγωγές βαμβακιού, ενώ αντίθετα, οι εξαγωγές της κλωστοϋφαντουργίας κατέγραψαν μείωση 7,4%. Η αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων είναι ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο γεγονός, καθώς έρχεται μετά από μια μακρά περίοδο 1,5 έτους συνεχούς πτώσης.

Παρά την πρόσφατη αύξηση, η συνολική αξία των εξαγωγών της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας για το πρώτο τετράμηνο του 2024 παρουσίασε πτώση κατά 16%, ανήλθε σε 613 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με τα 735 εκατομμύρια ευρώ που καταγράφηκαν την ίδια περίοδο το 2023. Αναλυτικότερα, οι εξαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 11%, της κλωστοϋφαντουργίας κατά 19% και του βαμβακιού κατά 23%.

Επιπλέον, παρατηρήθηκε μείωση 3,8% στις εισαγωγές της αλυσίδας ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, οι οποίες ανήλθαν σε αξία σε 1.090 εκατομμύρια ευρώ το 2024, έναντι 1.136 εκατομμυρίων ευρώ το πρώτο τετράμηνο του 2023. Η μείωση αυτή ήταν μεγαλύτερη στις εισαγωγές κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων, που μειώθηκαν κατά 10%, ενώ οι εισαγωγές ενδυμάτων μειώθηκαν κατά 1,2%.

Στον τομέα των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων στην εγχώρια αγορά, σημειώθηκε σημαντική αύξηση 10,7% τον Απρίλιο, με την αξία να ανέρχεται σε 231 εκατομμύρια ευρώ. Για το πρώτο τετράμηνο του 2024, η αξία των λιανικών πωλήσεων ενδυμάτων έφτασε τα 912 εκατομμύρια ευρώ, σε σύγκριση με 866 εκατομμύρια ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, σημειώνοντας άνοδο 5,3%.

Αυτές οι εξελίξεις δείχνουν μια μικτή εικόνα για τον κλάδο ένδυσης και κλωστοϋφαντουργίας, με κάποια τμήματα να παρουσιάζουν σημάδια ανάκαμψης και άλλες περιοχές να αντιμετωπίζουν προκλήσεις. Παρά την αύξηση των εξαγωγών ενδυμάτων και των λιανικών πωλήσεων στην εγχώρια αγορά, οι συνολικές εξαγωγές και εισαγωγές του κλάδου δείχνουν ότι υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω στρατηγικές προσαρμογές και ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας σε διεθνές επίπεδο.