Agenda

ΔΕΗ και Όμιλοι Κοπελούζου – Σαμαρά: Συμφωνία για 1,7GW ανανεώσιμης ενέργειας

Ο Όμιλος ΔΕΗ προχώρησε σε μια σημαντική στρατηγική συμφωνία που έχει ως στόχο την ενίσχυση του ενεργειακού του χαρτοφυλακίου και τη στήριξη της πράσινης μετάβασης στην Ελλάδα. Η συμφωνία περιλαμβάνει την εξαγορά χερσαίων αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων ισχύος 66,6MW που είναι ήδη σε λειτουργία, καθώς και την απόκτηση έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ) υπό ανάπτυξη, συνολικής ισχύος 1,7GW.

Η εξαγορά αυτών των έργων πραγματοποιείται μέσω ενός συνδυασμού μετρητών και ιδίων μετοχών, με την αξία της επιχείρησης να εκτιμάται σε 111 εκατομμύρια ευρώ. Με αυτή την κίνηση, η ΔΕΗ ενισχύει σημαντικά το χαρτοφυλάκιό της, προσθέτοντας μονάδες που έχουν ήδη αποδείξει την αποδοτικότητά τους και διαθέτουν υψηλό αιολικό δυναμικό.

Συγκεκριμένα, τα δύο αιολικά πάρκα στη νότια Εύβοια και τη Λακωνία, με συνολική ισχύ 43,3MW, έχουν ξεκινήσει πρόσφατα τη λειτουργία τους, ενώ παράλληλα η ΔΕΗ αποκτά φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος 23,3MW. Το capacity factor των αιολικών πάρκων ανέρχεται σε 32%, υπερβαίνοντας τον εθνικό μέσο όρο, γεγονός που καθιστά την επένδυση ακόμη πιο ελκυστική.

Η συμφωνία περιλαμβάνει επίσης την εξαγορά του 20% της DAMCO ENERGY στην Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης Α.Ε., γεγονός που αυξάνει το μερίδιο της ΔΕΗ στο 71%. Η συγκεκριμένη μονάδα, που κατασκευάζεται στην Αλεξανδρούπολη, θα έχει ισχύ 840 MW και αναμένεται να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην τροφοδοσία της εγχώριας αγοράς ενέργειας, αλλά και στις εξαγωγές προς τις γειτονικές χώρες.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, Γεώργιος Στάσσης, δήλωσε ότι η εξαγορά αυτή είναι ένα σημαντικό βήμα για τον ενεργειακό μετασχηματισμό της ΔΕΗ, προχωρώντας στη σταδιακή απόσυρση λιγνιτικών μονάδων και εστιάζοντας στην αύξηση των επενδύσεων σε ΑΠΕ.

Η συνεργασία με τους Ομίλους Κοπελούζου και Σαμαρά ενισχύει την ικανότητα της ΔΕΗ να αναπτύξει και να εκμεταλλευτεί το νέο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ. Αυτή η στρατηγική κίνηση επιβεβαιώνει τη δέσμευση της ΔΕΗ να επενδύσει σε πράσινη ενέργεια και να συμβάλλει στην πράσινη μετάβαση της χώρας.

Η ολοκλήρωση των οριστικών συμφωνιών αναμένεται έως το τέλος του έτους, υπογραμμίζοντας τη δυναμική κατεύθυνση του Ομίλου ΔΕΗ προς τη βιώσιμη ανάπτυξη και την καινοτομία στον τομέα της ενέργειας.