FYI

Αγροδιατροφή – Πώς το «Agrifood Leadership» διαμορφώνει ηγέτες

Την Παρασκευή 30 Αυγούστου 2024, η Κεντρική Λαχαναγορά Αθηνών γέμισε με αισιοδοξία και ενθουσιασμό για το μέλλον της αγροδιατροφής.

Σε μια ιδιαίτερη τελετή στο «Open Farm Agora», απονεμήθηκαν οι βεβαιώσεις παρακολούθησης στους 14 αποφοίτους του πρώτου κύκλου του προγράμματος «Agrifood Leadership», που είχε διάρκεια από το 2023 έως το 2024.

Το «Agrifood Leadership» είναι μια πρωτοβουλία που φιλοδοξεί να διαμορφώσει τις ηγετικές μορφές του κλάδου της αγροδιατροφής στην Ελλάδα. Υλοποιείται από τον οργανισμό «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, και ακολουθεί τα πρότυπα παρόμοιων προγραμμάτων στις ΗΠΑ. Με τη συνεργασία του Πανεπιστημίου Rutgers και με τη στήριξη σημαντικών εταιρειών, το πρόγραμμα δίνει έμφαση στη βιωσιμότητα, την καινοτομία και τη διαρκή εξέλιξη.

Οι συμμετέχοντες δεν περιορίστηκαν σε θεωρητική εκπαίδευση. Το πρόγραμμα τους έδωσε την ευκαιρία να ζήσουν μοναδικές εμπειρίες μέσα από 8 τριήμερα εκπαίδευσης, που περιλάμβαναν επισκέψεις σε εταιρείες του κλάδου σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς στις Βρυξέλλες. Εκεί, είχαν την ευκαιρία να αντιληφθούν πώς διαμορφώνονται οι αποφάσεις και να γνωρίσουν από κοντά τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τομέας.

Οι εκπαιδευόμενοι ασχολήθηκαν με διάφορες θεματικές όπως η ηγεσία, το marketing, η αγροτική οικονομία, και η πολιτική. Αυτό το ευρύ φάσμα γνώσεων τους εφοδίασε με τις δεξιότητες που απαιτούνται για να γίνουν οι μελλοντικοί ηγέτες της αγροδιατροφής. Το πρόγραμμα δεν ήταν μόνο ακαδημαϊκό, αλλά και πρακτικό, με δράσεις ανάπτυξης ηγετικών ικανοτήτων και διαδικτυακές εκπαιδεύσεις.

Η εκδήλωση απονομής ήταν η ολοκλήρωση αυτής της προσπάθειας. Η CEO του οργανισμού «Νέα Γεωργία Νέα Γενιά», Έφη Λαζαρίδου, μίλησε για την ανάγκη του αγροδιατροφικού τομέα να επαναπροσδιοριστεί και να καινοτομήσει, λέγοντας πως: «Ο κλάδος της αγροδιατροφής βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και έχουμε ανάγκη από νέους ηγέτες που θα δημιουργήσουν ένα νέο όραμα για το μέλλον».

Επιπλέον, ο Robert M. Goodman, επιφανής καθηγητής στο Rutgers, αναγνώρισε τη σημασία του προγράμματος ως μια μοναδική πρωτοβουλία για την ανάπτυξη ηγετικών στελεχών στον τομέα της γεωργίας και των τροφίμων στην Ελλάδα.

Οι απόφοιτοι του προγράμματος «Agrifood Leadership» είναι πλέον εξοπλισμένοι να οδηγήσουν τον αγροδιατροφικό τομέα σε μια νέα εποχή βιωσιμότητας και προόδου. Η ενδυνάμωση της συνεργασίας και η ανάπτυξη μιας κοινότητας ηγετών είναι στόχοι που θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν και τις επόμενες γενιές.