Agenda

Η Ελλάδα διατηρεί την οικονομική της ανάπτυξη: Προβλέψεις για 2024-25

Η ελληνική οικονομία συνεχίζει να παρουσιάζει θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,3% για τα έτη 2024 και 2025.

Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης είναι υψηλότερος από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δείχνοντας πως η Ελλάδα καταφέρνει να διατηρεί μια ισχυρή οικονομική πορεία.

Οι βασικοί παράγοντες που έχουν βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό αυτή την ανάπτυξη περιλαμβάνουν την έντονη επενδυτική δραστηριότητα, την τουριστική ανάκαμψη και την απορρόφηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, οι επενδύσεις στην Ελλάδα σημείωσαν αύξηση της τάξης του 5% το 2023, ενώ η κατανάλωση παραμένει σταθερή παρά τις πληθωριστικές πιέσεις. Η ανεργία αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, με τις προβλέψεις να την τοποθετούν στο 10% μέχρι το 2025, που αν μη τι άλλο είναι ένα σημαντικό επίτευγμα για την ελληνική οικονομία, αλλά και την κοινωνία.

Την ίδια στιγμή, όσο η δημόσια οικονομία παραμένει σε σταθερό επίπεδο, οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η ενίσχυση των επενδύσεων σε υποδομές, αλλά και νέες τεχνολογίες αναμένεται να δώσουν ακόμα μεγαλύτερη ώθηση στην οικονομία.

Ωστόσο, προκλήσεις όπως η άνοδος των επιτοκίων και η ενεργειακή κρίση παραμένουν και απαιτούν συνεχή παρακολούθηση και διαχείριση.

Η δυναμική αυτή ανάπτυξη δημιουργεί, γενικότερα, ένα ευνοϊκό κλίμα για νέες επενδύσεις, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των αγορών και βελτιώνοντας τις προοπτικές για τη μακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.