Export World news

Τουρκία: Τι ζητάει από την ΕΕ για να εξάγει περισσότερο φυσικό αέριο

Η Τουρκία είναι πρόθυμη να αυξήσει τις πωλήσεις φυσικού αερίου προς την ΕΕ, αλλά ζητά μακροπρόθεσμες δεσμεύσεις για να προβεί στις απαραίτητες επενδύσεις, αναφέρει το Bloomberg. Επίσης, η Τουρκία προβληματίζεται για τις επιπτώσεις των μέτρων της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

Η Ευρώπη αναζητά εναλλακτικές πηγές φυσικού αερίου για να αντικαταστήσει τις ρωσικές προμήθειες που διέρχονται από την Ουκρανία. Μία από τις επιλογές θα μπορούσε να είναι η εκτροπή των πωλήσεων αερίου του Αζερμπαϊτζάν από την Τουρκία προς την Ευρώπη, με την Τουρκία να αντικαθιστά αυτές τις ποσότητες με πρόσθετες πωλήσεις ρωσικού αερίου στην εσωτερική αγορά.

Η Τουρκία θέλει να επεκτείνει τις εξαγωγές της μέσω της Βουλγαρίας, αλλά ζητά εγγυήσεις. «Χρειαζόμαστε εγγυήσεις από την ΕΕ για 10 ή 15 χρόνια, οτιδήποτε μπορούν να προσφέρουν», δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας Alparslan Bayraktar στο Bloomberg, χαρακτηρίζοντας «περίπλοκη» την ευρωπαϊκή πρόταση για ανταλλαγές φυσικού αερίου.

«Αυτές οι συζητήσεις γίνονται χωρίς να γνωρίζουμε τη δυναμικότητα και την αγορά. Χρειαζόμαστε αύξηση της ποσότητας που μεταφέρεται μέσω της διασύνδεσης Τουρκίας-Βουλγαρίας», είπε ο Bayraktar.

Η Βουλγαρία σήμερα μπορεί να εξυπηρετήσει μόνο το ήμισυ των επτά δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων που μπορεί να παρέχει ετησίως η Τουρκία. Η Άγκυρα θα μπορούσε να συνεργαστεί με την κρατική ενεργειακή εταιρεία του Αζερμπαϊτζάν, Socar, για να αυξήσει τον συνολικό όγκο στα 10 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα, αλλά ζητά διαβεβαιώσεις για τη ζήτηση της Ευρώπης.

Τα σχόλια του Τούρκου Υπουργού αντανακλούν τις διπλωματικές διαμάχες που προκύπτουν για την αντικατάσταση των ρωσικών ροών προς την Ευρώπη, με τις ατζέντες των αγοραστών και των πωλητών να μην ευθυγραμμίζονται πάντα.

Η Τουρκία εξετάζει επίσης την εισαγωγή φυσικού αερίου από το Τουρκμενιστάν μέσω ανταλλαγής φυσικού αερίου διαμέσου του Ιράν. Ο Bayraktar δήλωσε ότι ελπίζει να καταλήξει σε συμφωνία κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Τουρκμενιστάν στα τέλη Ιουλίου.

Ενώ η Ευρώπη προσπαθεί να μειώσει την εξάρτησή της από τα ρωσικά καύσιμα μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Ρωσία παραμένει ο μεγαλύτερος προμηθευτής φυσικού αερίου της Τουρκίας, μιας χώρας μέλους του ΝΑΤΟ.