Export World news

Stellantis: Μείωση των εσόδων κατά 48% στο εξάμηνο λόγω χαμηλών πωλήσεων στις ΗΠΑ

Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis, που κατέχει γνωστές μάρκες όπως Jeep, Fiat, Peugeot, Chrysler και Dodge, ανακοίνωσε σημαντική πτώση στα καθαρά της κέρδη κατά 48%, αποδίδοντάς την σε μειωμένο όγκο πωλήσεων, προσωρινά κενά στην παραγωγή και μικρότερο μερίδιο αγοράς στη Βόρεια Αμερική.

Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ανήλθαν σε 5,6 δισ. ευρώ (6,07 δισ. δολάρια), σημειώνοντας μείωση κατά 48% σε ετήσια βάση. Τα προσαρμοσμένα λειτουργικά κέρδη της Stellantis για την ίδια περίοδο έφτασαν τα 8,5 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 5,7 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2023, κυρίως λόγω της πτώσης στην αγορά της Βόρειας Αμερικής.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Stellantis, Carlos Tavares, δήλωσε: «Οι επιδόσεις της εταιρείας για το πρώτο εξάμηνο του 2024 ήταν κατώτερες των προσδοκιών μας, αντανακλώντας τόσο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η βιομηχανία συνολικά, όσο και τα δικά μας λειτουργικά προβλήματα». Τόνισε επίσης ότι η εταιρεία θα λάβει μέτρα για να ενισχύσει την αποδοτικότητα και να βελτιώσει τις επιδόσεις της στην αγορά, περιλαμβάνοντας νέες στρατηγικές για την αύξηση των πωλήσεων και την αντιμετώπιση των παραγωγικών προβλημάτων.

Επιπλέον, η Stellantis ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να επενδύσει περισσότερα στην ανάπτυξη ηλεκτρικών και υβριδικών οχημάτων, ώστε να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις για πιο φιλικά προς το περιβάλλον οχήματα. Η εταιρεία σκοπεύει επίσης να ενισχύσει τις συνεργασίες της με άλλες εταιρείες τεχνολογίας για την ενσωμάτωση προηγμένων τεχνολογιών στα οχήματά της.

Η μετοχή της εταιρείας, η οποία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο, σημείωσε πτώση σχεδόν 8% στις συναλλαγές της Πέμπτης, υπογραμμίζοντας την απογοήτευση των επενδυτών και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η εταιρεία. Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι η Stellantis θα πρέπει να επικεντρωθεί στη βελτίωση της εφοδιαστικής της αλυσίδας και στη μείωση των εξόδων για να ανακτήσει το μερίδιο αγοράς και την κερδοφορία της.