Enterprise Greece

Η Ελλάδα πρόκειται να γίνει σημαντικός εξαγωγέας ενέργειας στην Ευρώπη

Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σημείο στην ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης, με τις πρόσφατες εξελίξεις να δίνουν το πράσινο φως σε νέες προοπτικές για τις εξαγωγές ενέργειας.

Καθώς η ανάπτυξη των διασυνδέσεων με γειτονικές χώρες, όπως για παράδειγμα η Αίγυπτος, και η αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική, ενισχύουν την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σήμερα η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει εξαγωγέας καθαρής ενέργειας και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να συμβάλλει στις προσπάθειες της Ευρώπης για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα.

Για την επίτευξη αυτής της στρατηγικής, θα χρειαστεί η χώρα να επενδύσει σε έργα υποδομής και σαφώς να αναπτύξει τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας. Επιπλέον, η Ελλάδα μπορεί να επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τη γεωγραφική της θέση – όπως άλλοτε – καθιστώντας την έναν σημαντικό κόμβο για τη μεταφορά ενέργειας μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής.

Με την ενεργειακή μετάβαση και την προώθηση των εξαγωγών ενέργειας η οικονομική ανάπτυξη θα πάρει θετικό πρόσημο, αλλά ταυτόχρονα θα ενισχυθεί και η γεωπολιτική επιρροής της χώρας.

Οι προσεγμένες και σωστές πολιτικές και επενδύσεις, μπορούν να αναδείξουν την Ελλάδα ως πρωτοπόρο στην περιοχή, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική προστασία.